'Türkiye olası İdlib operasyonu için hazırlık yapıyor'
TSK'nin Hatay sınırına ve İdlib'te bulunan 12 gözlem noktasına personel, zırhlı araç ve mühimmat sevkiyatı devam ediyor.
Türkiye'nin girişimiyle ertelenen İdlib operasyonuna ilişkin hazırlık yapıldığı ve bu amaçla son günlerde ciddi anlamda battaniye ve yatak siparişi verdiği belirtiliyor. Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre, yerel kaynaklar "Türkiye olası bir göç dalgası karşısında sınır kapıları açmayacak" diye konuştu.
Rusya ile Türkiye arasında İdlib’de 'silahlardan arındırılmış bölge' oluşturma yönündeki mutabakatın ardından selefi grupların 15 Ekim'e kadar 15-20 kilometrelik alandan geri çekilmesi planlanıyor. Mutabakat çerçevesinde Türkiye’nin ne yapacağı merak konusu olurken, TSK'nin Hatay sınırına ve İdlib'te bulunan 12 gözlem noktasına personel, zırhlı araç ve mühimmat sevkiyatı artarak devam ediyor. TSK'nin sevkiyatlarının yanı sıra Rusya ve Suriye ordusunun İdlib'i çevrelediği ve operasyon konumundan çıkmadığı yerel kaynaklar tarafından doğrulandı.
"YENİ BİR KAMP KURULUYOR"
Askeri sevkiyatın yanı sıra olası bir İdlib operasyonuna karşı Reyhanlı'nın hemen karşısında bulunan Atme kampı civarında yeni bir kamp hazırlığı olduğunu ifade eden yerel bir kaynak, "Türkiye olası bir göç dalgası karşısında sınır kapılarını açmayacak. Cilvegöz Sınır kapısı civarında bir toplama alanı oluşturulacak. Atme kampında daha büyük bir alanda. İdlib’ten çıkartılacak gruplar Azez, Cerablus, El Bab ve Afrin bölgesine gönderilecek. Zaten orayla ilgili bir hazırlık var. Rusya Türkiye'den ağır silahların toplatılmasını istiyor. Ancak bu kolay olmayacak. Çünkü bu gruplar vatansız. Gidecekleri yer olmadığı için silah bırakmayı kabul etmeyecek. Binlerce kişi var. Şuanda da gruplar arasında bir çatışma hali var. Türkiye'nin bu mutabakatı sürdürme ömrü uzun değil" diye belirtti.
"BATTANİYE VE YATAK SİPARİŞLERİ VERİLİYOR"
Son günlerde yoğun bir şekilde battaniye ve yatak siparişi verildiği bilgisini veren bir battaniye satış firmasının yetkilisi, verilen siparişlerin yakın bir zamanda teslimatının yapılacağını söyledi. Firma yetkilisi, "Türkiye'nin, Suriye içerisinde birkaç kamp kurma düşüncesi var. Bu kampların ihtiyaçlarına göre siparişler veriliyor. Bize de verilen siparişler var. Sevkiyatı bu günlerde yapılacak. Şuanda bildiğimiz TIR'larla Suriye'ye askeri malzeme taşınıyor. Başka ülkelerin Suriyelilerin Türkiye'de kalmasına karşılık para vermeyeceğinden dolayı Türkiye sivilleri ülkeye sokmak istemiyor. Göçü önlemek için de Suriye içerisinde bir tampon bölge oluşturulmaya çalışıyor" dedi.
"ALGI OPERASYONU"
Öte yandan geçen hafta Afrin’de 'YPG üyesi' oldukları iddiasıyla gözaltına alınarak Türkiye’ye getirilen kişilerin sivil oldukları da yerel kaynaklarca doğrulandı. 'Örgüt üyesi olmak', 'kasten insan öldürme' ve 'devletin birliğini ve ülke bütünlüğü bozmak' iddiasıyla M.C., A.M., C.M., F.K., H.K., İ.M., M.M.K., İ.M. ve R.M. tutuklanmıştı. Adının açıklanmasını istemeyen bir kaynak, Afrin operasyonu başladığı ilk günden beri yüzlerce kişinin 'YPG üyesi' oldukları iddiasıyla gözaltına alınıp Türkiye'ye getirilerek tutuklandığını aktararak, "Bu 9 kişi de sivillerdir. Raco ve Efrin merkezinde başkalarının verdiği ifadeler üzerine yakalanan ve işkence edilen kişilerdir. Kürt oldukları için YPG'li oldukları ifade edilip Türkiye'ye getiriliyorlar" dedi.
"ÖSO’CU GASPÇILAR ‘TUTUKLANDI"
Bir başka iddiada daha bulunan söz konusu kaynak, Afrin’de bir TIR'ı gasp eden ve sürücüsünü öldüren ÖSO'cular Gaziantep'te mahkemeye çıkarılarak tutuklandılar" diye konuştu. (DIŞ HABERLER SERVİSİ)