Hozan Cane davası

Hozan Cane davası
Bugün size, Hozan Cane’den söz edeceğim. Asıl adı Saide İnaç olan 49 yaşındaki sanatçı, Kürt kökenli Almanya yurttaşı…

Can DÜNDAR


Bugün size, Hozan Cane’den söz edeceğim. Asıl adı Saide İnaç olan 49 yaşındaki sanatçı, Kürt kökenli Almanya yurttaşı… Çocukken yasak olan Kürtçe müziği, Erivan radyosundan dinleyip öğrenmiş. 20 yaşında verdiği bir konserden sonra tutuklanmış, 9 ay hapiste kalmış, işkence görmüş. Sonra Almanya’ya yerleşmiş, Köln’de Kürt Kültürü ve Sanatı Akademisi’nde çalışmış.

Cane, 2018’de HDP’nin mitinginde konser vermek için gittiği Edirne’de gözaltına alındı. Sosyal medya hesabındaki, YPG birlikleri arasındaki görüntüleri nedeniyle, terör örgütü propagandasıyla suçlanıyordu. Avukatları, bu görüntülerin İnaç’ın 2014’te yaptığı, Ezidi katliamıyla ilgili filmden alındığını kanıtladılar. Mahkeme dinlemedi. Yargılanması üç duruşmada tamamlandı. Cane, 2018 sonundaki 10 dakikalık duruşmada, PKK üyeliğinden 6 yıl 3 ay hapse mahkûm oldu.

Ardından Facebook’ta paylaştığı bir Erdoğan karikatürü nedeniyle hakkında cumhurbaşkanına hakaretten bir dava daha açıldı. Avukatı, hesabın da, paylaşımın da sanatçıya ait olmadığını söylediyse de dinletemedi. O dava da 2 hafta içinde sonuçlandı; Cane, bu kez de 1 yıl 5 ay ceza aldı. 

Bitmedi. Cane’nin kızı Gönül Örs, geçen yıl annesini görmek üzere Türkiye’ye gidince, havaalanında tutuklandı. O da Köln’de bir gösteriye katılmakla suçlanıyordu. Bir süre anne-kız ayrı ayrı cezaevinde yattılar. Denetimli serbestlikle bırakılan Gönül Örs de, halen terör örgütü propagandasından yargılanıyor.

Geçen Ekim’de Yargıtay, Hozan Cane’nin mahkûmiyet kararını bozdu. "Terör örgütü üyeliğine delil yok, yardım ve yataklıktan yargılanmalı" dedi. Cane, 2 senedir hapiste; yargılanmasına bugün yeniden başlanıyor.

Türk basını görmüyor, ancak konu Alman basınında yer buluyor. Ankara ile Berlin arasında yine bir rehine pazarlığı döndüğü iddiaları yaygın. Hatırlayacaksınız, Amerikalı rahip Bronson rehin aldığında ABD Başkanı Trump, "Ekonominizi mahvederim" demiş ve Türkiye’den ithal edilen çeliğin gümrük vergisini yüzde 25’ten 50’ye çıkarmıştı. Karardan sonra Bronson salıverilmiş, bunun üzerine ithal çeliğin gümrük vergisi yeniden yüzde 50’den 25’e düşürülmüştü. 

Bugün de Almanya’nın Türkiye’ye seyahat uyarısının kısmen kaldırılması için ne pazarlıklar yapıldı kimbilir... Ortada hukuk olmayınca, ancak zor siyaseti ve pazarlık sonuç veriyor ne yazık ki…


 

Öne Çıkanlar