Koşulsuz Adalet Hareketi Selahattin Demirtaş ve tutuklu siyasiler adına tohum ekti

Koşulsuz Adalet Hareketi Selahattin Demirtaş ve tutuklu siyasiler adına tohum ekti
‘‘Umut İçin Pedal Çevir’’ sloganıyla Lahey’den yola çıkan ’’Koşulsuz Adalet Maratonu’, Selahattin Demirtaş ve tutuklu siyasiler adına tohum ekti.

‘‘Umut İçin Pedal Çevir’’ sloganıyla Lahey’den yola çıkan ’’Koşulsuz Adalet Maratonu’, Selahattin Demirtaş ve tutuklu siyasiler adına tohum ekti. Maraton kapsamındaki ilk tohum adil yargılanma talebiyle cezaevinde başlattığı ölüm orucunun 238. Gününde hayatını kaybeden Avukat Ebru Timtik anısına Uluslararası Ceza Mahkemesi önüne ekildi.

Tohumlar, 24 Eylül günü ise maraton güzergâhındaki 5'inci şehir olan Brüksel’de, yaklaşık 5 yıldır cezaevine tutulan HDP Eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş adına ekildi. Koşulsuz Adalet Hareketi sözcüsü Avukat Enes Kabadayı, ‘’Geçtiğimiz hafta Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin de yaptığı açıklamalar doğrultusunda bugün Avrupa Parlamentosu ve AB kurumlarının bulunduğu Schuman bölgesinde ektiğimiz tohumlarla Selahattin Demirtaş nezdinde cezaevlerinde tutsak edilen Osman Kavala, Figen Yüksekdağ, Selçuk Mızraklı ve Gülten Kışanak gibi siyasetçiler ve insan hakları savunucularının derhal serbest bırakılması yönünde çağrılarımızı yineleyeceğiz’’ dedi.

44 HAFTADIR AİHM ÖNÜNDE NÖBET TUTUYORLAR

Avukat Kabadayı, "Yaklaşık bir yıl önce Koşulsuz Adalet için "Harekete Geç" çağrısıyla başladığımız nöbetlerimizde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi önünde 44'üncü Nöbetimizi tamamladık. Bu kez "Umut İçin Pedal Çevir" diyerek Uluslararası Ceza Mahkemesi önünden başlayarak 10 sembol isim nezdinde çok farklı kesimlerin yaşadığı hak ihlallerini hatırlatmak ve onlara umut olmak için tohumları ekiyoruz. İnsanlara umut olarak ve yaşanan ihlallerin engellenmesi adına bir şeyler yapabilecek her kurumu ve temelde herkesi harekete geçmeye çağırarak 4 ülke 15 şehir aşarak İnsan Hakları Avrupa Mahkemesine pedallayacağız" dedi.

AVRUPA PARLAMENTOSUNUN ÖNÜNE TOHUMLAR EKİLDİ

Avrupa Parlamentosunun olduğu bölgede gerçekleşen eylemde yapılan basın açıklamasında ise Avukat Hasan Said Şaz, ‘’Selahattin Demirtaş 4 Kasım 2016’da tutuklandı ve o günden bu yana siyasi bir rehine olarak tutuluyor. Demirtaş hakkında 20 Kasım 2018 tarihinde AİHM tarafından Türkiye açısından çok ağır ihlaller tespit edilerek derhal serbest bırakılmasına karar  verilmiş olmasına rağmen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın "karşı hamlemizi yapar işi bitiririz" açıklanmasının ardından bu karar uygulanmamıştı.

AİHM Büyük Dairesi, 22 Aralık 2020’de açıklanan ikinci kararda Selahattin Demirtaş hakkında 20 Eylül 2019’da verilen ikinci kez tutuklama kararının da ilk tutuklamanın devamı niteliğinde olduğuna hükmederek tekrar serbest bırakılması gerektiğini ve bu tutukluğun siyasi saiklerle olduğuna hükmetmiştir.

AİHM açısından ve hatta Avrupa Konseyi üyesi tüm devletler açısından pek çok ilki barındıran bu isabetli karar karşısında Erdoğan’ın ilk yorumu "Bu karar beni bağlamaz" oldu. Türkiye AİHM kararlarını uymayı çok açık bir şekilde taahhüt etmesine karşılık bu kararları uygulamıyor. Bu hem Avrupa Konseyi’nin hem de Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin sistematiğine karşı açık bir tehdit barındırıyor.

Sadece Demirtaş hakkındaki karar değil Osman Kavala hakkındaki karar da ısrarla uygulanmıyor. Burada açıkça düşman ceza hukukunun acı bir pratiğini görüyoruz. Türkiye’de muhalefet yargı aracılığıyla kriminalize ediliyor. 31 Mart 2109 yerel seçimlerinde HDP’nin kazandığı 8 il belediyesinin tamamına kayyum atandı. 

Yine bu seçimde toplam 65 belediye kazanan HDP’nin elinde bugüne geldiğimizde toplamda 6 belediye yönetimi kaldı. Selçuk Mızraklı gibi birçok belediye başkanı veya Parlamenter şu an cezaevlerinde. Bu hukuksuzlukların sona ermesi adına bir nebze olsun umutları arttırmak için bugün burada tohumlar ekiyoruz. İnanıyoruz ki bir gün bu kâbus sona erecek ve insan hakları kazanacak’’ ifadelerini kullandı.

Basın açıklamasının ardından insan hakları savunucusu hukukçular, Avrupa Parlamentosunun olduğu bölgeye tohumlarını ekti. Akabinde aktivistler bisikletleri ile Brüksel’den ayrılarak Maasticht’e doğru yola çıktılar.

MARATON AİHM ÖNÜNDE SON BULACAK

Strasbourg’da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi önünde sona erecek maraton kapsamında 15 farklı şehirden geçilerek Türkiye’deki insan hakları ihlallerine dikkat çekmek için simgeleşmiş isimler anısına 10 farklı şehirde tohumlar ekilecek. Koşulsuz Adalet Maratonu’nun önemezdeki güzergahları ise şöyle:

Maasticht’te LGBTİQ+ bireylere uygulanan baskılar konusunda farkındalık oluşturmak için Hande Kader anısına, (25.09.2021, Saat: 15:00 – Konum: Stadspark)

Köln’de Cezaevlerindeki bebekleri, meriçte hayatını kaybeden, panzerler altında katledilen veya rejimin baskısı altında can veren çocukları tekrardan hatırlatmak için Ahmet Burhan Ataç anısına, (26.09.2021, Saat: 15:00 – Konum: Innerer Grüngürtel)

Bonn’da Sokağa çıkma yasaklarında hayatını kaybeden insanlar için cenazesi 7 gün sokak ortasında bekletilen Taybet İnan anısına, (27.09.2021, Saat: 10:00 – Konum: Hofgarten Bonn)

Wiesbaden’da Tedaviye erişim hakkı sağlanmayarak ölüme terk edilen hasta tutsaklar için cezaevinde beyaz sandalye üzerinde cansız bedeni bulunan Mustafa Kabakçıoğlu anısına, (28.09.2021, Saat: 15:00 – Konum: Eyalet Parlamentosu Önü)

Heidelberg’te Gezi Direnişinde polis şiddetiyle hayatını kaybeden insanlar için Berkin Elvan anısına, (29.09.2021, Saat: 15:00 – Konum: Alte Brücke Heidelberg)

Karlsruhe’de Zorla kaybedilen ve yüzlerce gündür haber alınamayan kayıplar için Gülistan Doku anısına, (30.09.2021, Saat: 13:00 – Konum: Schloss Karlsruhe – Schlossplatz)

Ve Strasbourg’ta Faili Meçhul cinayete kurban edilenler ve ötekileştirilen azınlıkların hatıralarına sahip çıkmak için Hrant Dink anısına (01.10.2021, Saat: 12:00 – Konum: Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi)  olmak üzere birçok konuda farkındalık oluşturmak ve bu kişilerin anılarını yaşatmak için tohumlar ekilecek.

Öne Çıkanlar