Kadın cinayetlerine tepki gösterdiği için gözaltına alınan Buse Uçer, serbest bırakıldı

Kadın cinayetlerine tepki gösterdiği için gözaltına alınan Buse Uçer, serbest bırakıldı
Yılbaşı akşamı arkadaşlarıyla birlikte Ankara Mor Mekan’dan çıkarken gözaltına alınan Kadın Savunması üyesi Buse Uçer, adli kontrolle serbest bırakıldı.

Kadın Savunması üyesi Buse Uçer, yılbaşı akşamı arkadaşlarıyla birlikte Ankara Mor Mekan'dan çıkarken önlerini kesen polisler tarafından gözaltına alındı. Sabah saatlerinde emniyetteki işlemlerin tamamlanmasının ardından savcılığa çıkarılan Uçer, "halk arasında endişe, korku ve panik yaratmak amacıyla tehditte bulunma" suçundan tutuklanması talebiyle Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edildi. Sulh Ceza Hakimliği de Uçer'i adli kontrolle serbest bıraktı.

Kadın Savunması üyesi Buse Uçer, yılbaşı akşamı arkadaşlarıyla birlikte Ankara Mor Mekan’dan çıkarken önlerini kesen polisler tarafından gözaltına alındı. Sabah emniyetteki işlemlerinin tamamlanmasının ardından adliyeye sevk edilen Uçer, 13.00’da savcılığa çıkarıldı.

Savcılık da TCK 213’te tanımlı "Halk arasında endişe, korku ve panik yaratmak amacıyla hayat, sağlık, vücut veya cinsel dokunulmazlık ya da malvarlığı bakımından alenen tehditte bulunma" suçundan tutuklanması talebiyle Uçer’i Sulh Ceza Hakimliğine sevk etti. Sulh Ceza Hakimliği, Uçer’i adli kontrol şartı ile serbest bıraktı. Adli kontrol gereği Uçer düzenli olarak imza verecek ve yurtdışına çıkamayacak.

UÇER: DİRENİŞ ATEŞİYLE HEP SOKAKLARDA OLACAĞIZ

Serbest bırakılan Uçer, adliye binası önünde açıklama yaptı. Kadınların dayanışması ile dışarıda olduğunu ifade eden Uçer, "2021’e girerken kadınların dayanışma ateşi tam yüreğimdeydin bütün kadınları içerdeyken yüreğimde hissettim. Bizi karanlıklarla korkutanlara karşı direnerek, direniş ateşiyle hep sokaklarda olacağız. 2021 belli ki mücadele ile geçecek. Yaşasın kadın savunması" dedi.

KADIN SAVUNMASI: BUSE'NİN SUÇ ORTAKLARIYIZ

Uçer, aynı gün içinde işlenen dört kadın cinayetinin ardından attığı Tweet'te 'Bu şehri ateşe vereceğimiz günler yakın!' ifadesini kullanmıştı. Uçer'in arkadaşları onun sözlerine istinaden, 'Buse'nin suç ortağıyız' başlığında bir açıklama yaptı.

Açıklamada tüm kadınlar "bulundukları kentlerde birbirinin ateşi olmaya, örgütlü erkek egemenliğine karşı el birliği yapmaya, birbirinin sesi olmaya ve erkek iktidarları yerinden oynatmak için mücadeleye" çağrıldı.

Kadın Savunması tarafından yapılan açıklamanın tamamı şu şekilde:

"Dün 2020’nin son saatlerini yaşarken Kadın Savunma Ağı üyesi Buse Üçer, Ankara Mor Mekan’dan çıkarken gözaltına alındı. Yol üstünde hakkında yakalama kararı olduğu gerekçesiyle önü kesilen arkadaşımızın avukatıyla sağlıklı bir görüşme yapmasına engel olundu. Sokağa çıkma yasağına 45 dakika kala, hangi dava konusu hakkında yakalama kararı olduğunu sorduğunda ise arkadaşımız darp edilerek, zorla gözaltı aracına bindirildi. Avukatlarımızın arkadaşımızın yanına ulaşması üzerine sosyal medya paylaşımının sebep gösterildiğini öğrendik. O paylaşımda ne mi yazıyordu? "Bu kenti ateşe vereceğimiz günler yakın!"

'KADINLAR EYLEMLERDE HEDEF GÖSTERİLİYOR'

"Buse, 29 Aralık’ta 4 kadının erkek şiddeti sonucu katledilmesi üzerine bu tweet’i atmıştı. Bu söz hepimizin birbirine sözü, bu söz kadınları katledenlere ve bu katliama izin verenlere karşı mücadelemizin sözü… Çünkü bu memlekette bir gün içerisinde 4 kadın katlediliyor. Pandeminin en büyük yükünü kadınlar çekiyor. Emeğimiz, bedenimiz ve tüm yaşamımız birtakım erkekler tarafından şiddetle denetim altına alınmaya çalışılıyor. Bu erkek şiddeti kadın düşmanı AKP ve yandaşları tarafından meşru kılınıyor. Her fırsatta İstanbul Sözleşmesi’ne başka bir saldırı oluyor. Toplumun gözü önünde suç işleyenler devleti yönetirken, kadınların eşitlik ve özgürlük mücadelesini savunan kadınlar ise eylemlerde hedef gösteriliyor, psikolojik şiddete uğruyor, bir akşam yolu kesilerek gözaltına alınıyor."

'ÖRGÜTLÜ BİR KÖTÜLÜK İLE KARŞI KARŞIYAYIZ'

"Devletin tüm kurumları; yargısı, polisi, medyası ve devleti şahsı ilan eden Erdoğan kadın düşmanlığını örgütleyerek suç işlemeye devam ediyor. Fakat onların erkek iktidarlarının karşısında korkusuzca eşitlik ve özgürlük mücadelesini büyüten kadınlar var! Birbirinden vazgeçmeyen, birbirini tanımasa da erkek şiddeti karşısında birbirini savunan, tek bir kadının bile kirpiği yere düşmesin diye her yeni yıla mücadele sözü vererek başlayan, kadınlar var!

Senin için, benim için, Buse için, hepimiz için sesimiz yankılansın: "Eğer bir kadın karanlıktan korkarsa bu kenti ateşe veririz!". Elden ele yaydığımız bu mücadele hepimizin, kulaktan kulağa fısıldadığımız bu söz hepimizin. Biz Buse’nin suç ortağıyız. Ya bu memlekette kadın cinayetleri son bulacak, ya da bu kentler ateş alacak. Buse’yi derhal serbest bırakın!"

'ERKEK EGEMENLİĞİNİN KARŞISINA CESARETLE DİKİLİYORUZ'

"Tacizcilerin, tecavüzcülerin, kadın düşmanlarının uykularını kaçırmaya devam edeceğiz. Hukuksuzluğu kendine yol bilen Ankara Emniyeti’nin uykuları kaçmaya devam etsin, çünkü biz sokaklardan vazgeçmiyoruz. Sırtlarını sıvazladığınız katillerden de kadınları ve kadın mücadelesini hedef gösterenlerden de hesap soracağımız günler yakın!

Sözümüzün gerçekliğini mücadelemizde göreceksiniz, emeğimize, bedenimize, yaşamlarımıza sahip çıkarkenki cüretimizde göreceksiniz, örgütlü mücadelemizde göreceksiniz. Kadın Savunma Ağı olarak tüm kadınları bulundukları kentlerde birbirinin ateşi olmaya çağırıyoruz, tüm kadınları örgütlü erkek egemenliğine karşı el birliği yapmaya çağırıyoruz, tüm kadınları birbirinin sesi olmaya ve erkek iktidarları yerinden oynatmak için mücadeleye çağırıyoruz."

Öne Çıkanlar