Kritik NATO zirvesi Londra'da başlıyor

Kritik NATO zirvesi Londra'da başlıyor
Örgütün 29 lideri, Londra'da ittifakın geleceğine ilişkin önemli kararlar almak için zirvede bir araya gelecek.

NATO, kuruluşunun 70'inci yılını Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un tartışılan "beyin ölümü" açıklamaları ve Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusuna yönelik tepki çeken harekatın gölgesinde kutlayacak. Liderler, zirve kapsamında İngiltere'nin başkenti Londra'da buluşacak.

Örgütün 29 lideri, Londra'da ittifakın geleceğine ilişkin önemli kararlar almak için zirvede bir araya gelecek.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, görev süresi kapsamında dördüncü kez NATO Zirvesi'ne başkanlık yapacak.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Londra'da düzenlenecek NATO Liderler Toplantısı'na katılacak ve Birleşik Krallık, Fransa ve Almanya liderlerinin katılımıyla gerçekleştirilecek Dörtlü Zirve'ye iştirak edecek.

Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, 3-5 Aralık'ta Birleşik Krallık'ta düzenlenecek toplantıya, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da katılacak.

BEYİN ÖLÜMÜ POLEMİĞİ

Daha önce sarf ettiği "NATO'nun beyin ölümüne tanıklık ediyoruz" sözleri tartışılan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Türkiye'ye yönelik "Türkiye hem Suriye operasyonunu oldubittiye getirip hem de NATO müttefiklerinden dayanışma bekleyemez" sözlerine Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan tepki gelmişti. Erdoğan, "Fransa Cumhurbaşkanı 'NATO'nun beyin ölümü gerçekleşmiştir' diyor. Sayın Macron bak Türkiye'den sesleniyorum, NATO'da da söyleyeceğim, önce sen kendi beyin ölümünü bir kontrol ettir. Çünkü bu ifadeler ancak senin türündeki beyin ölümü gerçekleşmiş olanlara yakışır. Sen bir defa NATO'ya karşı yerine getirmen gereken vecibelerini yerine getirmiyorsun. NATO'ya ödemen gereken paraları bile doğru dürüst ödemezsin ama hava atmaya gelince hava atarsın. Türkiye'yi NATO'dan çıkarmak-çıkarmamak... Bu senin haddine mi? Böyle bir şeyin kararını senin verme yetkin var mı?" demişti.

LONDRA BİLDİRİSİ İMZALANACAK

Liderler Toplantısı'nda, NATO topraklarına yönelik "terörizm" dahil tüm tehdit ve imtihanlar karşısında birlik ve dayanışma içinde hareket edilmesiyle Avrupa-Atlantik ahenginin öneminin teyit edilmesi planlanıyor.

Toplantıda ayrıca, ittifakın güncel güvenlik ortamı karşısındaki adaptasyonuna yönelik çalışmalarda kaydedilen ilerlemelerin de ele alınması, bu minvalde liderlerce örgütün 2020'li yıllara hazırlanması hususunda yönerge verilmesi öngörülüyor.

Toplantının ardından "Londra Bildirisi"nin kabul edilmesi bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın toplantı çerçevesinde katılımcı bazı devlet ve hükümet başkanlarıyla görüşme gerçekleştirmesi planlanıyor.

4'LÜ ZİRVE YAPILACAK

Londra'da zirve içinde zirve yapılacak. Türkiye, Almanya, Fransa ve İngiltere liderlerinin katılımı ile dörtlü Suriye Zirvesi toplanacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin güvenli bölge planını anlatacak. İmar planının hayata geçmesi için destek isteyecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşik Krallık'ı ziyaretinin son gününde Cambridge Camisi'nin açılış törenine katılacak.

TRUMP DA GELİYOR

ABD Başkanı Donald Trump ve eşi Melania Trump, Londra'da yapılacak NATO Liderler Zirvesi'ne katılmak üzere Birleşik Krallık'a gidecek.

Beyaz Saray'dan, kurulmasının üzerinden 70 yıl geçen NATO'nun "tarihteki en güçlü ittifak" olduğunun vurgulandığı açıklamada, Donald Trump'ın finansal yük paylaşımı konusunda NATO devlet ve hükümet başkanlarıyla görüşmeler gerçekleştireceği ifade edildi.

Trump'ın zirvede, kritik altyapı ve telekomünikasyon ağlarına yapılan siber güvenlik konusunda tehditlere karşı da NATO ittifakının önemini vurgulayacağı aktarıldı. (HABER MERKEZİ)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar