İspanya'nın sipariş ettiği solunum cihazlarına el konulduğu iddiasına açıklama

İspanya'nın sipariş ettiği solunum cihazlarına el konulduğu iddiasına açıklama
İspanya Dışişleri Bakanı parasını ödedikleri solunum cihazlarının Türkiye’de tutulduğunu söylemişti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İspanya Dışişleri Bakanı’nın parasını ödedikleri solunum cihazlarının Türkiye’de tutulduğu sözlerine ilişkin, "İspanya Dışişleri Bakanı ile az önce görüştüm, söz konusu iddiaları reddetti" dedi.

Bakan Çavuşoğlu ayrıca, yurt dışında yeni tip koronavirüsten hayatını kaybeden Türkiye vatandaşlarının sayısının 156'ya ulaştığını açıkladı.

İspanya Dışişleri Bakanı Arancha Gonzales Laya düzenlediği basın toplantısında, satın aldıkları suni solunum cihazlarının Türkiye’de tutulduğunu belirterek, solunum cihazlarını almayı şu ana kadar başaramadıklarını söylemişti.

Hükümetin koronavirüs salgınına karşı kullanmak üzere son günlerde sağlık malzemelerinin ülke dışına satışına kısıtlama getirdiğini hatırlatan Dışişleri Bakanı Laya, Türkiye’nin kendi hastalarına lazım olabileceği gerekçesiyle suni solunum cihazlarının İspanya’ya ulaştırılmasına şimdilik izin vermediğini söylemişti.

Son günlerde Çavuşoğlu ile konuyu üç kez ele aldığını belirten bakan, İspanya sağlık bakanının da Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile görüştüğünü dile getirmişti.

Türkiye’den içinde solunum cihazı hariç maske ve diğer sağlık malzemelerinin olduğu bir uçağın geldiğini belirten Arancha Gonzales Laya, "Türk hükümeti bunun kendi hastaları için daha öncelikli olduğunu düşünüyor. Ama Türk hükümeti aynı zamanda bu malzemelerin önümüzdeki günlerde bize ulaşacağına dair garanti verdi" demişti.

El Mundo gazetesine göre söz konusu cihazlar Çin’den alınan yedek parçalarla birlikte bir İspanya firması adına Türkiye’de üretildi. (DHA/Euronews) 

Öne Çıkanlar