Hulusi AKar: S-400'ler çalışacak

Hulusi AKar: S-400'ler çalışacak
Milli Savunma Bakanı Akar, ABD'ye rağmen Rusya'dan alınan S-400'lerle ilgili, 'TSK personelinin eğitim süreci tamamlandığı zaman planlandığımız faaliyet neyse uygulayacağız.' dedi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ABD'nin yaprırımlar kapsamında Türkiye'ye satışını durdurduğu F-35 savaş uçaklarıyla ilgili, "5 F35’ten 4’ünü fiilen teslim aldık, biri teslim edilmek üzere hangarlarda bekliyor." dedi.

Akar, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Bakanlığının 2020 yılı bütçesinin sunumunun ardından milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Kuzey Suriye harekatında kullanılan "Milli Suriye Ordusu" mensuplarına ödeme yapılmadığını savunan Akar'ın açıklamaları şöyle:

"Harekatlarla sınır bölgelerimizde güvenlik sağlandı. Fırat Kalkanı Bölgesi'ne en az 400 bin kişi dönüş yaptı. Suriye Milli Ordusu başıboş bir ordu değil, bakanlık bütçesinden bunlara bir ödeme yapılmamaktadır.

(Yeni askerlik sistemi) Hali hazırda 231 bin 921 yükümlü silah altındadır. Askerliğin 6 aya düşmesiyle herhangi bir zaafiyet söz konusu değil.

Vicdani ret kavramıyla ilgili yasalarımızda hüküm bulunmamakla birlikte konuya ilişkin herhangi bir çalışma da yoktur.

(Bedelli askerlik) 31 Aralık'a kadar müracaat alımı sürecek, Ocak 2020'den itibaren yükümlülerin birlik, celp ve sevk dönemleri açıklanacak.

S-400 çalışacak. TSK personelinin eğitim süreci tamamlandığı zaman planlandığımız faaliyet neyse bunu uygulayacağız. S-400’lerin birinci filo ve iki bataryası Türkiye'ye intikal etmiş bulunuyor. İki bataryanın kuruluş ve TSK personelinin eğitim süreci devam ediyor. Bunlar tamamlanınca planladığımız faaliyet neyse onu uygulayacağız. 5 F35’ten 4’ünü fiilen teslim aldık, biri teslim edilmek üzere hangarlarda bekliyor."

'MKE'NİN ÖZELLEŞTİRİLMESİ SÖZ KONUSU DEĞİL'

Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu'nun (MKE) özelleştirilmesi iddialarını ise yalanlayan Akar, "MKE'nin özelleştirilmesi söz konusu değil. Özel sektör nasıl çalışıyorsa, benzer bir yöntemle modernize edilecek" dedi.

Akar, bedelli askerlik düzenlemesinden yararlanan 20 bin 275 yükümlüden 688 milyon lira civarında bedel tahsil edildiğini belirterek, 31 Aralık 2019'a kadar müracaatların alınmasına devam edileceğini ve Ocak 2020 tarihinde yükümlülerin askerlik yapacağı birliklerin açıklanacağını bildirdi.

'TANK-PALET FABRİKASI'NIN DENETİMİ BAKANLIĞA AİT'

Sakarya'da satılan Tank-Palet Fabrikası ile ilgili de konuşan Akar, sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz tank üreten bir ülke olmaktan geri kalamayız. 3 firma, tank ihalesine girdi. BMC ihaleyi kazandı. Elimizde tank yapmaya en müsait fabrika tank palet fabrikasıdır. Tankın bir an önce üretilmesi lazım. Bir anda üretime konulmazsa, eldeki mevcut bilgiler ve dizayn eskiyor. 250 adet tankın seri üretim aşamasında fabrikanın işletme hakkı 25 yıl süreyle BMC'ye devredildi. İşlemin asıl amacı Altay tankının en hızlı şekilde TSK'ya kazandırılmasıdır. Fabrikayla ilgili her türlü denetim yetkisi Bakanlığımıza aittir. Tankı yapabilmek için bazı riskleri, denenmemiş yöntemleri kullanmamız lazım. Özel sektörün kabiliyetinden faydalanmamız lazım. Bunu sadece kamu ve TSK olarak yapmaya kalkarsak çok ciddi zaman kaybederiz. Özel sektörün iş yapma hızından faydalanmamız gerekir. Tank palet fabrikasında her türlü denetim yetkisi Milli Savunma Bakanlığı'nda. MSB'ye herhangi bir ek yük getirmeden BMC, fabrikayı çağın gereklerine uygun şekilde modernize edecek, 25 yıl boyunca ihtiyaç olacak yenileme yatırımlarını değiştirecek, en az 50 milyon ABD dolarında yatırım yapılacak. Bu sadece başlangıcı." (DHA)

Öne Çıkanlar