İstifası istenen Abdülmehdi: Hata yaptık

İstifası istenen Abdülmehdi: Hata yaptık
Irak’ta haftalardır devam eden protesto gösterileri nedeniyle konuşan Başbakan Abdülmehdi, 'Siyasi güçler ve partiler büyük fedakarlıklarda bulundular ancak birçok hata da yaptılar' dedi.

Irak'ta birkaç haftadır işsizlik, yolsuzluk gibi nedenlerle devam eden kitlesel protesto gösterilerinde istifası istenen Başbakan Adil Abdülmehdi uzlaşmacı bir dil kullanarak "siyasi partilerin büyük fedakarlıkların yanı sıra hatalar da yaptıklarını" söyledi.

Seçim sisteminde ve diğer alanlarda reform vaadinde de bulunan Abdülmehdi’nin açıklamaları, başkent Bağdat’ta birçok köprüyü protesto amaçlı kapatan göstericilerle güvenlik güçleri arasında çatışma yaşandığı sırada geldi.

Amerika'nn Sesi'nin haberine göre, Abdülmehdi, "Siyasi güçler ve partiler tüm demokratik sistemler için önemli kurumlardır. Çok büyük fedakarlıklarda bulundular ancak birçok hata da yaptılar" şeklinde konuştu.

Başbakan, haftalar önce Bağdat’ta patlak veren ve ülkenin diğer büyük kentlerine da yayılan kitlesel eylemlerin gündelik hayatı olumsuz etkilememesi gerektiği mesajını verdi. Abdülmehdi, "Devam eden protestolar, normal hayata dönüşü de mümkün kılmalı ki meşru olan talepler yerine getirilebilsin" dedi.

Ekim ayının başından bu yana devam eden gösterilere katılan onbinlerce kişi hükümetin istifasını, yolsuzluk ve yoksullukla mücadele için adım atılmasını talep ediyor.

Bağdat başta olmak üzere çeşitli kentlerde düzenlenen gösterilerde güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu en az 280 kişi hayatını kaybetti. Polis, göstericilere karşı biber gazı ve ses bombasının yanısıra gerçek mermiyle de karşılık veriyor.

Güvenlik güçlerinin haricinde bazı silahlı sivil grupların da göstericilere ateş açtığı yönündeki suçlamalar karşısında Başbakan Abdülmehdi sözkonusu grupların silah temin etmesinin yasaklanacağını söyledi.

Ülkenin üst düzey Şii dini yetkilisi Ayetullah Ali El Sistani de iktidardaki güçlere seslenerek kriziden bir an önce barışçı bir şekilde çıkılması için bir çözüm bulunması çağrısında bulundu. (Kaynak: Amerika'nın Sesi) 

Öne Çıkanlar