'Köylülerin üzerine kurşun yağdırılmıştır'

'Köylülerin üzerine kurşun yağdırılmıştır'
Van'ın Gürpınar ilçesinin Yurtbaşı köyünde mermer ocağına karşı direnen köy halkına jandarmanın silahla ateş açtığını yararlılar olduğunu duyurdu.

Halkların Demokratik Partisi Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel ve Van İl Eşbaşkan Yardımcısı Handan Karakoyun'un da aralarında bulunduğu heyet, köylerine yapılmak istenen mermer ocağına karşı eylem yapan yurttaşlara ateş açılması üzerine Van'ın Gürpınar ilçesinin Yurtbaşı köyüne gitti.

Köyün içinde yapılmak istenen mermer ocağı sahasında incelemelerde bulunarak köylülerden bilgi alan heyet açıklamada bulundu.     

HDP heyetinden yapılan açıklama şu şekilde:

"Mermer ocağı neredeyse yerleşim merkezinin içindedir. Ocağın yapılmak istendiği yerde bulunan 25 ahır ve hayvan barınağı yıkılmıştır.

'ONLARCA GAZ BOMBASI'

Dün sabah yıkımın fark edilmesinin ardından köylüler 7'den 70'e bu bölgeye gitmiş ve yıkımı durdurmaya çalışmıştır. Jandarma, çevik kuvvet ve köy korucularından oluşan yüzlerce kişi köylülerin üzerine kurşun yağdırmış, çocukların arasına düşecek şekilde onlarca gaz bombası atmıştır.

GERÇEK MERMİ KOVANLARI BULUNDU

İki köylü yaralanmış, yaralı halde gözaltına alınmış, daha sonra serbest bırakılmıştır.

Olay yerinde binlerce plastik mermi ve gerçek mermi kovanı ile onlarca biber gaz kapsülü bulunmuştur.

Heyetimizin görüştüğü köylüler, daha önce de mermer ocağı için çalışmalar yapıldığını, bu çalışmalar sırasında hayvanlarının telef olduğunu, köyün içine kontrolsüzce yuvarlanan mermer taşlarının büyük bir tehlike oluşturduğunu anlatmıştır.

ÇED raporuna ilişkin de gündeme gelen iddialar vardır. Buna göre mermer ocakları yerleşim merkezinin üç kilometre dışında olmalıdır ancak Yurtbaşı Köyü'nde sahte ÇED raporu ile ocak yapılmak istenmektedir."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar