Kadın Meclisleri: Kadın Bakanlığı yoksa biz varız

Kadın Meclisleri: Kadın Bakanlığı yoksa biz varız
Kadın Meclisleri seçimler sonrası ortaya çıkan tabloya ve taleplerine ilişkin bir açıklama yayımladı.

Kadın Meclisleri, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne ve taleplerine ilişkin bir açıklama yayımladı. Açıklamada, seçimlerde kadın vekil sayısının 103'e yükselmesinin temsiliyet açısından önemli olduğu fakat bunun tek başına yeterli olmadığı dile getirildi. Güçlü bir kadın politikasının şart olduğu vurgulandı.

Açıklamada şunlara yer verildi: Toplumun en çok baskıya, eşitsizliğe uğrayan ama en çok mücadele edenleri olarak kadınlar, seçim sürecinde kadınların lehine siyaset yapanlarla seçim çalışması yaptı, seçim gününde oylarına da sahip çıktı. 24 Haziran erken ve baskın seçimlerindeki tüm engellemelere rağmen kadın milletvekilli sayısının 103’e yükselmesi ve kadın temsiliyetinin artması önemli; ancak tek başına yeterli değildir. Güçlü bir kadın politikası şarttır.

YENİ SİSTEM KADINLARA YENİ BİR ŞEY VAAT ETMİYOR

Türkiye artık resmen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile yönetiliyor. Yeni sistem ise kadınlara yeni hiçbir şey vaat etmiyor. Seçimlerin hemen ardından Eylül ve Leyla’nın öldürülmesi, ardı ardına kadın cinayeti haberlerinin gelmesi,  kadın düşmanı açıklamaların gelmesi tesadüf değil. Tüm bunlar kadınlar ve çocuklar için nasıl bir toplum inşa etmek istediklerinin göstergesi.

Her gün çocukların cansız bedenleri bulunuyor, kadın cinayetleri, şiddet, çocuk istismarı her geçen gün artıyor, genç kadınlara tek vaat edilen geleceksizlik oluyor. Kadınların ve çocukların sorunlarının dağ gibi arttığı bu süreçte en temel çözüm çocuklar ve kadınlar için ayrı birer bakanlıktır.

KADINLAR VE ÇOCUKLAR İÇİN BAKANLIK ŞART

Yeni sistemin ilk işlerinden birisi ise tam tersine Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nı Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile birleştirip torba bir bakanlık kurmak oldu. Artık bir Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bile yok. Ama kadınlar; çocuklara ve kadınlara sahip çıkmak için ellerinden geleni yapmaya devam edecek.  Nasıl ki mücadelemizle çocukların istismarcısıyla evlendirilmesini önergesini yırtıp attıysak, kıyafet bahanesiyle saldıranlara karşı binlerce kadın meydanlara aktıysak; bundan sonra da istismarın üzerini örtmenize izin vermeyecek, kadın düşmanı politikalarınızın yine karşısında olacağız.

Meclis açıldığında ilk iş olarak cinsel istismar yasalarıyla ilgili düzenlemeleri meclise getireceğini söyleyenlere, biz de şimdiden söyleyelim; kadınlar ve çocukların korunması için mevcut yasalar uygulanmazken; idam, kimyasal hadım gibi insan haklarına aykırı, adaletten uzak yöntemlerle çözümden kaçmanıza izin vermeyeceğiz.

Kadınlar ve çocukların korunması için yapılması gerekenler açıktır;

- Evrensel bütün haklarımız korunmalı. Çocuk Hakları Sözleşmesi, İstanbul Sözleşmesi tam olarak uygulanmalıdır.

- Failleri korumaya çalışan uygulamalara, cezasızlığa son verilmeli, indirim uygulanmamalıdır.

- Hadım, idam insan haklarına aykırıdır. Mevcut cezalar uygulanmazken, insan haklarına aykırı yöntemlere başvurmak sorunun üstünü örtecektir.

- Kadınlar ve çocuklar için iki ayrı bakanlık kurulmalıdır. Çocuk haklarını esas alan politika geliştirilmeli, çocuklar cinsiyeti dolayısıyla ayrıştırılmamalıdır.

Bizler kadınların tüm medeni, çalışma, siyasi ve sosyal haklarının önünü açacak, eşit yaşam hakları için kendi örgütüyle politikalar üretebilecek, sorunlara karşı  somut ve hızla adım atabilecek Kadın Bakanlığı talebimizden vazgeçmiyoruz. Kadın Bakanlığı kurulana kadar da mevcut bakanlığın takibinde olacağız. Bakanlık yoksa biz varız, kadınlar ve çocuklar için ne gerekiyorsa yapacağız. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar