Ekonomide şaha kalkan tek şey işsizlik

Ekonomide şaha kalkan tek şey işsizlik
Bir yılda tarımda çalışan 307 bin kişi, sanayide çalışan 125 bin kişi, inşaatta çalışan 540 bin kişi işsiz kaldı. Mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlikteki artış dikkat çekiyor.

ARTI GERÇEK - Bugün açıklanan mayıs ayı işsizlik rakamlarına göre, Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2019 yılı mayıs döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyon 21 bin kişi artarak 4 milyon 157 bin kişi oldu.

İşsizlik oranı 3,1 puanlık artış ile yüzde 12,8 seviyesinde gerçekleşti.

Mevsim etkisinden arındırılmış işsiz sayısı ise bir önceki döneme göre 38 bin kişi artarak 4 milyon 527 bin kişi olarak gerçekleşti. İşsizlik oranı 0,2 puan artarak yüzde 14,0 oldu.

Ekonomist Mustafa Sönmez, "Turizm, tarım gibi mevsimsel istihdama aldanan işsizlik yüzde 12.8 diyecek. Oysa gerçekte tırmanışta ve yüzde 14’ü buldu. Tarım dışında yüzde 16" diyerek, şu değerlendirmede bulundu:

"İşsiz sayısı 4.5 milyonu geçti. Geçen mayısa göre işsiz sayısına 1.1 milyon yeni işsiz eklendi. Genç işsizliği yüzde 25.5 un üstüne çıktı. Son bir yılda işini kaybedenler 870 bine ulaştı. 250 bin kişi de işgücüne yeni katılmış ama iş bulamamış. İşini kaybedenlerin 538 bini inşaat sektöründen. Sanayiden de 123 bin kişi işini kaybetmiş. Tarımda iş kaybedenler 307 bin. Sadece hizmetlerde 100 bin kişiye iş yaratılmış."

İktisatçı Atilla Yeşilada da, Twitter mesajında "Mayıs verileri: Bir istihdam faciası yaşıyoruz" ifadesini kullandı. 

Ekonomist Ali Rıza Güngen ise, mevsim etkisinden arındırılmış işsizliğin bir yıldan daha uzun süredir arttığına dikkat çekerek, "Daha yavaş kırılan, uzun süreli eğilimi gösteren bir veri olduğu için önemli" dedi.

Prof. Dr. Veysel Ulusoy da, işsizlik sayılarına dikkat çekerek, "Son bir yılda 619 bin kişi işgücünden çıkmış. İş aramıyorlar artık... İşsiz sayılmıyorlar..." şeklinde yorum yaptı.

CHP Ekonomi Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak da, "Ekonomide şaha kalkan tek şey işsizlik. 2019 Mayıs dönemi itibariyle, son bir yılda, resmî işsizlerin sayısı 1milyon 21bin kişi, işsizlik oranı 3,1 puan, tarım dışı işsizlik oranı 3,4 puan, genç işsizlik oranı 5,5 puan arttı" değerlendirmesi yaptı.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da, "TÜİK Mayıs 2019’u kapsayan üç aylık yeni işsizlik rakamlarını açıkladı. 2018 mayıs ayı ile karşılaştırdığımızda ortaya çıkan rakamlar ekonomik gidişat ve yurttaşlar için endişe verici. İşsiz sayısı tam 1 milyon 24 bin kişi artmış ve her dört gençten birisi işsiz" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar