Kayı İnşaat işçileri: Bize olan borcu için devlet neden peşine düşmüyor?

Kayı İnşaat işçileri: Bize olan borcu için devlet neden peşine düşmüyor?
Bakanlıklarla ortak iş yapan Kayı İnşaat, işçilere olan borcunu iki yıldır ödemiyor.

Maaşlarını almak için 2 yıldır eylemde olan Kayı İnşaat İşçileri Koordinasyonu, işverenin ofisi önünden seslenerek haklarını istedi. İşçiler, şirket sahibi Coşkun Yılmaz’ın bakanlıklarla ortak iş yaptığını, faturalarını ödemediklerinde devletin anında takip ettiğini fakat söz konusu işçi alacakları olduğunda sessiz kalındığını ifade ettiler.
 
İnşaat Emekçileri Sendikası’nda (İnşaat Sen) örgütlü Kayı İnşaat İşçileri Koordinasyonu, Levent'teki Kayı İnşaat Genel Merkezi önünde, "Kayı İnşaat patronu Coşkun Yılmaz işçilerin alacaklarını vereceksin" pankartı açtı.

‘BİR GÜN FATURALARIMIZI GECİKTİRSEK, DEVLET HEMEN PEŞİMİZE DÜŞÜYOR’

Coşkun Yılmaz’ın 3 kıtada 6 bin işçi çalıştırdığını ifade eden maaşını alamayan işçi Sinan Ekinci, "9 kez hükümetten başarı ödülü aldı. Yatı, villaları, arabaları var, işçilerin önünde direndiği plazada çalışıyor ama hala işçilerin haklarını vermedi. Bizler bir gün faturalarımızı geciktirsek, devlet hemen peşimize düşüyor. Coşkun Yılmaz’ın bize olan borcu için devlet neden bunun peşine düşmüyor? Çocuklarımıza telefon, tablet alıp derslere girmesini sağlayamıyoruz. Türkiye'nin dört bir yanından hakkımızı almak için geldik" dedi.  

‘BAKANLIKLARI BU SORUNU ÇÖZMEK İÇİN GÖREVE ÇAĞIRIYORUZ’

Kayı İnşaat işçilerinin Cezayir’de çalıştığından Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın haberi olduğunu ve Coşkun Yılmaz’ın yurt dışında aldığı ihalelerden Dışişleri Bakanlığı’nın da haberi olduğunun altını çizen bir diğer işçi Saffet Dağlı, "Coşkun Yılmaz’ın Gaziantep Şehir Hastanesi’nde hisseleri var. O yüzden de Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı da, Dışişleri Bakanlığı da,  Sağlık Bakanlığı da hakkını arayan Kayı işçilerinin muhatabıdır. İşçiler bu sorunlarla baş başa bırakılamaz, tüm bakanlıkları bu sorunu çözmek için göreve çağırıyoruz" dedi. 

‘İŞÇİLERİ OYALIYORLAR’

Emeklerinin karşılığına almadan Kayı İnşaat Ofisi önünden ayrılmayacaklarını söyleyen bir diğer işçi Ali Bahri Öksüz, "Kayı İnşaat’ın yurt dışındaki şantiyelerinde ve ofislerinde çalışan 250’ye yakın işçinin bir yıldan fazla süredir maaşları ödenmedi. 2019’dan bu yana işçiler defalarca Kayı İnşaat patronu Coşkun Yılmaz’a ulaştı. Alacaklarını istedi. Ancak Coşkun Yılmaz, 2 yıla yakın süredir ‘ödeyeceğim’ diyerek işçileri sadece oyalıyor. İşçiler 28 Aralık 2019’da maaşlarını alamadıkları için Cezayir’de grev yaptı. Arabuluculuk sözleşmeleri imzalandı. Hak edişlerin 2020 Mart ayında ödeneceği taahhüt edildi. Ancak sözler tutulmadı. Anlaşmalar çöpe atıldı. İşçiler dava açtı. Yüzlerce kez patronla görüştü. Coşkun Yılmaz ‘en yakın zamanda ödeyeceğim’ diyerek işçileri sürekli oyaladı" ifadelerinde bulundu. 

‘SADAKA İSTEMİYORUZ’

Kayı İnşaat'ın koca şantiyeler üzerinden milyonlar kazandığını ve sermayesine sermaye kattığını ifade eden işçilerden Abdulsamet Kete ise "Öyle ki Kayı İnşaat 2007 yılından bu yana her sene en büyük 250 uluslararası müteahhit listesine giriyor. Bununla övünüyor. Ancak sıra işçilerin alacaklarını ödemeye gelince para yok. Bununla birlikte Kayı Holding sadece inşaat alanında değil birçok iş kolunda büyüdükçe büyüdü. Enerji ve medikal alanlarında şirketleri var ama işçilerin alacaklarını ödemeye gelince para yok. İşçilere Kayı İnşaat patronlarından sadaka istemiyor. Tüm çalışanlar hakkedişlerini istiyor" diye belirtti. (Mezopotamya Ajansı)

Öne Çıkanlar