Maliyetler nedeniyle balığa çıkamayan balıkçılar teknelerini satıyor

Maliyetler nedeniyle balığa çıkamayan balıkçılar teknelerini satıyor
Mazot ve kullandıkları malzemelere gelen zamlardan ötürü balığa eskisi kadar çıkamadıklarını belirten balıkçılar, teknelerini satmaya başladı: Böyle giderse balıkçılık ölecek.

Akaryakıta gelen zamlardan olumsuz etkilenen birçok sektör durma noktasına geldi. Zamlardan nasibi alan sektörden biri de balıkçılık oldu. Mersin'in Akdeniz ilçesinde Karaduvar sahilinde balık tutarak geçimlerini sağlayan balıkçılar, girdi maliyetlerinin yüksek oluşu nedeniyle avlanmaya çıkamıyor. Mazota gelen zamlardan ötürü motorları çalıştıramayan balıkçılar teknelerini satıyor.

'110 BİN TL BORCUM VAR VERİLEN DESTEK BİN TL’

Mezopotamya Ajansı’ndan Cemil Uğur’un haberine göre 55 yaşındaki Orhan Gündoğdu, balıkçılığın baba mesleği olduğunu ve severek yaptığını ancak girdi maliyetleri nedeniyle artık yapamaz duruma geldiğini söyledi. "29 litre mazotu 609 TL'ye, mantarın tanesini 7,5 TL’ye, küçük ağın paketini de bin 500 TL’ye aldım" diyen Gündoğdu, 110 bin TL borcunun olduğunu belirterek, devletin kendilerine yıllık bin TL destek verdiğini ve bu haliyle de geçinemediklerini anlattı.

TEKNE MUAYENESİ 10 BİN LİRA

Tekne muayenesinin 10 bin TL'ye çıkarıldığını söyleyen Gündoğdu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin balıkçıların tekne ve malzeme bakımını yaptığı bilgisini paylaşarak, Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin de kentteki balıkçılara destek vermesini istedi.  

'İŞÇİLERİN ÜCRETLERİNİ DE ÖDEYEMİYORUZ'

Bir diğer balıkçı 30 yaşındaki Tahsin Sürvar da balıkhaneye 250 bin TL borcunun olduğunu ancak iş yapamadıkları için ödeyemediğini dile getirdi. Sürvar, yanında çalışan işçilerin ücretlerini de ödeyemez duruma geldiğini belirtti.

'BÖYLE GİDERSE BALIKÇILIK ÖLECEK ÇÜNKÜ TEKNELERİ SATMAYA BAŞLADIK’

Aynı zamanda ağ yapıp sattıklarını aktaran Sürvar, "Eskiden yaptığımız ağın maliyeti 20 bin liraydı, şimdi 100 bin lira. Her şeye zam geliyor. İş kötüye gidiyor, aç kalacağız. Destek de alamıyoruz. Herhâlde en son çöp toplayıp çöp satacağız, olacağı bu. Malzeme parçası pahalı, işçilik pahalı, her şey kötüye gidiyor. Bir günlük balığa çıkmak 10 bin liraya mal oluyor. Benim aylık 100 bin lira kazanmam lazım ki çalışanların payını ödeyebileyim. Balık da yok, boşa gidip geliyoruz. Bundan birkaç yıl öncesinde işler iyiydi. Ama şu an her şey pahalı, bir marşa basmamız 2,5-3 bin TL. Böyle giderse balıkçılık ölecek. Çünkü artık balıkçılar teknelerini satıyor" diyerek durumu özetledi.

Öne Çıkanlar