Kemal Özkiraz: Anketlerde İmamoğlu önde Erdoğan ise ancak 5. çıkıyor

Kemal Özkiraz: Anketlerde İmamoğlu önde Erdoğan ise ancak 5. çıkıyor
Bilgehan Uçak, Gündemin Gerçekleri’nde Avrasya Anket Direktörü Kemal Özkiraz’ı konuk etti. Kemal Özkiraz, son anketlerin ışığında partilerin son durumlarını değerlendirdi.

Tek tek partiler hakkında konuşmadan önce Millet İttifakı’nın potansiyel adaylarını değerlendiren Özkiraz, yaptıkları anketlerde Erdoğan’ın karşısında Abdullah Gül haricinde gösterilen isimlerin hepsinin daha yüksek oya ulaştığını söyledi.

En yüksek oyu Ekrem İmamoğlu alıyorken, Kemal Kılıçdaroğlu, Mansur Yavaş ve Ali Babacan’ın da Erdoğan’ı geçtiğini aktardı. Abdullah Gül ya da Haşim Kılıç gibi bir aday gösterilirse Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce’nin çok önemli bir aktör olarak sahneye çıkabileceğini ifade etti.

Gelin, şimdi Avrasya Anket’in sonuçlarında partilerin dağılımlarına bakalım. Detaylar söyleşimizde, burada Kemal Özkiraz’ın söylediklerinin özetini bulacaksınız.

AKP’NİN OYLARI ERİYOR

Başta oy deposu olan köyler olmak üzere oyları sürekli eriyor. Çözülme süreci beklenenden önce başlayabilir. Anketlerin hiçbirinde AKP’yi 40’larda bulamıyoruz. Erdoğan ise 50+1’i bulamayacak gibi gözüküyor.

CHP’DE İMAMOĞLU FARK ATIYOR

Hem Ekrem İmamoğlu hem de Kemal Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanlığı seçimindeki oy oranları Erdoğan’ın üstünde. Özellikle Ekrem İmamoğlu fark atıyor.

İYİ SIKIŞIYOR

İyi Parti, anketlerde bir ara 17’ye yükselse de şimdilerde 12 civarında gözüküyor. Merkez Sağ’daki boşluğu doldurmak için "Ömer’in Yolu" gibi sloganlar bulundu ama tutmadı. Özellikle DEVA’nın büyümesiyle İYİ’nin sıkıştığını görüyoruz.

HDP EN BÜYÜK ÜÇÜNCÜ PARTİ

HDP’nin en büyük avantajlarından biri de demografi. Yapılan baskılara rağmen HDP kendi oyunu koruyor. Üstelik her seçimde HDP’nin oy oranı anketlerden iki puan fazla çıkar. Bekir Ağırdır’ın yüzde 15 tespitini biz de destekliyoruz. HDP, Türkiye’nin en büyük üçüncü partisi durumunda.

DEVA’YA İLGİ ARTIYOR

Son dönemlerde Ali Babacan’a ve DEVA’ya ilgi artıyor. 4’ten 6’ya çıktı oranları. Bu seçim de DEVA da kilit partilerden biridir. Gelecek’le tabanları yüzde 35 oranında örtüşüyor. Bu çok önemli. AKP’den kopuş başlarsa o taban bu iki partiden birini iyice yukarı çekebilir.

GELECEK’DE İYİ İSİMLER VAR

Kurulduğunda Gelecek’ten hiçbir umudum yoktu ama beni yanılttılar. Ahmet Davutoğlu çok çalışkan bir insan. Kerim Rota ve Serkan Özcan da halka ekonomiyi en iyi anlatan iki isim. Türkiye’de seçmen oportünisttir ama sağ seçmen daha da oportünisttir. AKP’deki çözülme iki partiden hangisi daha iyi gidiyorsa onu taşıyacak gibi.

MEMLEKET İSTEDİĞİNİ YAKALAYAMADI

İlk ankette 1.9 bulmuştuk, bir daha da o oranı yakalayamadılar. Muhalefet, iktidara yürüyorken bölünüp başka partiler kuranların hiçbir şansı olmayacak bu seçimde. Muharrem İnce’nin tek şansı Abdullah Gül gibi bir aday gösterilmesi olacak.

KARASIZLAR

Oran olarak çok yüksekler ama aslında Kararsız olduğunu söyleyenler kime oy vermeyeceklerini biliyorlar gibi. Birkaç soru ekleyince bunu çok açık bir şekilde görüyoruz.

Yeniden Refah Partisi, Sarıgül’ün TDP’si, "Obergruppenführer" Ümit Özdağ’ın partisi… Yani, hepsi ve daha fazlası Gündemin Gerçekleri’nde! Bilgehan Uçak sordu, Kemal Özkiraz bütün açıklığıyla yanıtladı.

 

Öne Çıkanlar