Kripto para işlerinde Kuzey Kore'ye destek veren Amerikalı 7 yıl hapis cezası aldı

Kripto para işlerinde Kuzey Kore'ye destek veren Amerikalı 7 yıl hapis cezası aldı
Kuzey Kore'ye kripto para hizmeti sağlayan ve 2019 yılında tutuklanan ABD vatandaşı Virgil Griffith, yaklaşık 7 yıl süreli hapis cezasına çarptırıldı.

Singapur'da yaşayan bir ABD vatandaşı, Kuzey Kore'ye kripto para birimleri konusunda tavsiyede bulunmaktan suçlu bulundu. Ethereum Vakfı'nda görev yapan bilim insanı Virgil Griffith, Uluslararası Acil Ekonomik Güçler Yasasını ihlâl ettiğini kabul etti ve 18 Ocak'ta başlayacak 63 ay ila 78 ay süreli hapis cezasına çarptırıldı.

ABD Adalet Bakanlığı (DoJ), 2018'de Griffith'in kripto para birimi altyapısını geliştirip finanse ederek Kuzey Kore'deki bireylere hizmet sağlama planları geliştirdiğini açıkladı. Bakanlık, Griffith'in bunun ülkenin ABD yaptırımlarından kaçınmasına yardımcı olabileceğini bildiğini aktarıyor. 

KUZEY KORE'YE GİTMESİ YASAKLANMIŞ

Griffith, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın "mal, hizmet veya teknoloji ihraç etme" konusundaki Hazine yasaklarını ihlâl ettiği için seyahat iznini reddetmesine rağmen, 2019'da bir kripto ve blok zinciri konferansına katılmak için Kuzey Kore'ye gittiği belirtiliyor.

Adalet Bakanlığı, oradayken Griffith'in "Kuzey Kore'nin kara para aklamak ve yaptırımlardan kaçınmak için blok zinciri ve kripto para teknolojisini nasıl kullanabileceğine ve "akıllı sözleşmeler" gibi blok zincir teknolojilerinin ABD ile Kuzey Kore arasındaki nükleer silah görüşmeleri de dâhil olmak üzere Kuzey Kore'ye fayda sağlamak amacıyla nasıl kullanılabileceğine dair bilgi verdiğini iddia ediyor. Bakanlık, Griffith'in başka bir ülkede vatandaşlık "satın almak" amacıyla ABD vatandaşlığından vazgeçme planlarını da açıkladı.

Griffith'in Kuzey Kore-ABD arasındaki nükleer silah görüşmelerinde de Kuzey Kore tarafına yardımcı olduğu söyleniyor.

California Teknoloji Enstitüsü'nden teorik sinirbilim alanında doktora sahibi olan Griffith, duruşmadan önce suçunu kabul etti ve savcılar, anlaşmanın bir parçası olarak 63 ay ila 78 ay arasında değişen bir ceza talep etmeyi kabul ederek, maksimum 20 yıl hapis cezasından kurtulmasına yardımcı oldu. (Webtekno)

 

Öne Çıkanlar