İSİG Meclisi: Nisan'da 249 işçi yaşamını kaybetti

İSİG Meclisi: Nisan'da 249 işçi yaşamını kaybetti
İSİG Meclisi, pandeminin işçiler için ölüm fermanı olduğuna dikkati çekerek, Nisan ayında en az 249 işçinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, Nisan ayı iş cinayetleri raporu yayınladı. Raporda, 39’unun İstanbul’da, 12’sinin Kocaeli’nde olmak üzere en az 249 işçinin hayatını kaybettiği kaydedildi. Yılın ilk dört ayında ise en az 735 işçinin hayatını kaybettiği paylaşıldı.

PANDEMİNİN ÖZETİ

Pandemi nedeniyle başlatılan "tam kapanma" süreciyle iktidarın, geçimini işçilerin emekleriyle sağladığı vurgulanan raporda, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi'nin (DİSK-AR) araştırmasına göre, salgın döneminde patronlara 23 milyar TL kaynak aktarıldı, 2,6 milyon işçiye ise 11 milyar TL nakdi ücret desteği ödendi. "Tam kapanma"nın işçi sınıfı açısından 17 günlük bir kriz değil, pandeminin özeti niteliği taşıdığı belirtilen raporda, Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu’nun 2020 Raporu’nda Türkiye’nin çalışanlar için en kötü 10 ülke arasında yer aldığına vurgu yapıldı. 

TALEPLER 

Ortaya çıkan kriz tablosunun ancak ortak mücadeleyle değişebileceğine dikkat çekilen raporda, talepler şu şekilde sıralandı: 

"* İşten çıkarma yasağı uzatılsın, patronların Kod-29 gibi yollarla işçileri işten çıkarıldığı hukuksuz uygulamalara son verilsin.

* Kişisel hijyen ve korunma malzemeleri işçilere ücretsiz olarak dağıtılsın. İşçilerin sağlık taramaları ve temaslı takibi yoğunlaştırılsın ve işyerlerinin denetimi yapılsın.

* Alınan karar ve tedbirlerin kamunun bir bölümünde değil, özel sektör, kayıt dışı sektör ve 50’den az çalışanı olan işyerlerinde uygulanması ve yaptırımı sağlansın, gerekli önlemlerin alınmadığı işyerleri için aktif bir ihbar, denetim ve ceza mekanizması oluşturulsun.

* Sağlık ücretsiz ve herkesçe erişilebilir hale getirilsin. Başta testler olmak üzere tüm sağlık hizmetleri kamu hastanelerinde ve özel hastanelerde ücretsiz olarak yapılsın. Kendisi ve yakını virüs nedeniyle karantinaya alınan işçi hastalık süresi kapsamında olsun ve bu süredeki gelir kaybı önlensin.

* Aşılama sürecine tüm çalışanlar dahil edilsin ve ivedilikle aşılama gerçekleştirilsin. İlaç şirketlerinin kârı değil, kamu yararı düşünülsün. Halk sağlığı için aşılarda patent hakkı kaldırılsın."

19’U KADIN İŞÇİ

Nisan ayında yaşamını kaybeden 249 işçinin yüzde 63’ünün ulusal basından, yüzde 37’sinin ise yerel basından, işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri, meslek örgütleri ve sendikalardan öğrenildiği bilgisi verilen raporda, "Ocak ayında en az 203 işçi, Şubat ayında en az 139 işçi, Mart ayında en az 144 işçi ve Nisan ayında en az 249 işçi hayatını kaybetti. 249 emekçinin 214’ü ücretli, 35’i kendi nam ve hesabına çalışanlardan oluşuyor. Ölenlerin 19’u kadın işçi, 230’u erkek işçi. Kadın işçi cinayetleri tarım, ticaret, eğitim, sağlık ve belediye işkollarında gerçekleşti. 8 çocuk işçi can verdi. Çocuk işçi ölümleri tarım, inşaat ve konaklama işkollarında gerçekleşti. 51 yaş ve üstünde ise çalışırken ölen 95 emekçi bulunuyor. 11 göçmen/mülteci işçi hayatını kaybetti. 5’i Suriyeli, 5’i Pakistanlı ve 1’i Bulgaristanlı. Ölen işçilerin 24’ü sendikalı. Sendikalı işçiler maden, kimya, eğitim, büro, metal, gemi, sağlık ve belediye işkollarında çalışıyordu" denildi.

YAŞ GRUPLARI

En fazla ölüm nedenlerinin salgın, göçük, trafik kazası, yüksekten düşme ve boğulmadan meydana geldiği belirtilen raporda, 14 ve altı yaş grubunda 4, 15-17 yaş grubunda 4, 18-27 yaş grubunda 17, 28-50 yaş grubunda 114, 51-64 yaş grubunda 77, 65 ve üstü yaş grubunda 18 ve yaşı öğrenilemeyen 15 işçinin hayatını kaybettiğine işaret edildi.

Öne Çıkanlar