İzmir depremi davasında Yılmaz Erbek Apartmanı'nın mimarı tahliye edildi

İzmir depremi davasında Yılmaz Erbek Apartmanı'nın mimarı tahliye edildi
11 kişinin öldüğü 11 kişinin de yaralandığı Yılmaz Erbek Apartmanı ile ilgili binanın mimarı Nurettin Bozdoğan taliye edildi.

İzmir'de 30 Ekim 2020'de Sisam (Samos) merkezli meydana gelen 6.9 büyüklüğündeki depremde 37 kişinin yaşamını yitirdiği Rıza Bey Apartmanı'na ihmal nedeniyle açılan ve 4’ü tutuklu 9 sanıklı davanın ilk duruşması İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Tutuklu sanıklar Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya katılırken, mağdur aileleri, İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel ve çok sayıda avukat salonda hazır bulundu. Duruşmayı CHP İzmir Milletvekili Kamil Oktay Sındır da izledi.

Gün boyu süren duruşmada Rıza Bey Apartmanı'nın mimarı olarak projede imzası bulunan, tutuklu sanıklardan Ali Serdar Bayram, ifadesinde resmi evrakta mimar olarak formalite amacıyla fenni mesul olarak imza attığını ancak fiili olarak herhangi bir tasarrufta bulunmadığını öne sürdü.

SEGBİS'teki problem nedeniyle diğer 3 tutuklu sanığın ifadesi alınamadı ve tutuksuz sanıkların ifadelerine geçildi.

Duruşmada ifadesi alınan, Rıza Bey Apartmanı'nda oturanlardan ve kentsel dönüşüme karşı çıktığı öne sürülen tutuksuz sanık T.Ö. de daha önce meydana gelen depremler nedeniyle binada bazı çatlaklar olduğunu söyleyerek, "Daha sonra binaya mantolama yapıldı ancak bu depremin hasarını gizlemek için değil, ısı yalıtımı açısından yapıldı. Yazın soğuk, kışın sıcak bir ortam olması için yapıldı" dedi.

Geçmiş dönemlerde Rıza Bey Apartmanı'nda yöneticilik yapan tutuksuz sanıklardan A.A., "2012 yılında eşimden boşandım, apartman yöneticiliğini de bıraktım ve başka yere taşındım. Eski eşim ve çocuklarım binada oturmaya devam etti. Depremde 2 çocuğumu kaybettim. Davacı olmam gerekirken davalı konumuna düştüm" diye konuştu.

İfadeler sırasında, yakınlarını kaybeden bazı şikayetçiler ile sanık avukatları arasında tartışma çıkınca mahkeme başkanı duruşmaya ara verdi.

DAVA ERTELENDİ

Duruşma salonunda davayı takip eden Hüseyin Yücel rahatsızlandı. Apartmanın enkazında 2 çocuğu ve 2 yeğenini kaybeden Yücel'e, sağlık ekipleri müdahale etti.

Mahkeme başkanı, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar vererek, davayı 10 Eylül'e erteledi.

Öte yandan depremde 11 kişinin öldüğü 11 kişinin de yaralandığı Yılmaz Erbek Apartmanı ile ilgili açılan davanın duruşması da İzmir 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. "Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak" suçlamasıyla haklarında dava açılan 2'si tutuklu, 10 sanığın yargılandığı davada, binanın fenni mesulü mimar Nurettin Bozdoğan’ın tahliyesine, sanık yapı sahibi Mustafa Yılmaz'ın ise tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Heyet, tutuksuz yargılanan 8 sanık hakkındaki ev hapsi ve imza şartlarının kaldırılması, yurt dışı çıkış yasaklarının devamına da karar verip, dosyadaki eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.

Öne Çıkanlar