İki bakanlık Erdoğan'ın korumalarının Kürt göstericilere saldırdığı davada Türkiye aleyhine görüş sundu

İki bakanlık Erdoğan'ın korumalarının Kürt göstericilere saldırdığı davada Türkiye aleyhine görüş sundu
ABD'de iki bakanlığın açıkladığı görüşte, Erdoğan'ın korumalarının söz konusu olaylarda fiziksel savunma yapmadığı ve saldırı halinde olduğunun altı çizildi.

ABD'de 2017'deki Beyaz Saray ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın korumalarının Kürt göstericilere saldırması olaylarıyla ilgili görülen davada Dışişleri ve Adalet bakanlığı Türkiye aleyhine görüş belirtti.

Euronews'in haberine göre iki bakanlığın açıkladığı görüşte, Erdoğan'ın korumalarının söz konusu olaylarda fiziksel savunma yapmadığı ve saldırı halinde olduğunun altı çizildi.

ABD'de salı günü Temsilciler Meclisi ve Senato üyesi 4 isim hazırladıkları mektupta, Erdoğan'ın korumalarının söz konusu olaylarla ilgili dokunulmazlık dışında bırakılıp Türkiye hükümetinin sorumlu tutulması için Dışişleri Bakanı Antony Blinken'a çağrıda bulunmuştu.

Tavsiye mektubundan sonra ABD Dışişleri ve Adalet bakanlıkları, başkent Washington'da çıkan olaylarla ilgili görülen davada hakimin talebi üzerine görüşlerini iletti. İki bakanlık, Türk görevlilerin dokunulmazlık hakkından yararlanmaması gerektiğini kaydetti.

Mahkemeye iletilen görüşte şu ifadeler kullanıldı: "ABD topraklarında görevli yabancı güvenlik personelleri sivillere karşı güç kullandığı zaman "fiziki bir zararı önleme amacıyla" hareket etmiyorsa dokunulmazlıklardan mahrum bırakılmalıdır." ifadeleri kullanıldı.

2017 Mayısı'ndaki saldırı olayıyla ilgili protestocular, Erdoğan'ın korumaları ve AKP hükümetini dava etmişti. ABD'deki iki bakanlığın, Columbia Bölgesi Temyiz Mahkemesi'ne verdiği bu olumsuz görüş Türkiye avukatlarının savunduğu "Erdoğan'ın saldırı altında olduğu" iddiasına karşı çıkıyor.

İKİ FARKLI TAZMİNAT FAVASI DEVEM EDİYOR

ABD'de şu anda Türkiye Cumhuriyeti aleyhine açılan iki farklı tazminat davası devam ediyor. Davalar Türkiye Cumhuriyeti'nin Washington'daki avukatları aracılığı ile temyize götürülmüştü. Üç yargıçtan oluşan Temyiz Mahkemesi, Türkiye'yi suçlu bulan alt mahkeme kararını incelerken, ABD hükümetinden de görüş talep etti. Bu görüş bugün ABD Dışişleri Bakanlığı ile Adalet Bakanlıkları tarafından açıklandı ve Türkiye aleyhine çıktı.

ABD'deki bakanlıkların Türkiye aleyhine bildirdiği görüşte vurgulanan bir diğer konu ise, protestocuların saldırıya uğradığında zaten yerlerde olduğu, kaçmaya çalışanların da yine Cumhurbaşkanlığı korumaları tarafından darp edilmesi oldu. Bu durumlardan hiçbirinin yabancı ülke liderlerini koruyan güvenlik güçlerine tanınan ayrıcalıklardan olmadığının altı çizildi.

MEKTUPTA TÜRKİYE'NİN SORUMLU TUTULMASI İSTENMİŞTİ

Senator Bob Menendez, Jim Risch ve Temsilciler Meclisi üyesi Gregory Meeks ve Michael McCaul imzasını taşıyan ve salı günü Blinken'e verilen mektupta, 16 Mayıs 2017'de Washington DC Sheridan Circle bölgesinde gerçekleşen şiddet olaylarında Türk hükümetinin sorumlu tutulması talep edilmişti.

Öne Çıkanlar