Kılıçdaroğlu’na linç girişimi raporu: Taşıma işi Büyükşehir Belediyesi’nden

Kılıçdaroğlu’na linç girişimi raporu: Taşıma işi Büyükşehir Belediyesi’nden
CHP'nin Çubuk linç girişimi raporuna göre; 15 şüpheli Ankara Büyükşehir Belediyesi'nde şoför olarak çalışıyor.

ARTI GERÇEK - CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun 21 Nisan’da Ankara’nın Çubuk ilçesinde asker cenazesi sırasında linç saldırısına uğradığı olaya dair hazırladıkları raporu açıkladı. 

Özkoç başkanlığında oluşturulan heyetin hazırladığı raporda, saldırının örgütlü bir provokasyon olduğu değerlendirmesi yapıldı.  

281 sayfalık raporda, olayın gelişimi, karanlık noktalar, hukuki değerlendirme raporu, Ankara Emniyet Müdürlüğü’nün olay yeri inceleme raporu, şüphelilerin ifade tutanakları, bilirkişi raporları ve sosyal medya raporu yer alıyor.  

Raporda, asker cenazesinin saati ve yerinin değiştirildiği belirtilerek, "Bu değişiklik, Ekrem İmamoğlu'nun Maltepe'deki buluşmasıyla aynı güne denk gelecek şekilde yeniden tasarlandı" denildi. 
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, saldırının ardından Kılıçdaroğlu’nun törene katılacağını bildirmediğini belirtmişti. Ancak raporda, Kılıçdaroğlu'nun koruma ekibinden Zafer Koçer'in Ankara İl Emniyet Müdürlüğü Koruma Şube Müdürlüğü Nöbetçi Amirliği'ne bilgi verdiği aktarıldı. 

KILIÇDAROĞLU KONTROLSÜZ KALABALIK İÇİNE İTİLDİ

Rapora göre, cenaze töreninde 10 bin kişi vardı. Görüntülerden, köye otobüs ve araçlarla getirilen bazı grupların Rabia ve Bozkurt işaret yaparak köy meydanına yürüdüğü görülüyordu. Cenaze namazı sırasında "Bay Kemal dışarı" sloganları atıldı, Kılıçdaroğlu yuhalandı. Cenaze namazının ardından yönergelere ve teammüllere göre protokol top arabasının arkasına geçmesi gerekirken, tam tersi istikamette oluşturulan güvenlik koridoru içinde alandan ayrıldı. Top arabasının arkasında sadece Kılıçdaroğlu ve kurmayları kaldı ve burada güvenlik koridoru oluşturulmadı. Raporda, "Kemal Kılıçdaroğlu ve beraberindekiler, kontrolsüz bir kalabalık içine itildi" denildi. 

JANDARMA SALDIRGANLARIN ÖNÜNDEN ÇEKİLİYORDU

Saldırı anına dair ise "Alanda bir avuç jandarma vardı, onlar da düzenli değil dağınık durumdaydı. Kalabalık içinde oraya buraya sürükleniyor, Kılıçdaroğlu'nu korumak bir yana, zaman zaman saldırganların önünden çekiliyordu" ifadeleri yer aldı. 

Kalabalık içine dağılmış provokatörlerinKılıçdaroğlu'nu gözden kaçırmamak için yerini birbirlerine işaretle gösterdiği belirtilen raporda, saldırının ilk olarak "AK Parti Türkiye" isimli hesaptan "An itibariyle Kılıçdaroğlu cenazeden kovuluyor" şeklinde provokatif bir şekilde duyurulduğuna dikkat çekildi. 

OLAYIN ADINI KOYAN EMNİYET MÜDÜRÜ GÖREVDEN ALINDI

Köyde 700'den fazla güvenlik görevlisi olmasına rağmen Kılıçdaroğlu'nun sığındığı Rahim Doruk'un evinin önündeki kalabalığa da organize bir müdahale olmadığı belirtilen raporda, saldırganlara "Eğer burada birine zarar verecekseniz önce Emniyet Genel Müdürü olarak beni ve buradaki tüm görevlileri linç edeceksiniz. Bunu mu yapacaksınız" diye müdahale eden Emniyet Genel Müdürü Celal Uzunkaya'nın olaydan 3 ay sonra görevden alındığına da dikkat çekildi. 

1,5 saat sonra olay yerine gelen Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın "Değerli kardeşlerim, şu ana kadar mesajlarınızı verdiniz, tepkilerinizi gösterdiniz. Şimdi şehidimiz Yener'in evine gidiyoruz. Burayı boşaltıyoruz" sözleri de aktarıldı. Raporda, ancak bu açıklamadan sonra kalabalığa müdahale edildiği belirtildi. 

SAVCI GÖREVDEN ALINDI

Rapora göre, Çubuk'taki soruşturmayı başlatan Çubuk Cumhuriyet Başsavcısı Mesut Güler 1,5 ay, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Umut Gürses 2 ay sonra görevlerinden alındı ve dosyadan alındılar.

Kılıçdaroğlu’na yumruk atan Osman Sarıgün’ün savcılık ifadesine de raporda yer verildi. Sarıgün, ifadesinde, önce polislerin evine gelip "Osman Sarıgün'ün evi neresi" diye sorduğunu, burası deyince gittiklerini, sonrasında kaçtığını anlatıyor. 

SALDIRGAN KAHRAMAN İLAN EDİLDİ

Raporda, Sarıgün serbest bırakıldıktan sonra AKP üyelerince elleri öpülerek karşılandığı, kahraman ilan edildiğide belirtilirken, Sarıgün’ün AKP’den ihraç edildiğine dair henüz bir açıklama yapılmadığı hatırlatıldı. 

ŞÜPHELİLERDEN 15’İ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NDE ŞOFÖR

Rapora göre, savcılık soruşturma dosyasında 102 şüpheli bulunuyor. Bunlardan 15'i Ankara Büyükşehir Belediyesi'nde çeşitli birimlerde şoför olarak çalışıyor. Ayrıca olaya karışan 6 şüphelinin, söz konusu 15 kişiyle akrabalık bağı bulunuyor. Raporda, "Bu tablo bize linç girişiminin organize edilmiş olduğunu ve ayrıca organizasyonun taşıma işini Büyükşehir Belediyesi’ne yerleştirilen kişilerin üstlendiğini göstermektedir" denildi. 

TEK BİR TUTUKLU YOK

Soruşturmada tek bir tutuklu bulunmadığına dikkat çekilirken, CHP tüm şüphelilerin tutuklanması için savcılığa başvuruda bulundu. 

ÖĞRETİLMİŞ İFADE

Raporda, şüphelilerin savcılık ifadelerinin "öğretilmiş ifade" niteliğinde olduğu değerlendirmesi yapıldı. Buna göre, birçok şüphelinin ifadesinde aynı cümle kalıpları yer alıyor: "Olaylardan önce veya olaylar esnasında Kemal Kılıçdaroğlu'nun Çubuk'a geleceğine veya ona yönelik saldırı girişiminde bulunulacağına ilişkin herhangi bir duyumum olmadı, olaylar birden gelişti. Kimse bizi teşvik etmedi."

CHP'NİN ŞİKAYET ETTİĞİ BAŞSAVCI TERFİ ETTİRİLDİ

CHP, öğretilmiş ifadeleri "Başsavcının şüpheli beyanlarını yönlendirdiği açıktır ve tarafsız olmadığı ortadadır" şeklinde değerlendirdi. 

CHP, bu nedenle Çubuk Cumhuriyet Başsavcısı Mesut Güler’i HSK'yaşikayet etti. CHP'nin başvurusuna henüz yanıt gelmezken, Güler 31 Mayıs 2019 tarihli kararname ile Yargıtay Cumhuriyet Savcılığı’na atandı. 

SOYLU HAKKINDAKİ SUÇ DUYURUSU İŞLEME KONULMADI

CHP'nin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu hakkında yaptığı suç duyurusu işleme konulmadı. Bunun üzerine CHP, Anayasa Mahkemesi'ne başvuruda bulundu. CHP'nin İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ünsal Bulut ve Ankara İl Emniyet Müdürü SErvet Yılmaz hakkındaki suç duyuruları ise henüz sonuçlanmadı. 

KARANLIK NOKTALAR

CHP’nin raporunda, karanlıkta kalan noktalar 22 maddede sıralandı: 

-Cenazenin yeri ve zamanı neden değiştirildi?

-Jandarma İstihbaratın gerilim ve hazırlığa yönelik bir duyumu, tespiti olmadı mı? Soruşturmada neden İstihbarat Tespit Tutanaklarına yer verilmedi?

-İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, neden Kılıçdaroğlu'nun cenazeye katılacağının bildirilmediğini söyledi? 

-Gerilimin neden önüne geçilmedi? Güvenlik tedbirleri neden arttırılmadı?

-Protokol neden erkenden ve tam ters istikamette törenden alanından ayrıldı?

-Linç girişimi başladığında Kılıçdaroğlu'nun hemen yanında bulunan İl Jandarma Komutanı, neden bölgedeki yüzlerce jandarmayı harekete geçirmedi?

-Kılıçdaroğlu'na saldırının olduğu 2 saat boyunca Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ve AKP Genel Sekreteri Fatih Şahin neden köy konağından izledi?

-Köy dışından gelen saldırganları kimlerin örgütlediği ve bu şahıslar arasındaki ilişkinin boyutları neden araştırılmadı?

-Keser, demir, çubuk gibi silahların nasıl taşındığı neden incelenmedi? 

BÜYÜK BİR SENARYO

Raporun sonuç bölümünde ise linç girişimi, "Büyük bir senaryodur. Türkiye'nin barış ve kardeşliğine zarar vermeyi, siyaseti itibarsızlaştırmayı, toplumsal kutuplaşmayı derinleştirmeyi hedefleyen bir senaryodur" şeklinde değerlendirildi. 

Linç girişiminin amacı ise şöyle açıklandı: "Kemal Kılıçdaroğlu veCHP'nin şehit cenazesinde toplumsal saygınlığını zedelemekti; bu kirli tezgah haberleriyle siyasal çıkar sağlamaktı; bir başka grubun niyetini de bu linç girişimiyle Türkiye'yi yerel seçimlerin hemen sonrasında çatışmalı ve kaotik bir ortama sürüklemekti. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP bu oyunu bozmuştur."

ARKASINDA KİM VAR?

Raporda, sorumlular konusunda ise şu ifadeler yer aldı: "Oyun içinde oyun tezgahlayanlar, devlet içindeki karanlık odaklarca ve siyasal güçlerce desteklenmiş daha başlamadan sönümlendirilebilecek linç girişimini organize şekilde Türkiye'nin felaketini isteyenlerce sahneye konulmuştur. Bu aymazlık, Türkiye'de toplumsal bölünmenin, çatışmaya dönüşmesini isteyen karanlık güçlerin siyasi aktörlerce desteklenmesinden başka hiçbir şey değildir. Bu aktörlerin başında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu gelmektedir. Şehit cenazesi istismarının birinci sorumluları, AKP iktidarı ve olayı önlemekle görevli olan yetkililerle, iktidar ortakları Devlet Bahçeli ve şehit cenazesinde görevlendirdiği adamlarıdır."

ÖZKOÇ: PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ

Raporu, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında açıklayan CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, Kılıçdaroğlu’na saldırının planlı bir linç girişimiolduğunu belirterek, "Ortaya koyduğumuz bu rapor, masumiyeti linç etmeye çalışan, kardeşliğimize, birlik ve beraberliğimize, ulusumuza, devletimize ve demokrasimize kasteden alçaklığın, sorumluları, azmettiricileri ve tetikçileri, hukuk önünde cezalandırılıncaya kadar olayın peşini bırakmayacağımızın en açık dayanağıdır" dedi.

Özkoç, ekledi: "Raporda altını çizdiğimiz 22 karanlık nokta aydınlığa kavuşturulmadan bu ülkede hiçkimse kendini güvende hissedemez." 

Öne Çıkanlar