Kulis: Kılıçdaroğlu’nun aday açıklamasından Akşener’in haberi var

Kulis: Kılıçdaroğlu’nun aday açıklamasından Akşener’in haberi var
İYİ Parti, Kılıçdaroğlu’nun 2023 seçimlerinde 'ittifakın kabul etmesi durumunda aday olacağını' açıklaması olumlu karşılandı.

'CHP liderinin adaylığına soğuk bakan' İYİ Parti’de CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun katıldığı televizyon programında 2023 seçimlerinde "ittifakın kabul etmesi durumunda cumhurbaşkanı adayı olacağını" açıklaması yankı buldu. Millet İttifakı içindeki görüşmelerin ardından Kılıçdaroğlu’nun adaylığının "kesinleşmesi" durumunda, Akşener ve Kılıçdaroğlu birlikte sahaya ineceği ve yurttaşlara "güçlendirilmiş parlamenter sistem ile birlikte Akşener’in başbakan olacağı, Kılıçdaroğlu’nun ise yetkilerini devredeceğini" anlatılacağı İYİ Parti kulislerinde dillendiriliyor.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, önceki akşam katıldığı televizyon programında "Millet İttifakı’nın kabul etmesi durumunda Cumhurbaşkanlığı’na aday olacağını" açıkladı. İYİ Parti’de ise Kılıçdaroğlu’nun bu çıkışı konuşuluyor. Daha önce İYİ Parti Teşkilat Başkanı Koray Aydın, Kılıçdaroğlu’nun adaylık tartışmalarıyla ilgili "Kazanamayacak bir adayı desteklemeyiz" ifadelerini kullanırken, son açıklamanın ardından partinin bazı kurmaylarından "Destekleriz" görüşü geldi.

KILIÇDAROĞLU KRİTERLERE UYGUN BİR İSİM

Kılıçdaroğlu’nun "kendisini kamuoyunda konuşturmayı başaran bir isim olduğu" ifade edilirken, parti yönetimi daha önce belirledikleri kriterleri de anımsatıyor. Millet İttifakı’nın adayının "tarafsız, herkese eşit mesafede yaklaşan, parlamenter sisteme geçiş hazırlığını kolaylaştıracak ve en önemlisi de devlet işleyişini bilen bir isim olacağının" altını çizen İYİ Parti kanadı, Kılıçdaroğlu’nun "bu kriterlere uygun bir isim olduğunu" belirtiyor.

KULİS: AKŞENER BAŞBAKAN OLACAK

Cumhuriyet’te yer alan habere göre İYİ Parti kulislerinde Kılıçdaroğlu’nun önceki akşamki adaylıkla ilgili açıklamasından Genel Başkan Meral Akşener’in de "haberinin olduğu" ifade ediliyor. Kılıçdaroğlu ile Akşener’in öncesinde görüş alışverişinde bulunduğu ve Akşener’in de "CHP’nin genel başkanı olarak kararınıza saygı duyarız" dediği belirtiliyor. Görüşmede; "Akşener’in başbakanlık çıkışının da güdeme geldiği" Kılıçdaroğlu’nun bu nedenle "Akşener’in başbakanlık kararının değerli olduğunu ifade ettiğinin" altı çizilirken, Millet İttifakı’nın üzerinde çalışma yürüttüğü güçlendirilmiş parlamenter sistem için "Kılıçdaroğlu’nun adaylığının uygun olacağı" değerlendiriliyor. Millet İttifakı içindeki görüşmelerin ardından Kılıçdaroğlu’nun adaylığının "kesinleşmesi" durumunda, her iki liderin birlikte sahaya ineceği ve yurttaşlara "güçlendirilmiş parlamenter sistem ile birlikte Akşener’in başbakan olacağı, Kılıçdaroğlu’nun ise yetkilerini devredeceğini" anlatacağı da İYİ Parti kulislerinde dillendiriliyor.

BİR KESİM ‘TEMKİNLİ’

İYİ Parti’deki bir kesim ise Kılıçdaroğlu’nun adaylığına "temkinli" yaklaşıyor. Kılıçdaroğlu’nun son çıkışının "bir tür nabız ölçme olabileceğini" ifade eden "temkinli" kanat, "sağ seçmenin soldan gelen bir adaya oy vermeyeceği" görüşünü savunuyor. Ancak bu kanaatte olan partililerin sayısının "Kılıçdaroğlu’nun adaylığını destekleyenlerden daha az sayıda olduğu" belirtiliyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar