Kapalı Maraş'ın açılmasının ardından KKTC ile Türkiye 'yapı işleri' anlaşması imzaladı

Kapalı Maraş'ın açılmasının ardından KKTC ile Türkiye 'yapı işleri' anlaşması imzaladı
Türkiye, KKTC'nin Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Yasası ve mevzuatı ile yapı denetiminin oluşturulmasında destek olacak.

ARTI GERÇEK- Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)’de, Türkiye’nin müdahale ettiği tartışmaları ile geçen Cumhurbaşkanlığı seçimini Ercan Tatar’ın kazanmasının ardından iki ülke arasında ilk anlaşma onayı gerçekleşti.

Seçimlere kısa bir süre kala konuşulmaya başlayan ve 6 Ekim'de bir kısmı açılan 'Kapalı Maraş'a, 8 Ekim'de de Çevre ve Şehircilik bakanı Murat Kurum ziyarete gitmişti.

Kurum, Maraş'ta yapılacak çevre düzenlemesi ve altyapılara ilişkin çalışmaların Konya Büyükşehir Belediyesi ve TOKİ Başkalığı tarafından yapılacağını açıklamıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ortak basın toplantısında 15 Kasım'da Kuzey Kıbrıs'a ziyarette bulunacağını belirten Erdoğan, Ersin Tatar'a "Kapalı Maraş'ta piknik yapalım" teklifinde bulunmuştu. Tatar, "İnşallah" karşılığı vermişti.

KKTC ve Türkiye arasında 6 Ağustos’ta yapılan ‘Yapı İşleri alanında mutabakat Zaptı’ Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylandı.

Mutabakatın onaylanması ile yapı işleri ve mevzuatı konusunda ortak  işbirliğinin yanı sıra deneyim, uygulama ve teknoloji paylaşımı yapılacak.

Anlaşma çerçevesinde; KKTC Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Yasası ve mevzuatı hazırlanacak ve yapı denetim sistemi kurulacak. Bunun yanı sıra KKTC’nin Elektronik Beton İzleme Sistemi (EBİS) için mevzuat oluşturulacak.  Türkiye söz konusu sistemin kurulması için sistem yazılımı desteği verecek. 

Mutabakat dahilinde her iki ülkede ortak projeler geliştirecek ve çeşitli eğitim programları ile iş insanlarının buluşacağı etkinlikler organize edecek. Mutabakatın uygulanması için iki ülke arasında komite oluşturulacak.

Öne Çıkanlar