İkizdere’de köylülerin içme suyu aldığı dere çamur aktı; inceleme için giden CHP'liler bölgeye alınmadı

İkizdere’de köylülerin içme suyu aldığı dere çamur aktı; inceleme için giden CHP'liler bölgeye alınmadı
İkizdere’de yapılmak istenen taş ocağı çalışmaları sırasında yaşanan heyelanı incelemek isteyen CHP’li heyetin bölgeye girişine izin verilmedi.

Rize’nin İkizdere ilçesinde yapılmak istenen taş ocağı için süren yol çalışmaları sırasında sabah saatlerinde heyelan yaşandı. Yol yapımı sırasında çalışan iş makinalarının yol açtığı heyelan çalışmaları yavaşlatırken, köylüler benzer olayların daha çok yaşanacağını belirtti. Bu arada, bölgede inceleme yapmak isteyen Giresun CHP Milletvekili Necati Tığlı'da, heyelan riski olduğu gerekçesiyle alana alınmadı.

‘BİZ İNSAN DEĞİL MİYİZ?’

İçme sularındaki bulanıklığın nedenini araştırmak için orman içi yollardan İşkencedere Vadisi'ne ulaşan köylüler, vadi girişinde yine jandarma engeli ile karşılaştılar. Alana girişlerine izin verilmeyen köylüler, durduruldukları kapının birkaç yüz metre ötesinde, dere kenarında yol açma çalışmaları sırasında meydana gelen toprak kaymasını görünce endişelendiler. İçeri girmek isteyen köylüler, heyelan sonrası, dereden akan suyun evlerine kadar çamur gibi aktığını bildirdiler. Bu suyu içme suyu olarak da kullandıklarını belirten köylüler, jandarma komutanından toprak yığınlarının dereye dökülmemesine izin verilmemesini istediler. Şikayetlerinin dikkate alınmasını isteyen Gürdereliler "Biz insan değil miyiz?" diye tepki gösterdiler.

CHP’Lİ HEYET ÇALIŞMA ALANINA ALINMADI

Heyelan yaşanan yerde inceleme yapmak isteyen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Giresun Milletvekili Necati Tığlı ve yanındaki heyetin alana girişine izin verilmedi. Büyük bir güvenlik önlemi ile karşılaştıklarını söyleyen Tığlı, "Doların yeşiline inat, doğanın yeşilini korumaya devam edeceğiz. İkizdere halkının yanında olmayı sürdüreceğiz" dedi.

‘BURADA CİDDİ BİR CAN VE MAL KAYBI OLACAK’

Meydana gelen heyelanı yerinde inceleme yapa haklarının olduğunu ifade eden avukat İbrahim Demirci ise, yapılan uygulamanın hukuka ve devam eden davaya aykırı olduğunu aktardı. Proje dosyasında bölgenin heyelan bölgesi olmadığının yazdığını dile getiren Demirci, "Bu sadece yol çalışması. Henüz taş ocağı çalışması yapılmıyor. Taş ocağına giden yolun çalışması yapılırken bu kadar heyelan olmuş. Taş ocağı açılıp çalışmaya başladığı zaman olabilecekleri biz herkesin tahayyülüne bırakıyoruz. Burada ciddi bir can ve mal kaybı olacak. Sadece köylüler açısından değil, burada çalışan işçiler ve askerler açısından da var. Bunun başta Ulaştırma Bakanlığı olmak üzere herkes tarafından duyulması gerekiyor" diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar