Kanada, silahlarının Karabağ'da kullanıldığı iddiası nedeniyle Türkiye’ye silah ihracatını durdurdu

Kanada, silahlarının Karabağ'da kullanıldığı iddiası nedeniyle Türkiye’ye silah ihracatını durdurdu
Kanada Dışişleri Bakanı Champagne, geçen hafta Türkiye’ye satılan silahların insan hakları ihlallerine yol açtığının tespit edilmesi durumunda ihracat izinlerini askıya alma sözü vermişti.

Kanada Dışişleri Bakanı François-Philippe Champagne, ülkesinde üretilen teknolojilerin Dağlık Karabağ’da kullanıldığı yönündeki iddialar nedeniyle Türkiye’ye ihracat izinlerini askıya aldığını duyurdu.

Champagne, son birkaç günde Kanada teknolojilerinin Dağlık Karabağ’da kullanıldığı yönünde iddiaların ortaya atıldığını belirterek, bunu öğrenir öğrenmez iddiaların araştırılması talimatını verdiğini söyledi.

Sputnik’in aktardığı habere göre Kanada Dışişleri Bakanı, ülkenin sıkı ihracat kontrolüne uygun olarak ve devam eden araştırma nedeniyle Türkiye'ye ilgili ihracat izinlerini askıya aldığını kaydetti.

Karar, Kanadalı silah kontrol grubu Project Ploughshares'in Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ'da kullandığı insansız hava araçlarında Kanadalı L3Harris Technologies'e ait L3Harris Wescam tarafından yapılmış görüntüleme ve hedefleme sistemlerinin kullanıldığını iddia etmesinin ardından geldi. Project Ploughshares, bu bulgulara Azerbaycan'ın hava operasyonlarından yayınladıkları videoları inceleyerek ulaştıklarını ifade etti.

Türkiye, Bayraktar TB2 ve ANKA'da Kanadalı L3Harris Technologies çatı şirketine bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren Wescam Inc.'in ürettiği Wescam MX-15D kameraları kullanıyor.

Kanada Dışişleri Bakanı Francois-Philippe Champagne, "Kanada'nın sağlam ithalat kontrol rejimine uygun olarak ve mevcut çatışmalar gereğiyle Türkiye'ye ilgili ihracatların yapılmasını askıya aldım. Bu süre içinde durumu değerlendireceğiz" dedi.

The Globe ve Mail'e göre L3Harris Wescam'e Baykar'a 7 sistem göndermesi için izin verildiği aktarıldı.

Öte yandan Kanada Başbakanı Justin Trudeau'nun Dışişleri Bakanı Champagne'den "Doğu Akdeniz, Kafkasya ve özellikle Dağlık Karabağ'daki gelişmeleri" müttefikleriyle görüşmek üzere Avrupa'ya gitmesini istediği belirtildi.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI’NDAN TEPKİ GELDİ

Dışişleri Bakanlığı ise NATO müttefiki vurgulu bir açıklama yaparak, Kanada'nın, Dağlık Karabağ bölgesinde devam eden çatışmalarda kullanıldığı iddiasıyla, bazı teknolojiler için Türkiye'ye yapılan ihracatı durdurmasına tepki gösterdi.

NE OLMUŞTU?

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Türkiye'ye verdikleri askeri teçhizatın Dağlık Karabağ'a sevk edildiğine dair iddialarla ilgili soruşturma başlatıldığını duyurmuştu. Trudeau, "Dışişleri Bakanı François-Philippe Champagne, bu durumda kullanılabilecek Kanada askeri teçhizatı ile ilgili soruşturma başlattı" demişti.

Champagne de, geçen hafta yaptığı açıklamada, Türkiye’ye satılan silahların insan hakları ihlallerine yol açtığının tespit edilmesi durumunda ihracat izinlerini askıya alma sözü vermişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar