Konya'da daha önce ırkçı saldırıya uğrayan Kürt aile katledildi: 7 kişi hayatını kaybetti

Konya'da daha önce ırkçı saldırıya uğrayan Kürt aile katledildi: 7 kişi hayatını kaybetti
Avukat Eren Keskin, öldürülenlerin Konya Meram’da 12 Temmuz’da ırkçı saldırıya uğrayan Kürt aileden olduklarını açıkladı: İHD olarak olayın takibindeydik. Çok üzgünüz...

Foto: DHA


Konya'nın Meram ilçesinde daha önce ırkçı saldırıda bulunulan Kürt ailenin evine yeni bir saldırı düzenlendi. Bu akşam saatlerinde düzenlenen silahlı saldırıda 7 kişi hayatını kaybetti. Saldırı sonucu ev de ateşe verildi.

DHA’nın haberine göre saat 18.50 sıralarında merkez Meram ilçesi Hasanköy Mahallesi Özşahin Sokak'ta, kimliği belirsiz kişi ya da kişiler tarafından Kürt ailenin evine silahlı saldırı düzenlendi. Aralarında kadınların da bulunduğu 7 kişi hayatını kaybetti.

SALDIRININ ARDINDAN EV DE ATEŞE VERİLDİ

Saldırının ardından ev de ateşe verildi. Ateşe verilen ev itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle kısa sürede söndürüldü.

Polis çevrede geniş güvenlik önlemi alırken, olay sırasında bölgeden ayrıldığı üzerinde durulan bir aracın bulunması için tüm kentte çalışma başlatıldı.

HAYATINI KAYBEDENLERİN KİMLİKLERİ BELLİ OLDU

Saldırıda hayatını kaybedenlerin de isimleri belli oldu. Olay yerinde silahla vurularak öldürülmüş halde Yaşar Dedeoğlu, Barış Dedeoğlu, Serpil Dedeoğlu, Serap Dedeoğlu, İpek Dedeoğlu, Metin Dedeoğlu ve Sibel Dedeoğlu’nun cansız bedenleri bulundu.

Meram’ın Bahçeşehir Mahallesi'nde yaşayan Kürt aile, 12 Mayıs’ta aynı mahallede yaşayan 60 kişilik ırkçı grubun saldırısına uğramıştı. "Biz ülkücüyüz, sizi burada yaşatmayacağız" diyerek 7 kişilik Karslı Dedeoğulları ailesinin evini basan saldırganlar, aile bireylerini bıçak, taş ve sopalarla darp etmişti. Saldırı sonucu aile bireylerinden Metin Dedeoğulları beyin kanaması geçirmiş, diğer aile üyeleri ise ağır yaralanmıştı. Olaydan iki gün sonra gözaltına alınan 10 kişiden 6’sı tutuklanmış, Haziran ayında yapılan tutukluluk incelemesinde iki kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

Daha sonra Konya E Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan saldırganlardan 2’si daha tahliye edilmişti. Dedeoğlulları ailesinin avukatı Abdurrahman Karabulut, dosyada sanık olan 10 kişi hakkında koruma kararı çıkarıldığını açıklamış, tahliye ve koruma kararına ilişkin itirazda bulunacaklarını söylemişti.

Bu gelişmeler sonrası Kürt aileye bugün düzenlenen saldırıda 3'ü kadın 7 kişi hayatını kaybetti. Saldırının ardından evleri de ateşe verildi. 

Aileye 12 Mayıs'ta düzenlenen ilk saldırıdan basına bu fotoğraf yansımıştı...

SALDIRIDA KUZENLERİNİ KAYBEDEN ŞAN: SÜREKLİ BİZİ TEHDİT EDİYORLARDI

Artı Gerçek’e konuşan öldürülen ailenin yakını Erol Şan, ailesinden 7 kişinin silahla vurularak öldürüldüğünü söyledi. Saldırganların daha önce bayram arifesinde ailesine saldıranlar olduğunu belirten Şan, "Bunlar o aileden. Saldırıda 7 kişi gözaltına alınmış, bunlardan 2’si tutuklanmış 5 kişi ise serbest bırakılmıştı. Bunlar sürekli bizi tehdit ediyorlardı. ‘Davamızdan vazgeçmeyeceğiz’ diyerek bizi tehdit ediyorlardı. En son gelip saldırıp bizim aileden 7 kişiyi katlettiler. Minibüsle gelerek kafalarına sıkarak ailemden 7 kişiyi katlettiler" dedi.  

Saldırının nedenine ilişkin konuşan Şan, "Kürt olduğumuz için. Öldürülenler amca çocuklarım.  Defalarca gelip ‘Buradan gidin. Sizi burada istemiyoruz, evinizi götürün’ şeklinde tehdit edildik. Amcama ‘Gidelim buradan’ dedim ama amcam ‘Ben neden gideyim. Davanın sonuçlanmasını bekleyelim’ diyerek gelmedi. Keşke gitseydik" diye konuştu.

Saldırganların elini kolunu sallayarak dolaşmasına tepki gösteren Şan, "Avukatlarımız defalarca itiraz etti. Bunların tutuklanması gerektiğini, ailenin can güvenliğinin olmadığını söyledi. Ama maalesef avukatlarımızın itirazı kabul edilmedi ve en son bu katliam yapıldı" dedi.

VALİ VE EMNİYET MÜDÜRÜ OLAY YERİNDE

Konya Valisi Vahdettin Özkan ile İl Emniyet Müdürü Engin Dinç de olay yerine gelerek incelemede bulundu.

EREN KESKİN: TROL HESAPLARDAN YAYILAN NEFRETİ DURDURUN!

Saldırıya ilişkin Twitter hesabından bir açıklama yapan Avukat Eren Keskin, "Konya Meram’da bir eve silahlı saldırı olmuş. Kadınlar, çocuklar 6 kişi öldürülmüş. Ev yakılmış. Bilgi almaya çalışıyoruz" dedi.

Keskin paylaşımında ayrıca "Trol hesaplardan yayılan nefreti durdurmalısınız!" ifadelerini kullandı.

Keskin daha sonra yaptığı açıklamada ise şu bilgileri paylaştı:

"Konya Meram’da 12 Temmuz’da saldırıya uğrayan aile. Tutuklular tahliye edilmiş ve kendileri hakkında ‘koruma kararı’ verilmişti. İşte, onlar daha önce saldırdıkları aileyi katletmişler. İHD olarak olayın takibindeydik. Çok üzgünüz…"

GAZETECİ KAYA: POLİSİN İHMALİ OLDUĞU AÇIK

Gazeteci Gökhan Kaya da "Evet şimdi gelen ilk bilgiler, Meram'daki cinayetlerin 12 Temmuz'da Hakim Dal'ın öldürüldüğü ırkçı saldırının devamı olduğu şeklinde. Bu kadar açık bir tehdit varken bu nasıl gerçekleşti? Polisin açık bir ihmali olduğu kesin" paylaşımında bulundu.

AİLENİN AVUKATI: BU SONUCUN OLUŞMASINDA EN BÜYÜK PAY YARGININ 

Ailenin avukatı Abdurrahman Karabulut Artı TV’ye yaptığı açıklamada olay yerinde savcıyı beklediklerini bildirerek, aileye ilk saldırının 12 Mayıs’ta olduğunu hatırlattı.

"Daha 3 saat önce aile benim yanımdaydı. Davanın, soruşturmanın gidişatıyla ilgili bilgi alıyorlardı bizden. Defalarca uyardık, cezasızlık politikasının sonucu yeni saldırganların olmasına sebep olmaktadır. Biz devleti, yargıyı uyardık. Ama kasten bizimle dalga geçercesine her yeni tutuklama talebimizde yeni tahliyelerle karşılaştık" diyen avukat Karabulut, polisin kendilerini hayatını kaybedenlerin yanına almadıklarını belirtti.

Ölenlerin 3’ünün kadın olduğunu aktaran Karabulut, "7 kişi tutuklandı. Daha sonra 1’er, 2’şer kişi serbest bırakıldılar. Ve bu sonucun oluşmasında en büyük payı olan yargıdır, yargının kendisidir" dedi.

‘ALÇAKLAR! MÜVEKKİLLERİMİ KATLETTİLER’

Karabulut Twitter hesabından yaptığı açıklamada da "Alçaklar müvekkillerimi katlettiler,defalarca uyardık. Üçü kadın 7 kişiyi katlettiler" paylaşımında bulundu.

NE OLMUŞTU?

İktidarın Kürtleri ve HDP’yi hedef gösteren açıklamaları sonrası yurt genelinde birçok kentte Kürtlere yönelik ırkçı saldırılar düzenlenmişti.

Konya’nın Meram ilçesinde bulunan Bahçeşehir Mahallesi'nde yaşayan Kürt aileye 12 Mayıs’ta aynı mahallede yaşayan 60 kişilik ırkçı grup saldırıda bulunmuş 4’ü kadın 7 kişilik ailenin evi komşuları olan aile tarafından basılmıştı. Çoğu aynı aileden olan saldırganlar, "Biz ülkücüyüz, sizi burada yaşatmayacağız" ifadeleriyle saldırıda bulunmuştu.

Yine Konya’nın Meram ilçesinde bulunan Çarıklıköy’de 20 yıldır ikamet eden Diyarbakırlı aileye ırkçı saldırı gerçekleşmişti. En az 60 kişi olan ırkçı grup, Kürt aileye silahla saldırıda bulunmuştu. Saldırıda aile fertlerinden Hakim Dal (43) öldürülmüştü.

HDP’ye ve Kürt yurttaşlara yönelik ısrarla sürdürülen nefret dili tepki çekerken, HDP’nin İzmir il binasına düzenlenen silahlı saldırıda bir parti üyesi hayatını kaybetmişti. Polisin saldırı sonrası saldırgana yönelik 'şefkatli' tavrı ise büyük tepki çekmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar