Kadınların eylemleri sürüyor: Bu rejim yok olmaya mahkumdur

Kadınların eylemleri sürüyor: Bu rejim yok olmaya mahkumdur
İran’da katledilen Jîna Mahsa Amini için eylemlerini sürdüren kadınlar, örgütlü kadın mücadelesini yükseltme mesajı verdi

İran’ın Tahran kentinde baş örtüsünü "islami kurallara" göre takmadığı gerekçesiyle "ahlak polisi" tarafından gözaltına alınıp, ardından işkenceyle katledilen Jîna Mahsa Amini için eylemeler sürüyor.

Şırnak’ın Silopi ilçesinde Tevgera Jinên Azad (TJA), Halkların Demokratik Partisi (HDP) Silopi ilçe örgütü binası önünde açıklama yaptı. Açıklamaya HDP Şırnak Milletvekilleri Hasan Özgüneş, Nuran İmir, Barış Anneleri Meclisi, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) il yöneticileri HDP Silopi Belediye Eşbaşkanı Adalet Fidan ve Süleyman Şavluk, HDP il ve ilçe örgütleri ile çok sayıda kişi katıldı.

‘KADIN İSYANI BÖLGEDE DALGA DALGA YÜKSELEREK, BİR HALK İSYANINA DÖNÜŞMÜŞTÜR’

 Açıklamada, "Bizi zorla kendi cennetinize götüremezsiniz" pankartı açılırken, kitle adına basın metnini HDP Silopi İlçe Eşbaşkanı Asuman Külter okudu. Külter, yapılan saldırılarda Kürtlere dönük düşmanlığın bir kez daha gözler önüne serildiğini belirterek, "Jina’nın katledilmesine yönelik Kürdistan eyaletinde başlayan kadın isyanı bölgede dalga dalga yükselerek, bir halk isyanına dönüşmüştür. İran rejimi gelişen bu isyanı sindirmek için tüm güçleriyle halka saldırarak bir kez daha kadın düşmanlığını ve Kürt düşmanlığını tescillemiştir" dedi.

 ‘KADINLAR ‘ARTIK YETER’ DİYOR’

İran’da verilen mücadele ile birlikte rejimin sarsıldığını ifade eden Külter, "İran’da 1979 yılından beri uygulanan yasalar kadın düşmanlığı üzerinden inşa edilmiştir. Kadınlara başörtüyü dayatan, kadınların yaşamlarına, giyimlerine, davranışlarına her türlü müdahaleyi hak gören, ‘İslami kurallara’ uymadıkları gerekçesiyle darp eden ve katleden bu rejim yok olmaya mahkûmdur. İktidarlarının giderek sarsıldığını gören rejim ve onun polisi ise kadınlara ve mücadelelerine saldırarak yıldırmaya çalışmakta. Ancak şu iyi bilinsin ki; kadınlar başta olmak üzere ezilenlerin mücadelesi ve direnişi engellenemeyecek. İranlı kadınlar başta olmak üzere tüm dünyada kadınlar ‘artık yeter’ diyor" diye belirtti.

İranlı kadınların mücadelesine sonuna kadar destek vereceklerini söyleyen Külter, "Jina şahsında katledilen tüm kadınlara sözümüz; ahlaksızlık sizin görünen saç tellerinizde değil, İran’dan tüm dünyaya erkek egemen iktidarların zihniyetindedir. Buradan bir kez daha belirtiyoruz; Jina’nın direnişi ve mücadelesi bizlerin de mücadelesidir. Bu mücadeleyi halkların isyanı ve direnişiyle birleştirerek özgür bir dünyayı hep birlikte inşa edeceğiz" diye konuştu. Açıklama, "Jin Jiyan azadî" sloganıyla son buldu.

AĞRI

HDP Ağrı Kadın Meclisi, HDP Ağrı İl Örgütü binası önünde açıklama yaptı. Çok sayıda kadının katıldığı açıklamada kadınlar, "Em di sedsala 21’in de li hember rejîmên dikta serî natewînin" yazılı pankart ile "Bîjî yekîti ya jinan", "Jin natirsin hesap dipirsin" yazılı dövizler taşıdı.

   

Açıklamada konuşan Ağrı Belediyesi Meclis üyesi Semra Tokuş, Jina’nın katledilme şeklini hatırlatarak "Kadınlar başta İran olmak üzere dünyanın her yerinde protesto eylemleriyle Jina için tepkilerini büyütmeye devam ediyor. Sokaklarda güçlü gösteri ve yürüyüşlerle erkek egemen İran Rejimine ve onun ‘ahlak polisi’ gibi kadın düşmanı kurumlarına karşı isyanını yükseltiyor. Nitekim Mahsa’nın cenaze töreninde kadınlar toplu halde başörtülerini çıkararak, mücadelelerini, isyanını yeni bir boyuta taşıdığını göstermiştir" diye konuştu. Tokuş, konuşmasının sonunda örgütlü kadın mücadelesinin önemine dikkat çekerek tüm kadınlara çağrı yaptı. 

 

Öne Çıkanlar