Hükümetin teklifi belli oldu, Memur-Sen kabul etmedi

Hükümetin teklifi belli oldu, Memur-Sen kabul etmedi
Hükümetin kamu emekçilerine teklifi 2020'de yüzde 3,5+3, 2021'de yüzde 3+2,5 zam ve enflasyon farkı oldu. Memur-Sen, 'Teklifi yok sayıyoruz' açıklaması yaptı.

Hükümet ve memur sendikaları, 3 milyon 200 bin memur ile 2 milyona yakın memur emeklisinin 2020 ve 2021 yıllarındaki mali ve sosyal haklarının belirleneceği 5'inci Dönem Toplu Sözleşmesi kapsamında dördüncü kez toplandı.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'un katılımıyla Bakanlığın Reşat Moralı Salonu'nda gerçekleşen toplantıda, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, Kamu İşveren Heyeti ile hizmet kollarında yetkili sendikaların temsilcileri yer aldı.

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, 5'inci Dönem Toplu Sözleşmesi kapsamında hükümetten makul ve makbul bir teklif beklediklerini dile getirdi. Hizmet kollarının taleplerinin görüşülmesinin tamamlandığını belirten Ali Yalçın, bugün genel tekliflere ilişkin görüşmelerin yapılacağını söyledi.

SELÇUK HÜKÜMETİN ZAM TEKLİFİNİ AÇIKLADI

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk hükümetin teklifini açıkladı. Buna göre hükümet 2020 yılı için ilk 6 ay yüzde 3,5 ikinci 6 ay yüzde 3, 2021 yılı için ilk 6 ay yüzde 3 ikinci 6 ay yüzde 2.5 teklif etti.

MEMUR-SEN: BU TEKLİFİ YOK SAYIYORUZ

Hükümetin teklifini değerlendiren Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, "Makul bir teklif bekliyoruz dedik, malul bir teklif geldi. Kabul etmemiz mümkün değil" diyerek heyeti salondan çıkardı. Yalçın, "Bu teklifi yok sayıyoruz, yeni bir teklif bekliyoruz" dedi.

Yalçın, şu ifadeleri kullandı:

"Makul bir teklif gelsin dedik malul bir teklif geldi. Ne Memur-Sen'in istekleri ne piyasanın gerçekleriyle uyumlu bir teklif değildi. Elektrik ve zamları ortada, memur ve emeklilerin giderlerindeki oranlar arttı. Bu teklif bu anlamda çok cılız bulduk. Kur düştü, faiz oranları düştü, cari fazla var. Bize getirilen teklif kamu görevlilerinin bütçesinde bir dengeleme içermiyor. Bu teklifi yok sayıyoruz, yeni bir teklif bekliyoruz. Sayın Bakan 'bütçe gerçeği' dedi. Bu teklif ne bütçe gerçeğiyle ne ülke gerçeğiyle uyumlu."

MEMUR-SEN YÜZDE 8+7 TALEP ETMİŞTİ

Toplu sözleşme masasında 11 hizmet kolunun tamamıyla yetkili konfederasyon olan Memur-Sen, taban aylığa seyyanen 200 lira, ilk yıl yüzde 8+7, ikinci yıl yüzde 6+6 zam ve birinci yıl yüzde 3, ikinci yıl yüzde 2 refah payı talebinde bulunmuştu.

SON TARİH 20 AĞUSTOS

Memur sendikaları tekliflerini 24 Temmuz'da teslim etmiş, görüşmeler 1 Ağustos'ta başlamıştı. İkinci görüşme ise 9 Ağustos'ta yapılmıştı. Bugün yapılacak olan son ve dördüncü görüşmenin ardından pazarlıklar için belirlenen son tarih 20 Ağustos. Bu tarihe kadar anlaşmaya varılmazsa hakem kuruluna başvurulacak. Hakem kurulu 5 gün içinde kararını açıklayacak. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar