İBB'nin yeni Genel Sekreteri Çağlar, 290 milyon euroyu ORA AVM'de batırmıştı

İBB'nin yeni Genel Sekreteri Çağlar, 290 milyon euroyu ORA AVM'de batırmıştı
Ziraat Bankası Genel Müdürü olduğu dönemde ORA AVM için verilen batık krediden sorumlu tutulan Çağlar'ın İBB Genel Sekreterliği'ne getirilmesi tepkilere neden oldu.

ARTI GERÇEK - İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) yeni Genel Sekreteri Can Akın Çağlar, kamuoyunda tartışma yarattı. Çağlar'ın İBB'de çok önemli bir pozisyona atanmasına CHP'lilerden de tepki geldi.

Sekiz yıl Genel Müdürlük yaptığı Ziraat Bankası’nda verdiği bazı krediler nedeniyle CHP’li Aykut Erdoğdu’nun yolsuzlukla suçladığı Çağlar’ın, Bayrampaşa’da ORA Alışveriş Merkezi’ne verdiği kredi büyük eleştirilere neden olmuştu.

İstanbul Bayrampaşa'da kurulan alışveriş ve eğlence merkezi ORA AVM, Ziraat Bankası'ndan 2010'da alınan 290 milyon euroluk kredi ile hayata geçmiş ancak bir yıl içerisinde batmıştı. Ora AVM'ye verilen kredide Ziraat Bankası'nın eski Genel Müdürü Can Akın Çağlar'ın imzası bulunduğu için, tepkilerin odağında yer alıyor.

Jale Özgentürk, konuyla ilgili olarak Cumhuriyet gazetesindeki yazısında şu satırları kaleme aldı:

"Can Bey ile ilk zamanlarda çok iyi çalıştık ama son zamanlarda bizi biraz gücendirdi."

"2003 yılında AKP iktidarının en önemli kamu bankalarından biri olan Ziraat Bankası’nın Genel Müdürlük görevine getirilmişti Can Akın Çağlar.

2011’de istifasının ardından ise dönemin başbakanı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çağlar’ın ayrılmasını bu sözlerle yorumluyordu. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yeni Genel Sekreteri olarak tartışma yaratan Can Akın Çağlar, finans sektörünün yakından tanıdığı bir isim.

Öğretmen anne babanın oğlu olarak 1962 yılında Sivas’ta doğdu Çağlar. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi mezunu. ABD’de Boston Üniversitesi’nde, finansal ekonomi alanında yüksek lisans eğitimini tamamladıktan sonra önce Egebank ardından Ülker Grubu’nun 2001’de kurduğu faizsiz finans kurumu Family Finans A.Ş’ de Genel Müdürlük yaptı.

2003’te AKP iktidarıyla Ziraat Bankası’na Genel Müdür olan Çağlar, 2011’de Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu üyesi oldu. 2014’te ise kamu görevinden "askerlik bitti" sözleriyle ayrılarak Eureko Sigorta’da göreve başlamıştı. 

ORA AVM İÇİN VERDİĞİ KREDİLER BÜYÜK ELEŞTİRİLERE NEDEN OLMUŞTU

Sekiz yıl genel müdürlük yaptığı Ziraat Bankası’nda verdiği bazı krediler nedeniyle CHP’li Aykut Erdoğdu’nun yolsuzlukla suçladığı Çağlar’ın, Bayrampaşa’da ORA Alışveriş Merkezi’ne verdiği kredi büyük eleştirilere neden olmuştu.

Bu büyük kredi TBMM KİT Komisyonu’na da CHP milletvekilleri tarafından taşınmıştı. Ziraat Bankası’nın Bayrampaşa’daki ORA İstanbul Alışveriş Merkezi için verdiği ve 270 milyon eurosu ana para, 20 milyon eurosu faiz olmak üzere 290 milyon euroyu yani, yaklaşık 720 milyon lira bulan kredi, CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu tarafından "Cumhuriyet tarihinin en yüksek batık kredisi" olarak yorumlanmıştı.

Çağlar, beraber çalıştığı DEVA Partisi Başkanı Ali Babacan’a da yakınlığıyla biliniyor. İBB’de neler yapacağı ise merakla bekleniyor!"

ORA AVM İLE İLGİLİ GEÇMİŞTE NE OLMUŞTU?

Ekim 2011 yılında kapılarını açan İstanbul Bayrampaşa'daki Ora AVM için 400 milyon dolarlık yatırım yapılmıştı. İçinde 235 mağaza ve otel bulunan ORA AVM, bir yıl açık kalmadan kapandı.

Ziyaretçi sayısı istenen seviyede olmayınca AVM'de mağaza kiralayan firmalar birer ikişer mağazaları boşaltıp projenin yatırımcısını da zor duruma düşürdü.

ORA AVM projesinin sahibi konumundaki Ora İstanbul Gayrimenkul Yatırım ve Geliştirme AŞ., 2012 sonunda iflas erteleme talebi ile mahkemeye başvuruda bulundu. Dosya İstanbul 50'nci Asliye Ticaret Mahkemesi'nde görülmeye başlandı. Dava süreci devam ederken, alacaklılar da şirketin iflası için başvuruda bulundu.

Mahkeme yaptığı yargılama sonrası 17 Eylül 2013'te şirketin iflasına karar verdi. Mahkemenin kararı Yargıtay'a taşındı. Yargıtay 23'üncü Hukuk Dairesi, mahkemenin verdiği iflas kararını bozdu. Dosya yeniden ticaret mahkemesine döndü. Davaya bakan İstanbul 18'inci Asliye Ticaret Mahkemesi şirketin iflasına karar verdi. Duruşmada, şirket avukatı, mahkeme heyetinin reddini istedi, ancak bu talep heyet tarafından reddedildi.


ORA AVM'nin alacaklıları arasında ise finans kurumlarının yanı sıra sayıları 450'yi bulan şirket ve şahıs bulunuyor. Şirketin en büyük alacaklısı ise Ziraat Bankası. Bankanın, ORA AVM'ye kullandırdığı 285 milyon euroluk kredi Meclis gündemine de gelmişti. Şirketin toplam borcu ise TL olarak 1 milyar 590 milyon TL olarak hesaplanıyor.

ORA AVM'nin yatırımcısı şirketin sahipleri Ferhatpaşa Çiftliği'nin de varisleri konumundaydı. 6 milyon metrekarelik alanı kapsayan çiftliğin olduğu bölgede şimdilerde, Otogar, Kuru Gıda ve Sebze Hali'nin yanı sıra, Carrefoursa ve Bauhaus gibi büyük alışveriş merkezleri bulunuyor.

Arazinin büyük bir bölümünün kamulaşma sonucu varislerin elinden çıkması sonrası kalan 150 bin metrekarelik alanda AVM kurulması planı gündeme geldi. Proje şirketinin Aralık 2007'de kurulması sonrası inşaata 2008 yılında başlandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar