Kadın Savunma Ağı: Kürtaj haktır, fişleme suçtur

Kadın Savunma Ağı: Kürtaj haktır, fişleme suçtur
İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün İl Sağlık Müdürlüğü’nden kürtaj olan kadınların listesini istemesi, Kadın Savunma Ağı tarafından protesto edildi.

ARTI GERÇEK - İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’nden kürtaj olan kadınların listesini istemesi Kadın Savunma Ağı tarafından protesto edildi.

Çok sayıda polisin abluka altına aldığı Çemberlitaş'a, 'Kürtaj haktır fişleme suçtur', 'Emniyet elini bedenimden çek' sloganları, döviz ve pankartıyla İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü önünde bir araya gelen kadınlar, emniyet, sağlık ve cinsel hayata ilişkin özel nitelikli kişisel verileri hiçbir gerekçeyle talep edemez" açıklaması yaptı.

Eylemde Kadın Savunma Ağı adına Durna Şahin tarafından okunan açıklamada, İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü’nün, İl Sağlık Müdürlüğü'ne gönderdiği İstanbul’daki tüm kamu ve özel hastanelerde 30-40 yaş aralığında 'polikistik over sendromu' olup, kürtaj yaptıran kadınların listesini istemesini hatırlatılarak, "Bizler de emniyetin, savcılığın, sağlık müdürlüklerinin, devletin tüm kurumlarının öğrenmesi gereken şeyleri hatırlatalım istedik. Öncelikle kadınların bedeninden elinizi çekmeyi öğreneceksiniz" dendi.


 

'KÜRTAJ HAKKININ KRİMİNALİZE EDİLMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ'

Kadınların sağlık hakkına erişimini, cinsel sağlık hakkını, kürtaj hakkını kriminalize ederek engellenmesine izin vermeyeceklerini söyleyen Şahin, sağlık ve cinsel hayata ilişkin 'özel nitelikli kişisel veri' kapsamına giren bilgilerin, kişinin onayı olmadan işlenmesinin kanunlara aykırı olduğunu vurguladı:

"Sağlık hizmeti veren kişilerin, hasta hakları ve kişisel verilerin gizliliği gerekçesiyle bu bilgileri gizli tutması gerekir. Sağlık müdürlüğünün bu temel bilgiye sahip olduğunu varsayıyoruz. Nasıl oluyor da Savcılık terörle mücadele soruşturması kapsamında kriterler vererek kürtaj yaptıran kadınların listesini isteyebiliyor, sağlık müdürlüğü sağlık çalışanlarını suç işlemeye, hasta haklarını ihlal etmeye, mesleki etik değerleri çiğnemeye teşvik ediyor? Terörle mücadele söyleminin arkasında temel hak ve özgürlükleri kısıtlama çabası olduğunu biliyoruz. Kadınların sağlık hakkına erişimini, cinsel sağlık hakkını, kürtaj hakkını kriminalize ederek engellemenize izin vermeyeceğiz."

'SAĞLIK VERİLERİNİN GİZLİLİĞİ, İNSAN HAKLARI SÖZLEŞMESİ'NİN TEMEL İLKELERİNDEN BİRİDİR'

Hasta gizliliğini ihlal eden ve ciddi mağduriyetlere yol açabilecek emri veren kişiler hakkında idari ve adli soruşturma başlatılmasını talep eden Kadın Savunama Ağı sözcüsü Şahin, sağlık verilerinin gizliliğinin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin temel ilkelerinden biri olduğunu söyledi:

"Özellikle kürtaj gibi bilgi gizliliğinin büyük önem taşıdığı, birçok kadının bilgilerinin ortaya çıkacağı endişesiyle özel kurumları tercih ettiği bir işleme ilişkin bilgilerin görevli sağlık personeli dışında kişilerle paylaşılması kadınların temel haklarının ihlali anlamına gelmektedir. Üstelik yalnızca soruşturmada adı geçen kişilerin bilgileri değil; İstanbul’daki tüm kadınların sağlık bilgilerinin listesi talep edilmekte; 8 milyona yakın kadının yaşadığı İstanbul’da binlerce kadının bilgilerinin gizli tutulmasına ilişkin hukuki hakları ihlal edilmektedir. Türkiye’de gebeliklerin kanunen 10. hafta sonuna kadar, kadının mağdur olması durumunda ise 20. hafta sonuna kadar sonlandırılması yasal olmasına rağmen devlet hastanelerinde kürtaj hakkına erişmekte sıkıntı yaşayan kadınlar, bu tip ihlaller nedeniyle de istenmeyen gebelikleri sürdürmeye veya 'merdiven altı"'diye tabir edilen yerlerde, hayatlarını riske atarak kürtaj yaptırmaya mecbur bırakılmaktadır."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar