Kaşla göz arası şekere yüzde 47,5 zam geldi

Kaşla göz arası şekere yüzde 47,5 zam geldi
Şeker fabrikaları maliyet artışı sebebiyle 3,93 TL olan toptan şeker satış fiyatını sessiz sedasız 5 liranın üzerine çıkardı.

Döviz kurundaki artış, gıda ve faturalara yansıyan peş peşe zamların ardından, girdi maliyetlerinin tavan yaptığı şeker içinde korkulan zam geldi. Kamuya ait Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ’nin (Türk Şeker) talepleri sınırlı oranda karşılaması da yakında zam yapılacağı beklentisini doğruluyor.

Uzun bir süredir şeker fiyatlarına bir zam gelmemesinden dolayı kamu, özel ve kooperatif fabrikalarında şeker satışları neredeyse durma noktasına geldi.

Ekonomi yazarı Turhan Bozkurt, şahsi Twitter hesabında Bal Küpü markalı 5 kilo toz şekerin fiyatının 27,90 TL’den 37,90 TL’ye çıkarıldığını kaydetti.

Bozkurt’un tweetinin altına yazdığı yorumda, "290 TL’den çuvalı aldım. Eskişehir toz şeker, yeni ürün 50 kg." ifadeleri yer aldı.

Bu bilgi ışığında şekerin toptan fiyatı 3,93 TL’den 5,80 TL’ye çıkarıldı. Yüzde 47,5 oranındaki rekor zam hakkında henüz resmi bir beyan gerçekleştirilmedi.

Şeker fabrikalarının 3,93 TL olan şeker satış fiyatı ile üretim yapmalarının mümkün olmadığı belirtilirken, şekerin fabrika satış fiyatının en az 5 liraya çıkarılması talep ediliyor.

Son 3 yılda sadece yüzde 26 zam yapıldığını aktaran sektör yetkilileri, "Pancar alım fiyatlarına yüzde 25 artış yapıldı, ancak şekere artış yapılmadı." yorumunda bulundu.

Öne Çıkanlar