İnsan hücrelerine sahip hayvan embriyosu deneylerine izin

İnsan hücrelerine sahip hayvan embriyosu deneylerine izin
Japonya, kök hücre biyoloğu Hiromitsu Nakauchi’ye insan-hayvan embriyo hibriti deneyleri yapması için gerekli izinleri verdiğini açıkladı.

Japonya hükümeti insan hücreleri taşıyan hayvan embriyolarının geliştirilip, bu embriyoların taşıyıcı hayvanlara aktarılması deneylerini yapacak kök hücre araştırmacılarına gerekli izni verdi. 

Tokyo ve Stanford üniversiteleri, insan hücrelerini içeren hayvan embriyoları oluşturarak, bunları taşıyıcı hayvanlara nakltme çalışmasına başlıyacak. Nakil sonrası taşıyıcı hayvanların vücudunda büyütülecek organların, ihtiyacı olan insanlara nakledilmesi planlanıyor.

HAYVAN VÜCUDUNDA İNSAN ORGANLARI

Ekip, ilk deney kapsamında insan pluripotent kök hücrelerini farelerin embriyolarına yerleştirecek. Bu deneyin sonucunda bir pankreas elde etmeyi planlayan bilim insanları, farenin insan kök hücrelerini kullanarak kendisine bir pankreas oluşturmasını bekleyecek.

Araştırma ekibi, 2 yıl boyunca insan kök hücresi enjekte ettiği fareleri izleyecek ve pankreasın oluşum süresine gözlemleyecek. Ayrıca farelerin beyin ve diğer organlarını da takip edecek bilim insanları, bu deneyin başarılı olması durumunda aynı yöntemi domuzlar için kullanacak.

Yalnızca ABD'de 116 bin kişinin organ nakli beklediğinin farkında olan Nakauchi, yeni yöntemi sayesinde organ nakli bekleyenlere umut olmak istiyor. Her ne kadar Nakauchi'nin, bu yöntemi gerçekleştirebilmesi şu an için biraz zor görünse de bilim insanının bir sonraki deneyi, Japonya'daki bakanlık yetkilileri tarafından onay aldı.

Hiromitsu Nakauchi, ''Bizden hemen insan organları üretmemizi beklemeyin, ancak Japonya'dan resmi olarak izin almamız, gelecekteki çalışmalarımızın daha hızlı ilerlemesini sağlayacak.'' ifadelerini kullandı.
 

Öne Çıkanlar