İranlı kadınlar Mohsen Namjoo'yu teşhir etti

İranlı kadınlar Mohsen Namjoo'yu teşhir etti
Özür videosu yayınlayan Namjoo'nun daha önceki bir ses kaydında İran'daki 'Mee Too' hareketini hedef aldığı görüldü.

Tüm dünyada yankı bulan 'Me Too' hareketi İran'da da yayılıyor. İranlı kadınlar dünyaca ünlü müzisyen Mohsen Namjoo'yu ifşa etti.

İranlı müzisyen ilk kez geçen sene Twitter'da 'Mahi' ismini kullanan bir hesap tarafından ifşa edildi. 'Mahi' isimli hesap, Namjoo'nun tacizine maruz kaldığını açıkladı. Olayı şikayet eden kadının beyanına göre; polis bu olayı 'cinsel saldırı ve tecavüze teşebbüs' niteliğinde buldu. Namjoo geçen yıl yayınladığı bir video ile taciz faili olduğunu reddetti.

Namjoo, bu yılda Clubhouse isimli uygulama üzerinden ikinci kez ifşa edildi. Oyuncu Buşra Desturzade, Luna Şad ve şarkıcı Panida'nın aralarında yer aldığı kadınlar, Namjoo'nun tacizine maruz kaldıklarını beyan etti. Kadınların ifşasının ardından bir video yayınlayan Namjoo,  taciz mağduru olan bütün kadınlardan özür dileyerek onu affetmelerini ve 'telafi' için ona bir fırsat vermelerini istedi.

SUÇU, 'ATAERKİL KÜLTÜRE' ATTI

t24'ün BBC Persian'dan aktardığı habere göre; Namjoo, söz konusu tacizi, "Binlerce yıl süren ataerkil bir kültürdeki eğitimsizlik ve doğru ilişki kurma biçimlerinin olmayışından ileri gelir" sözleriyle açıkamaya çalıştı.

Namjoo'nun açıklaması şöyle oldu:

"Geçen yıllar boyunca sizlere karşı üzücü veya yanlış bulunduğum herhangi bir davranışım ve sözüm için samimiyetle ve mütevazice özür diliyorum. Sadece sizlerden değil, sizin saygılı ve necip ailelerinizden ve ortak arkadaşlarımızdan da özür diliyorum. Özrümü hemen kabul edeceğinizi beklemem, umarım yalnızca bu mesaj özgünlüğünüzü az da olsa teskin eder. Ve inanın ki benim anormal davranışım ve sözlerim benim şeytanî veya egoist karakterimden ya da güçlü olmamdan kaynaklı değil, daha ziyade binlerce yıl süren ataerkil bir kültürdeki eğitimsizlik ve doğru ilişki kurma biçimlerinin olmayışından ileri gelir."

SES KAYDI ORTAYA ÇIKTI

Namjoo'nun bu videosunun ardından yine kendisine ait bir ses kaydı da ortaya çıktı. Namjoo, videodan iki hafta önce bir arkadaşıyla dertleşirken kaydedildiğini iddia ettiği ses kaydında İran'daki 'Mee Too' hareketine tepki gösterdi.

Ses kaydında, "Nasıl olur da, üstünden bir yıl geçen bir hareketin içinden doğru dürüst bir kadın çıkmaz, onlar hepsi bu maceralar vasıtasıyla ün kazandılar … Sizi güçlendiren değerli bir feminist bile sizlere katılmadı" diyen Namjoo, "Bu yaptıklarınızla ne yapmış olursunuz? Ben size söyleyeyim, mütevazice söylüyorum, siz bu yaptıklarınızla bir saat nefes alması sizlerin altı ay yaşamınıza denk düşen bir adamı durduruyorsunuz" ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar