Kabil Havaalanı'nda canlı bomba saldırısı: En az 60 ölü 140 yaralı

Kabil Havaalanı'nda canlı bomba saldırısı: En az 60 ölü 140 yaralı
Afganistan'ın başkenti Kabil'de tahliyelerin yapıldığı havaalanında patlama meydana geldi. Saldırıları IŞİD üstlendi.

Taliban'ın yönetimi ele geçirdiği Afganistan'daki tahliyelerin gerçekleştirildiği Kabil Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nın dışında bir patlama meydana geldi. CNN'e göre, Hamid Karzai Havalaanı girişinde meydana gelen patlama bir intihar saldırısı sonucusu gerçekleşti.

IŞİD, saldırıları üstlendiğini açıkladı. Amerikan askeri kaynaklara göre IŞİD'in saldırılarının artabileceği belirtildi.

CNN, haberini üç Amerikalı yetkiliye dayandırırken, Afganlar, Taliban'ın Kabil'i ele geçirmesinden bu yana ülke dışına çıkmanın tek yolu haline gelen havaalanına girmek için kapılarda toplanmaya devam ediyor.

BBC’ye konuşan bir üst düzey sağlık yetkilisine göre Kabil Havaalanı'ndaki patlamalarda en az 60 kişi öldü ve 140 kişi de yaralandı.

ABD Savunma Bakanlığı da Kabil'deki saldırılarda 12 ABD askerinin öldüğü, 15'inin de yaralandığı bilgisini verdi, geç saatlerde bu sayının 13'e yükseldiği açıklandı. Saldırıların ardından bir basın toplantısı düzenleyen ABD Başkanı Biden, saldırganlardan hesap sorulacağını söyledi.

Akşam saatlerinde Beyaz Saray’da kameraların karşısına geçen Başkan Joe Biden, "Zor bir gün" diyerek konuşmasına başladı ve teröristlerin Kabil havaalanına saldırdığını, istihbarat değerlendirmelerine göre saldırının IŞİD’in Horasan kolu tarafından düzenlendiğini söyledi

Biden, saldırıda ölen ABD askerlerinin kahraman olduğunu söyledi. "Başkalarının hayatlarını kurtarmak için tehlikeli, özverili bir göreve girişmiş kahramanlar. Tarihte görülmemiş bir hava operasyonunun parçasıydılar" diyen Biden, ölenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

Biden, IŞİD’e karşı harekete geçeceğini sert bir şekilde dile getirdi. ABD Başkanı, "Bu saldırıyı gerçekleştirenler ve Amerika'ya zarar vermek isteyenler şunu bilsinler: Affetmeyeceğiz. Unutmayacağız. Peşinize düşeceğiz ve size bedel ödeteceğiz. Emrimdeki her türlü araçla çıkarlarımızı ve halkımızı savunacağım" dedi. 

"İstediğimiz zaman, seçtiğimiz yerde, seçtiğimiz anda kuvvet ve hassasiyetle karşılık vereceğiz" diyen Biden, Kabil'deki kuvvetleri korumak için gerekli azami adımları atmaları için komutanlara emri verdiğini söyledi. Joe Biden, komutanlara "IŞİD varlıklarını, liderliğini ve tesislerini vurmak için operasyonel planlar geliştirmelerini" emrettiğini açıkladı.

Sahadaki durumun "gelişmekte" olduğunu kaydeden ABD Başkanı, "Üst düzey askeri liderlerimiz ve sahadaki komutanlarımızla sürekli temas halindeyim. Bu görevi tamamlayabileceğimizi ve tamamlamamız gerektiğini açıkça belirttiler. Teröristler tarafından caydırılmayacağız. Tahliyeye devam edeceğiz" diye konuştu.

Afganistan'a daha fazla askeri yardım için kapıyı açık bırakan Biden, "Orduya ek kuvvete ihtiyaçları olursa vereceğimi söyledim. Ancak Genelkurmay Başkanı'ndan, Genelkurmay'dan, sahadaki komutanlara, ordudan herkes benimle bir şekilde iletişime geçti ve misyonu tasarlandığı gibi onayladıklarını bildirdi" dedi.

TALİBAN'DAN AÇIKLAMA

Taliban yönetimi Kabil Havaalanı'nda art arda yaşanan patlamara dönük açıklamalarda bulundu.

BBC Afganistan muhabiri Secunder Kermani, patlama seslerinin duyulduğunu teyit etmişti.

Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, patlamanın, ABD güçleri tarafından kontrollü olarak imha edilen mühimmattan kaynaklandığını açıkladı.

Mücahid, çifte patlamanın ABD kontrolündeki bölgede gerçekleştiğini söyleyerek, "İslami Emirlik Kabil Havalimanı'nda sivilleri hedef alan bombalı saldırıyı kınıyor" dedi.

Taliban sözcülerinden Suhail Shaheen ise örgütün "halkın korunması ve güvenliğiyle yakından izlediğini" ileri sürdü.

ART ARDA PATLAMALAR

Afganistan'ın başkenti Kabil'de havaalanı yakınlarındaki 2 bombalı saldırının ardından, kentte yeni bir şiddetli patlama daha meydana geldi.

Kabil'deki AA muhabiri, havaalanı yakınlarındaki bombalı saldırılarda hayatını kaybeden ve yaralananların götürüldüğü İlk Yardım Hastanesinde beklediği sırada, şiddetli bir patlamayla sarsıldıklarını bildirdi.

Associated Press, ismini paylaşmayan ABD'li yetkililerin, saldırıların kesinlikle IŞİD tarafından gerçekleştirildiğine inandıklarını aktarmıştı.

BIDEN'A BRİFİNG VERİLDİ

Pentagon'dan yapılan açıklamadaysa patlama haberleri teyit edildi. Pentagon Sözcüsü John Kirby ilk yaptığı açıklama şu an için ölü veya yaralı olup olmadığının bilinmediğini söyledi ancak Pentagon sonra yaptığı açıklamada 12 Amerikan askerinin hayatını kaybettiğini, 15'inin yaralandığını açıkladı. Pentagon, iki intihar bombacısının İŞİD mensubu olduğunu belirtti Patlamayla ilgili ABD Başkanı Joe Biden'a brifing verildiği belirtiliyor.

'BİR DİZİ KOMPLEKS SALDIRI SONUCU OLDU'

Bu bilginin ardından Kirby yeni bilgiler paylaştı. Twitter hesabından gelişmeleri duyuran Kirby, "Abbey Gate'de ABD'li görevliler ve sivillerin öldüğü patlamanın, bir dizi kompleks saldırı sonucu olduğunu doğrulayabiliriz. Ayrıca, Abbey Gate'e kısa bir mesafedeki Baron Hotel'de veya yakınında en az bir patlama daha olduğunu da doğrulayabiliriz. Bilgileri güncellemeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

MSB: BİRLİĞİMİZDE HERHANGİ BİR HASAR, ZAYİAT YOKTUR

Milli Savunma Bakanlığı da Afganistan Kabil Havaalanı dışındaki patlamaya ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, "Kabil Havaalanı dışında iki patlama olmuştur. Birliğimizde herhangi bir hasar, zayiat yoktur" denildi.

İSRAİL GEZİSİNİ İPTAL EDEN MERKEL'DEN AÇIKLAMA

Afganistan'da kaosa dönüşen tahliye operasyonları ve art arda yapılan terör uyarıları sonrasında Kabil havalimanı dışında meydana gelen patlama özellikle batılı başkentleri teyakkuza geçirdi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel'ın, 28-30 Ağustos tarihleri için planlanan İsrail ziyaretinin iptal edildiği açıklandı. Alman Hükümeti'nin Sözcüsü Steffen Seibert, Afganistan'daki gelişmeler nedeniyle Merkel'ın ziyaretinin iptal edildiğini duyurdu.

Patlamayla ilgili açıklama yapan Merkel, "Kabil'deki saldırırların intihar boöbacıları tarafından düzenlendiğini düşünüyoruz, Kabil'i havaalanı üzerinden terk etmeyi umut edenleri hedef aldılar" dedi.

IŞİD İSTİHBARATI ALINMIŞTI

Başta ABD olmak üzere, Kabil'deki tahliyeleri sürdüren Batılı ülkelerin büyükelçilikleri bugün olası bir IŞİD saldırısına dair istihbarat alındığını açıklamış, vatandaşlarından havalimanından uzak durmalarını istemişti.

Kabil saldırısıyla ilgili basın toplantısı yapan ABD’li general Taliban’la sürekli koordinasyon halinde olduklarını ve havaalanı dışını koruyan Taliban’ın bir çok saldırıyı engellediğini söyledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar