Kavala’nın avukatı Bayraktar: AİHM'in ihlal kararından sonra AYM'ye tekrar gideceğiz

Kavala’nın avukatı Bayraktar: AİHM'in ihlal kararından sonra AYM'ye tekrar gideceğiz
AİHM'in, Osman Kavala için Türkiye aleyhine verdiği ihlal kararını değerlendiren Kavala’nın avukatı Köksal Bayraktar, davayı AYM'ye tekrar götüreceklerini açıkladı

Seda TAŞKIN 



+GERÇEK- Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 18 Ekim 2017'den beri tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala davasında Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin 2 Şubat 2022 tarihinde başlattığı ihlal prosedürü kapsamındaki kararını açıkladı. Yüksek Mahkeme, Kavala ile ilgili 10 Aralık 2019’da verdiği 'serbest bırakılmalı' kararının uygulanmaması nedeniyle Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) 46'ıncı maddesinin birinci fıkrasının ihlal edildiğine hükmetti. Söz konusu madde uyarınca, davaya konu olan taraflar, yüksek mahkemenin verdiği kesinleşmiş karara uymayı taahhüt ediyor. 

AİHM, ayrıca bu kararı gereğince Kavala'ya 7 bin 500 Euro mahkeme masrafı ödenmesine de hükmetti.

‘KARAR ÖNEMLİ VE BAĞLAYICI’

Kararı +Gerçek'e değerlendiren Osman Kavala’nın avukatı Prof. Dr. Köksal Bayraktar, kararın AİHM Büyük Daire tarafından verilen bir karar olduğunu ve kendi tarihinde ikinci defa benzer karar verdiğini söyledi. Verilen kararın son derece önemli ve bağlayıcı olduğunu söyleyen Bayraktar, kararı şöyle değerlendirdi: 

"Kararda iki nokta üzerinde duruluyor; Birincisi AİHM Osman Kavala derhal tahliye edilmelidir diyor, ikincisi de Kavala hakkındaki mahkumiyet kararı da doğru değildir, diyor" 

‘AİHM’İN 46. MADDESİNE AYKIRILIK TEŞKİL EDİYOR’

AİHM’nin verdiği kararla ‘Türkiye’de sivil toplum örgütü lideri olan bir kişinin sesinin kesilmeye çalışılmıştır’ demek istediğini belirten Bayraktar, kararla ilgili şunları söyledi:

"Daire bunu daha önce de söylemişti. Aynı şeyi tekrarlıyor ve AİHM Büyük Daire diyor ki, ‘Türkiye’de AİHM’sinin kararının üç yıldan beri uygulanmaması İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 46. Maddesini aykırılık teşkil etmektedir. Bizim verdiğimiz karara Türkiye Cumhuriyeti Devleti uymamıştır, uymamakla ihlal etmiş demektedir"

Osman Kavala'nın avukatı Köksal Bayraktar

‘AYNI TALEBİ ANAYASA MAHKEMESİ ÖNÜNDE DE TEKRAR EDECEĞİZ’

AİHM'nin son kararının ardından Türkiye'deki hukuki süreci sürdüreceklerini belirten Bayraktar, Kavala’nın tahliye edilmesi talebiyle İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne müracaat edeceklerini söyledi. Bayraktar, "Olmadı istinaf mahkemesine müracaat edeceğiz. Anayasa Mahkemesi’ne bundan bir buçuk ay kadar önce yine tahliye edilmesi yönünde müracaatta bulunmuştuk. Aynı talebimizi Anayasa Mahkemesi önünde de tekrar edeceğiz. Kavala’nın en kısa zamanda tahliye edilmesi yönünde talebimizi tekrar tekrar ortaya koyacağız" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar