İBB'nin 'kamu taksisi' önerisi ikinci kez reddedildi

İBB'nin 'kamu taksisi' önerisi ikinci kez reddedildi
İBB Genel Sekreter Yardımcısı Orhan Demir’in 'kamunun işleteceği bir taksi sistemi' olarak anlattığı teklife esnaf temsilcileri 'hak gaspı' diyerek karşı çıktı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun İstanbul’a 6 bin taksi projesi UKOME tarafından karara bağlanamadı. Teklif ikinci kez alt komisyona havale edilirken İBB Genel Sekreter Yardımcısı Orhan Demir’in "kamunun işleteceği bir taksi sistemi" olarak anlattığı teklife esnaf temsilcileri "hak gaspı" dedi.

İBB Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısı Zeytinburnu Çırpıcı Sosyal Tesisleri'nde saat 14.00’de İBB Genel Sekreteri Can Akın Çağlar başkanlığında yapıldı. Toplantının, İBB tarafından canlı yayınlanmasına UKOME'de çoğunlukta olan hükümetin temsilcileri, Devlet Memurları Kanuna'na aykırı olduğu için itiraz etti. Bu konuda oylama yapılması istenildi. Ancak Genel sekreter Çağlar toplantının şeffaf yönetim ve vatandaşların haber alma özgürlüğüne ilişkin yasal düzenlemeyi hatırlattı ve oylama yapılmadı, toplantı canlı olarak yayınlandı.

YENI TAKSİ TEKLİFİ REDEDİLDİ

İBB Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü'nün daha önce alt komisyona gönderilen yeni taksi plakası teklifi görüşüldü. Oya sunulan teklif mevcut 17 bin 395 taksiye sayının yetersiz olması nedeniyle ilk etapta 6 bin yeni taksi daha eklenmesi önerildi. İstanbul Teknik Üniversitesi’nin raporuna göre İstanbul’un ihtiyacı olan taksi sayısı ise 40 bin.

Söz alan İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkan yardımcısı Veli Yurt, şunları söyledi: "İstanbul’da 1960’lardan beri var olan taksi esnafın birikimiyle, kazancıyla, kendi emeğiyle, babasından ya da dedesinden kalan plakalarımızdır. Bu plakalarımız üzerinden belediyemiz bizi yönetebilir, idare edebilir, belediyemizin uhdesi altında olabiliriz. Ama maalesef belediyemizin gelip bizim malımıza ortak olması gibi bir oluşumu önümüze koymasını doğru bulmuyoruz. Pandemiyle uğraşılırken oda başkanım da bu hastalık nedeniyle yatarken şu anda belediyenin 6 bin yeni plakayı önümüze koyması kabul edilir bir durum değildir. Bu esnafın hakkının gaspı demektir. Korsan sorununu çözmeden, akıllı dijital sistemi hayata geçirmeden, yolcu memnuniyetini artıracak çalışmaları yapmadan, sektöre eğitimli çalışan kazandırılmadan, akademik ve saha çalışması yapmadan taksi sayısının artırılması ön görülemez." 

RAPORU İTÜ'NÜN HAZIRLAMADIĞI İDDİA EDİLDİ

Minibüsçüler Odası temsilcileri de İstanbul'da 6 bin minibüs bulunduğunu, bunların 3 bininin pandemi nedeniyle çalışamaz durumda olduğunu belirtip minibüs plakalarının taksi plakasına çevrilmesini önerdi. Hükümeti temsil eden üyeler de teklifte yer verilen İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) raporunun üniversiteye ait olmadığını, İBB tarafından hazırlandığını iddia etti.

KAMUNUN İŞLETTİĞİ TAKSİ

Üyelerin bu iddialarına ise İBB Genel Sekreter Yardımcısı Orhan Demir, İBB'nin 2016 yılında yaptığı çalışmada da aynı rakamın ihtiyaç olarak ortaya çıktığını belirtti. UKOME'nin sadece yeni taksi sayısını belirleyeceğini sistemin nasıl işleyeceğine İBB Meclisi ya da encümende karar verileceğini belirten Demir "Taksi plakaları kamunun elinde kalacak. Özel kişilere satılmayacak, rant sağlanmasının önüne geçilecek. Amaç kamunun işlettiği bir taksi sistemi ortaya koyarak kaliteyi yükseltmek" şeklinde konuştu. Teklif tartışmaların ardından tekrar alt komisyona havale edildi. (ANKA)

Öne Çıkanlar