İtalya basını: Müttefikler, Türkiye politikası konusunda bölündü

İtalya basını: Müttefikler, Türkiye politikası konusunda bölündü
İtalyan basını, NATO Liderler Zirvesi'nde müttefiklerin 'Türkiye politikası konusunda bölündüğünü' yazdı.

Brüksel'de dün yapılan NATO Zirvesi'nde İtalya ile Türkiye arasında yaşanan soğukluk ve görüş ayrılıkları, İtalya'da basının odaklandığı unsurlardan biri oldu. İtalya basını, Libya konusunda anlaşmazlık yaşayan ve İtalya Başbakanı Mario Draghi'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik 'diktatör' çıkışıyla ilişkileri gerilen iki lider arasında dün Brüksel'de yalnızca 'ifadesiz bakışmalar' görüldüğünü vurguladı.

BBC Türkçe'den Övgü Pınar'ın aktardığına göre, NATO Zirvesi'yle ilgili bugün İtalya'da yayımlanan haberlerde Rusya ve Çin'e yönelik mesajların yanı sıra, Türkiye odaklı analizler de geniş yer buldu. Corriere della Sera gazetesi manşetten verdiği haberin üst başlığında, NATO müttefiklerinin 'Erdoğan'a karşı izlenecek politika konusunda bölündüğünü' yazdı. La Stampa gazetesi de baş sayfasından, Draghi'nin NATO'dan Libya konusunda birlik talep ettiğini belirtti.

'DİKTATÖR İFADESİNİN YARATTIĞI GERİLİM SÜRÜYOR'

İtalyan basınına göre, İtalya ile Türkiye arasında NATO zirvesine yansıyan ayrılıklar, hem Libya'daki faaliyetlerden hem de demokrasi ve ortak değerlere bağlılık konusundaki kaygılardan kaynaklandı. Draghi'nin geçen nisan ayında Erdoğan'ı 'diktatör' olarak nitelemesinin ardından yaşanan gerilimin sürdüğüne de dikkat çekildi:

"İtalya Başbakanı, (Fransa Cumhurbaşkanı) Macron ile birlikte, müttefiklerden başta Libya ve göç dramı olmak üzere Avrupa'yı endişelendiren dosyalara odaklanmalarını istedi. Başbakan telaffuz etmese de bu konudaki sorunun bir adı var: Recep Tayyip Erdoğan. Müttefikler arasında, Türkiye konusunda izlenecek çizgi üzerine bir anlaşma olmamasının yanı sıra, 8 Nisan'da Erdoğan'a diktatör diyen Draghi ile soğukluk da sürüyor. Bu ifadenin yarattığı diplomatik kaza hala çözülemedi: Biden, Macron, Merkel, Sanchez, Johnson ve Miçotakis ile ikili görüşmeler yapan Erdoğan, Draghi ile sadece aile fotoğrafında bir araya geldi."

'BIDEN, BÜYÜK BİR GÜLÜMSEMEYLE ERDOĞAN'A YAKLAŞTI'

İtalyan basını Draghi'nin NATO Zirvesi sonrası bir basın toplantısı yapmamasını da Türkiye gerilimi üzerinden yorumladı. La Stampa gazetesi, "Başbakanın ekibi, G7 zirvesi sonrası söyleyecek yeni bir şey olmadığını bildirdi. Ama aslında yorumlanacak bir şey vardı: Üç ay önce Erdoğan'ı 'diktatör' diye nitelemekten çekinmeyen Draghi'nin NATO'da kendisiyle ilk buluşması" diye yazdı. La Stampa, Türkiye'nin NATO için kritik rolünün sabit kaldığını, Erdoğan'ın ikili görüşme yaptığı lider sayısının da bunu kanıtladığını belirtti ve şöyle devam etti: "ABD Başkanı Joe Biden genel kurul salonuna girdiğinde büyük bir gülümseme ve iş birlikçi bir yumrukla Erdoğan'a yaklaştı. Draghi ile ise yalnızca ifadesiz bakışmalar vardı.

"TÜRKİYE'YE 'LİBYA' BASKISI

Öte yandan İtalyan basını, Draghi'nin Libya konusunda NATO müttefiklerinden istediğini aldığını, zirvenin sonuç bildirisindeki ifadelerin İtalya'ya 'puan kazandırdığını' da vurguladı. La Repubblica gazetesi bu konuyu baş sayfasından "Biden'dan Erdoğan'a Libya uyarısı" başlığıyla haberleştirdi. Gazeteye göre NATO üyeleri Türkiye'ye "Libya'da geri adım atması" konusunda baskı yaptı.

'TÜRKİYE'NİN NATO İÇİNDEKİ ROLÜ ÇOK ÖNEMLİ'

İtalya Başbakanı Mario Draghi geçtiğimiz ay Libya Başbakanı Abdülhamid Dibeybe'yle Roma'daki görüşmesinde Libya'daki öncelikli hedefler arasında, 'ateşkes anlaşmasının tam olarak uygulanması, tüm yabancı güçlerin ve paralı askerlerin geri çekilmesini' de saymıştı. Draghi, dünkü NATO Zirvesi'nden hemen önce katıldığı G7 toplantısında ise 'Türkiye'nin NATO içindeki rolünün çok önemli olduğunu' söylemişti. Draghi, "Ankara NATO'nun güvenilir bir ortağı olarak kalmalı ve bunu istiyor da. Türkiye'nin NATO dışında ya da uzağında olmasını isteyenler olduğu söylentisi temelsiz" demişti.

Öne Çıkanlar