İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararı Almanya'da da protesto ediliyor

İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararı Almanya'da da protesto ediliyor
Almanya'da kadınlar, kendi ülkelerinde İstanbul Sözleşmesi'nin etkin uygulanması ve Türkiye'nin Sözleşme'den çekilme kararını geri alması talepleriyle eylemler yapıyor.

Avrupa basını gerek Türkiye'nin çekilme kararına gerekse gerçekleşen eylemlere geniş yer verirken Almanya'da kadın örgütleri de sosyal medya sayfalarından yaptıkları çağrılarla Türkiye'de şiddete karşı mücadele eden kadın ve LGBTİ+ örgütleriyle dayanışma içinde olduklarını dile getirdiler. Politikacılar ve kadın örgütleri açıklamalar yayınladı. Farklı şehirlerde protesto eylemleri düzenlenecek.

Almanya Göçmen Kadınlar Birliği yaptığı açıklamada kadına yönelik şiddeti önlemeyi ve şiddetle mücadele etmeyi amaçlayan İstanbul Sözleşmesi'nden Türkiye’nin çekilme kararını protesto etti.

Sözleşmenin feshinin daha önce de birçok kez gündeme getirildiğine ve kadınların sokaklara taşan öfkesiyle geri alındığına değinilen açıklamada "Şimdi milyonlarca kadın bir erkeğin kararının sonuçlarından etkilenecek. Şiddet ve kadın cinayetleri artmaya failler ise cezasız kalmaya devam edecek" denildi. Bu kararın Avrupa ve dünya çapında geniş kapsamlı sonuçları olacağından endişe ettiklerini de dile getirilen açıklamada  "Türkiye'deki kadınlarla dayanışma içindeyiz ve kararı kınıyoruz. İstanbul Sözleşmesi tüm ülkelerde ve Almanya’da herkes için kapsamlı ve koşulsuz uygulamalıdır" denildi. GKB ayrıca İstanbul Sözleşmesi fesih kararının geri çekilmesi, AB ülkelerinde de koşulsuz yaşama geçirilmesi talebiyle hafta içinde değişik şehirlerde eylem çağrıları yaptı.

EYLEMLER ÜLKE GENELİNE YAYILDI

Berlin'de 20 Mart Cumartesi günü PUDU HEPA'nın çağrısıyla düzenlenen eyleme yaklaşık 200 kişi katılarak Türkiye Cumhurbaşkanı kararı ile İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılması protesto edildi. Eyleme katılanlar konuşmalar yaparak öfkelerini dile getirdiler, "İstanbul Sözleşmesi bizim, vazgeçmeyeceğiz" sloganlarını haykırdılar. Eyleme Berlin Göçmen Kadınlar Derneği üyeleri de destek verdi. GKB adına bir konuşma yapıldı, şarkılar söylendi ve kaşıklar çalınarak sloganlara eşlik edildi.

Salı günü Franfurt ve Mannheim'da da eylemler yapıldı.

Bugün (24 Mart Çarşamba) yapılacak eylemler ise şunlar:

Hamburg: 24.03.2021 17.00 Mercado-18.00 Gänsemarkt

Köln: 24.03.2021 17.30 Heumarkt

Hanau: 24.03.2021 16.00 Freiheitsplatz (EKMEK VE GÜL)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar