İspanya Başbakanı Sanchez: İsveç ve Finlandiya Madrid’deki NATO zirvesine katılacak

İspanya Başbakanı Sanchez: İsveç ve Finlandiya Madrid’deki NATO zirvesine katılacak
Başbakan Pedro Sanchez, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın itirazlarına rağmen İsveç ve Finlandiya'nın önümüzdeki ay gerçekleştirecek NATO toplantısına katılacağı açıklandı

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından İsveç ve Finlandiya NATO üyeliği için harekete geçerken, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, karara itiraz etmiş ve veto edeceklerinin sinyalini vermişti.

Bugün ise Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu’nda konuşan İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, İsveç ve Finlandiya’nın 28-30 Haziran’da Madrid’de yapılacak NATO zirvesinin  katılacaklarını söyledi.

TÜRKİYE İKİ ÜLKENİN ÜYELİĞİNE KARŞI ÇIKIYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan NATO üyeliği için destek isteyen İsveç ve Finlandiya’ya tepki göstermiş, "30 teröristi vermeyeceksin, NATO’ya girmek için destek isteyeceksiniz. Kusura bakmasınlar.. Biz şu anda bu yetkimizi çünkü NATO’da tam ittifak gerekiyor bir ülke hayır derse NATO ittifakı içerisinde o ülkeyi alamazlar" demişti.

Erdoğan, İsveç ve Finlandiya'nın terörizmle mücadele başta olmak üzere temel meselelerde Türkiye ile dayanışma içinde olacaklarını açıkça göstermedikleri sürece, bu ülkelerin NATO üyeliklerine müspet yaklaşmayacaklarını dile getirmişti.

TÜRKİYE’YE HEYET GÖNDERİYORLAR

Öte yandan Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya üyelik başvurularına yönelik Türkiye’nin endişelerini gidermek için yarın Ankara’ya heyet göndereceklerini açıkladı.

Haavisto, Davos’ta yaptığı açıklamada, "Hem İsveç hem de Finlandiya olarak yarın Ankara’ya heyetlerimizi gönderiyoruz. Diyalog devam ediyor" dedi.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da "İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyelik başvurularına ilişkin istişareler, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Büyükelçi İbrahim Kalın ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal başkanlığındaki heyetimiz ile İsveç Başbakanlık Ofisi Devlet Sekreteri Oscar Stenström ve Finlandiya Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Jukka Salovaara'nın başkanlığındaki İsveç ve Finlandiya heyetleri arasında 25 Mayıs 2022 Çarşamba günü Ankara'da gerçekleştirilecektir" ifadeleri yer aldı.

Öne Çıkanlar