Soylu'dan seçim genelgesi: Güvenlik korucuları görev alacak

Soylu'dan seçim genelgesi: Güvenlik korucuları görev alacak
'Güvenlik korucuları', GAMER ve valilere 'lüzum görmeleri halinde' dilediği tedbiri uygulama serbestisi gibi birçok talimatın yer aldığı genelge 81 kente gönderildi.

ARTI GERÇEK - İçişleri Bakanı Süleyman Soylu imzasıyla 81 il valiliğine seçim genelgesi tebliğ edildi.

Genelgeye göre, İçişleri Bakan Yardımcısı başkanlığında, Bakanlık merkezinde, 'ülke çapında seçimle ilgili her türlü tedbiri gözden geçirmek, gelişmelerin anlık olarak takibini yapmak ve il valileri ile sürekli iletişim halinde bulunmak üzere', Seçim Koordinasyon Komisyonu oluşturuldu. İllerde ise il düzeyinde seçimlerin güven ve huzur içerisinde geçirilmesi ve koordinasyonun sağlanması amacıyla İl Seçim Koordinasyon Merkezleri kuruldu.

GAMER KURULDU

Ayrıca, Bakanlık merkezinde ve tüm illerde 7/24 esasına göre faaliyet gösteren Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi (GAMER), seçimlere ilişkin meydana gelen tüm olayların takibini yaparak Merkeze ulaşan bilgileri İçişleri Bakanlığı üst düzey yöneticilerine anlık olarak aktaracak.

SOYLU TOPLANTI YAPACAK

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun başkanlığında, seçim güvenliğine ilişkin alınan ve alınacak tüm tedbirlerin gözden geçirilmesi amacıyla; il valileri, il jandarma komutanları, il emniyet müdürleri ve var olan illerde sahil güvenlik komutanlarının katılımlarıyla seçim güvenliğine ilişkin bölge toplantıları yapılacak.

Peki genelgenin genelinde dikkat çeken nokta nedir? Seçim güvenliği ve işleyişinin, bölgenin özelliklerine göre ilgili ilin valiliklerine teslim edilmesi, valililerin 'gerekli görmesi halinde' istediği uygulamayı yürürlüğe sokma serbestisi, genelgenin en dikkat çeken noktalarından biri. 

Bir diğer dikkat çeken nokta ise, seçim güvenliğinin polis ve jandarmanın yanı sıra "güvenlik korucuları" adı altındaki birimlere emanet edilmesi. 

İşte Soylu'nun 31 Mart öncesi yolladığı o genelge:

SEÇİM GÜVENLİĞİ VALİLERE EMANET

-Valiler, illerinde güvenlik birim amirleri ve 'lüzum görülecek diğer yetkililerin katılımıyla' seçim güvenliği toplantıları yapacak ve seçim sürecinde alınacak tedbirleri kapsayacak şekilde İl Seçim Güvenlik Planları hazırlayacak.

‘GÖNÜLLÜ GÜVENLİK KORUCULARI’ SEÇİMDE GÖREV YAPACAK

-Seçim güvenliğine yönelik planların uygulanmasında ve tedbirlerin alınmasında görev yapacak yeterli sayıda emniyet, jandarma, sahil güvenlik personelinin, güvenlik korucuları ve gönüllü güvenlik korucularının görevlendirilmeleri yapılmış/yapılacak olup tüm kolluk birimlerinin tam bir iş birliği ve koordinasyon içerisinde çalışmaları sağlanacak.

'TERÖR ÖRGÜTÜ VE UZANTILARI' 

-‘Terör örgütü ve uzantılarının seçmen iradesini baskıyla etkilemeye yönelik girişimlerine müsaade edilmeyecek’ ifadeleri kullanılan genelgede, siyasi parti temsilcilerinin ve adayların herhangi bir baskıya ve kısıtlamaya maruz kalmadan, ilgili mevzuat çerçevesinde propaganda ve benzeri çalışmaları yapmalarını sağlayacak tedbirler alınacağı kaydedildi.

SEÇİM ÖNCESİ VE SONRASINDA MÜDAHALE SİNYALİ

-Dikkat çeken başlıklardan biri de 'seçim öncesi, seçim günü ve sonrasında 'huzur ortamını bozmayı amaçlayan kişi ve grupların faaliyetlerinin önlenmesi, seçim sonuçları üzerinden yaşanacak tartışmaların asayiş ve güvenlik sorununa dönüşmemesi için tedbir alınacak' maddesi oldu.

-Seçim sürecinde ‘terör örgütü ve uzantılarının, ülkenin güven ve huzurunu bozmaya, olumsuz algı oluşturmaya yönelik, olası tüm çabaları yakinen takip edilecek’. Umuma açık yerler, turistik bölgeler, havaalanı, deniz limanı, otobüs terminali, tren istasyonu, alışveriş merkezi ve benzeri yerlerde gerekli önleyici güvenlik tedbirleri alınacak.

SURİYELİLERE YÖNELİK ÖZEL BAŞLIK

Genelgede dikkat çeken bir diğer nokta ise, AKP'nin potansiyel seçmeni haline getirdiği Suriyeli mültecilere yönelik açılan başlık. Genelgede bu başlık, 'provokatif davranışlarla Suriyelilere ve farklı etnik ve kültürel kimlikler üzerinden asayiş olaylarının (hırsızlık, taciz gibi) toplumsal olaylara dönüşmemesi için gerekli tedbirler planlanacak ve bu tür olaylara fırsat verilmeyecek' ifadeleriyle yer aldı.

'TRAFOYA KEDİ GİRDİ' DENMEMESİ İÇİN Mİ?

Önceki seçimlerde sık sık elektrik kesintileriyle seçim günlerinde yapılan oy hırsızlıkları infiale yol açmışken, bu eleştirilere yönelik bir başlığın da genelgede yer alması dikkat çeken diğer nokta. 

Konuya ilişkin genelgede yer alan ifadeler şöyle:

"-Seçim sürecinde ve özellikle seçim gününde elektrik kesintilerinin önüne geçebilmek amacıyla; enerji dağıtım merkezleri, doğalgaz ve petrol boru hatları ile diğer hassas tesislere yönelik alınan koruma tedbirleri gözden geçirilecek. İlgili kurumlarla gerekli koordinasyon sağlanarak, seçimle ilgili tüm alanlarda enerji arzının sürekliliğini sağlamak amacıyla jeneratör ve benzeri güç kaynakları kullanıma hazır halde bulundurulacak.

-Bilişim sistemlerini işlevsiz hale getirmeye yönelik siber saldırı ve sabotaj eylemlerine karşı gerekli önlemler alınacak, özellikle sosyal medya ortamında yapılan provokatif paylaşımlar bilişim suçları ile mücadele ekipleri tarafından yakından takip edilecek.

-Seçimlerin yapılacağı okullarda bulunan her türlü kamera sisteminin faal olmasına yönelik gerekli tedbirler alınacak. Binaların teknik altyapısı gözden geçirilerek binaların aydınlatma imkân ve sistemleri ile güvenlik kameraları çalışır halde bulundurulacak."

ULUSLARARASI GÖZLEMCİLERE MİSAFİRPERVERLİK 

Genelgede yer alan başlıklarından biri de her seçim dönemi sonrası seçimlerdeki şaibelere dikkat çeken uluslararası kuruluşlar. Bu kapsamda genelgede, 'seçimleri izlemek üzere Türkiye’ye gelecek uluslararası kuruluş temsilcileri ile yabancı büyükelçilik temsilcilerine gerekli misafirperverlik gösterilerek, çalışmaları için uygun ortam sağlanacak' denildi.

VALİLİKLERE İSTEDİĞİ 'TEDBİRİ' UYGULAMA SERBESTİSİ TANINDI

Ayrıca valiliklerce bölgenin özelliklerine göre seçim sürecinde meydana gelebilecek hassasiyetler çerçevesinde gerekli risk değerlendirmeleri yapılarak, alınmasında 'lüzum görülen ilave tedbirler' uygulama serbestisi verildi. (POLİTİKA SERVİSİ)

Öne Çıkanlar