İkizdere Çevre Derneği, Kadıköy'den seslendi: Cengiz defol

İkizdere Çevre Derneği, Kadıköy'den seslendi: Cengiz defol
Projenin geçim kaynaklarına ve doğaya geri dönüşü olmayan zarar verdiğini söyleyen bölge halkı, 'Haklı ve meşru mücadelemize rağmen taş ocağı ile başlayan yağma ve talan devam ediyor' dedi.

+GERÇEK- Rize'nin İkizdere ilçesi'nde yer alan İşkencedere Vadisi'nde Cengiz İnşaat'ın taş ocağı projesine karşı bölge halkı 462 gündür eylem yapıyor.

Bölge halkı ve ekolojisler, 3 Ağustos'ta Rize İdare Mahkemesinde görülecek duruşma öncesi İkizdere Çevre Derneği'nin çağrısıyla Kadıköy'de açıklama yaptı.

Eylemde, "İkizdere direniyor. Cengiz defol ormanlar çocuklarındır" yazılı pankart taşıyan bölge halkı, Ulaştırma Bakanı ve bürokratların bölgeyi ziyaretleri sırasında verilen sözleri hatırlattı. Ulaştırma Bakanı ve bürokratların, "Verimli toprak depolanacak, sular çamurlu akmayacak, sürekli hava ölçümleri yapılacak" gibi sözlerin birer yalandan ibaret olduğunu vurgulayan bölge halkı, İşkencedere Vadisi'nde geri dönüşü olmayan doğa tahribatının yaşandığını ve bölge halkının geçim kaynaklarının yok edildiğini vurguladı.

'KORUNMASI GEREKEN 200 ALADAN BİRİ'

İkizdere Çevre Derneği Çevre Komisyonu başkanı Osman Baş, yaptığı açıklama şunları kaydetti: "Doğu Karadeniz Bölgesi, Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından dünyada biyolojik çeşitlilik açısından korumada öncelikli 200 ekolojik alandan biri olarak belirlenmiştir. Bölgeye bu özelliği kazandıran ise binlerce bitki türü ve yaban hayatına ev sahipliği yapan Fırtına, Senöz, Hemşin, Çağlayan, Arılı ve İkizdere gibi vadilerimizdir.

İkizdere İlçesi, İkizdere Vadisi Doğal Sit Alanı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 13 Ağustos 2020 tarihli ve 170536 sayılı olur’u ile kısmen 'Doğal Sit-Nitelikli Doğal Koruma Alanı' ve kısmen 'Doğal Sit-Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı' olarak tescil edilmiştir. Bölge halkının ve ileri gelenlerinin yıllardır süren uğraşmaları sonucu, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından İkizdere Vadisi'nin bölgenin yeni turizm destinasyon alanı olması proje mevcuttur.

'HALK, BU YANLIŞTAN GERİ DÖKÜLMESİNİ HAYKIRIYOR'

Bütün bunlara rağmen halkımız taş ocağına karşı çıktı, her türlü hukuk ve meşru mücadelesini vererek bir an önce bu yanlıştan geri dönülmesini haykırdı. Oluşan haklı tepkiyi susturmak ve İkizdere halkını yatıştırmak için bölgeye gelen Ulaştırma Bakanı ve bürokratlar,  köylülerimize ve bölgede yaşayanlara verdikleri sözler;

1.     Verimli toprak depolanacak

2.    Toz olmaması için düzenli sulama yapılacak

3.     Sular çamurlu akmayacak

4.     Sürekli hava ölçümleri yapılacak

5.     Vadide ikinci bir ruhsat verilmeyecek

6.     Limanda 8 bin kişi çalışacak

7.     Taş ocağı alanı 13,3 hektar olacak

8.     Çay bahçelerine dokunulmayacak

9.     Doğa tahrip olmayacak

10. Depolanan verimli toprak iş bitiminden sonra taşınacak

Köylülerimizin haklı ve meşru mücadelesine rağmen taş ocağı ile başlayan yağma ve talan devam ediyor. Rize Asliye Mahkemesi'nde açtığımız davalarda bilirkişinin tespit ettiği ve belgelediği onlarca eksikliğe rağmen, bir anda 'Hokus,pokusla' eksiklikler tamamlanarak taş ocağı yürütmeyi durdurma gerçekleşmedi.

'KAÇAMAYACAKSINIZ!'

Buradan tekrar sesleniyoruz. Ormanların ve doğal yaşam alanlarının korunması artık vazgeçilmez bir zorunluluktur. Taş alarak doğaya ve yaşam alanlarına verdiğiniz zararların vebalinden kaçamayacaksınız."

Ne olmuştu?

İkizdere'de Cengiz Holding'in taş ocağı için Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle 22 Mart 2021’de acele kamulaştırma kararı alınmış, bunun üzerine yerel halk nöbet tutmaya başlamıştı.

Öne Çıkanlar