Kira düzenlemesine ekonomistlerden tepki: Kiraları daha da artıracak

Kira düzenlemesine ekonomistlerden tepki: Kiraları daha da artıracak
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın duyurduğu kiralarla ilgili önlemi ekonomistler tepki gösterdi. Ekonomistler önlemin kiraları daha da artıracağını öngörüyor.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın duyurduğu kira artış oranına 'yüzde 25' sınırı getirilmesini sağlayacak önerge, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.

Diken’de yer alan habere göre; enflasyon (TÜFE) rakamlarının 12 aylık ortalaması baz alınarak belirlenen kira artış oranı haziran için yüzde 39,33 olmuştu. Böyle bir ortamda ekonomistler, nedenlerden çok sonuçlara odaklanan bu düzenlemeye dair eleştirilerini dile getirdi.

Merkez Bankası eski başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, düzenlemenin adalet bakanı tarafından duyurulmasını eleştirerek "Merkez Bankası’nın küresel barışla enflasyonu düşürmeyi umduğu bir dünyada enflasyonla mücadeleyi Adalet Bakanlığı’nın üstlenmesi şaşırtıcı değil" dedi.

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), düzenlemenin ‘çaresizlik’ sonucu getirildiğini belirtip "Krizi yönetirken nedenlerden çok sonuçlara bakarsanız dağınıklığı artırırsınız" diye uyardı. Ulusoy, "Bilerek, isteyerek, planlı bir fiyat, kira ve faiz oyunu oynanıyor" dedi.

İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkan Yardımcısı Özcan Kadıoğlu’ysa elektrik, doğalgaz, benzin zamlarını hatırlatarak "Bunlara 100’ün üzerinde zam yaparken neden aklınıza zam sınırı kararı almak gelmiyor" diye sordu.

Eski ekonomi bakan yardımcısı Adnan Yıldırım’sa düzenlemenin kiraları uçuracağını söyledi.

Akademisyen Cem Başlevent’se karardaki çelişkiye dikkat çekti.

Öne Çıkanlar