İzmir Barosu, Mahkeme Başkanı'nı HSK'ya şikayet etti

İzmir Barosu, Mahkeme Başkanı'nı HSK'ya şikayet etti
İzmir Barosu, 6'ncı Ağır Ceza Mahkeme başkanın yargılama esnasında usul kurallarına aykırı davrandığı için HSK'ya şikayet etti.

İzmir Barosu, dün İzmir 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen bir duruşmada mahkeme başkanının tutum ve davranışların hukuka aykırı olduğunu belirterek, başkan hakkında Hakimler ve Savcılar Kurulu'na (HSK) şikayette bulundu.

Konuya ilişkin yazılı açıklama yayımlayan İzmir Barosu, mahkemelerin keyfince at koşturulacak alanlar olmadığını, hakimlerin uymaları gereken etik ve usul kuralları olduğu hatırlatmasında bulundu. Açıklamada, İzmir 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün yaşananların, bir yargılama faaliyeti olmadığına yer verilerek, "Duruşma salonu, yargılamayı yöneten kişinin hezeyanlarının yansıtıldığı ve hukukun ayaklar altına alındığı bir arenaya çevrilmiştir. Mahkeme Başkanı’nın; bir yargılama esnasında usul kurallarına aykırı ve avukatlara karşı nezaketten uzak davranması, tanık azarlaması, tutanağa yazılanları silmesi, hakimin reddi talebini zapta geçirmemesi, kendi koşullarını ileri sürerek öfkelenmeyi kendinde hak görmesi kabul edilemez" ifadelerine yer verildi.

'YARGI ETİĞİ İLKELERİNİN TAMAMINI İHLAL EDİYOR'

HSK’yı göreve çağıran İzmir Barosu, "Yargı etiği, süslü kitapçıklar ve projelerle sağlanmaz. Kendi düzenlediğiniz bildirgenizde, 8 maddede açıkladığınız 'Türk Yargı Etiği ilkeleri'nin tamamını ihlal eden, söz konusu kişi hakkında işlem başlatılarak anılı kişinin derhal görevden uzaklaştırılması şarttır.Yetkilileri uyarıyoruz! Sorun düzeltilmediği takdirde, söz konusu kişinin başkanı olduğu mahkemeye, CMK görevlendirmesi yapmayacak ve avukatlara karşı hasmane davranışlara izin vermeyeceğiz" denildi.

Öte yandan ilgili hakim hakkında bugün Hakimler ve Savcılar Kurulu’na şikayette bulunulduğu kaydedildi. (MA)

Öne Çıkanlar