Kurkut’un öldürülmesini kaydettiği için hapis cezası alan Gök: Bu dönemde gazetecilik için bir ödüldür

Kurkut’un öldürülmesini kaydettiği için hapis cezası alan Gök: Bu dönemde gazetecilik için bir ödüldür
Yargılanma sürecine ilişkin detayları anlatan Gök, ‘Soruşturma aşamasından karar duruşmasına kadar yargılanan tek şey gazetecilikti’ dedi.

+GERÇEK- Diyarbakır'da 2017 Newroz kutlamalarında öldürülen Kemal Kurkut'un vurulma anını çeken gazeteci Abdurrahman Gök’e 'örgüt propagandası'ndan ertelemesiz 1 yıl 6 ay 22 gün hapis cezası verildi. 

ARTI TV’de yayınlanan Günün İçinden programında Fuat Ateş’in konuğu olan gazeteci Abdurrahman Gök, mahkemenin erteleme konusunda bir sorusu olsa dahi kendisinin kararının kabul etmemek yönünde olduğunu belirtti. Gök, bu kararının nedenine ilişkin, "Aksi taktirde bu ertelemeyi kabul etmeme evet, böyle bir suç işledim sizde düşük bir ceza verdiniz bana,bari erteleyin gibi bir sonuç doğurabilir. Hayır, ben gazeteciliğimin arkasındayım" ifadelerini kullandı.

‘YARGILANAN GAZETECİLİKTİ’

Gazeteci Gök, yargılanma sürecine ilişkin, "22 buçuk yılla yargılanıyordum. Mahkeme, geldi 1 yıl 6 ay 22 gün gibi bir ceza verdi. Tabii yargılamanın başından beri aslında nasıl yargılayacaklarına bir türlü karar vermedikleri için böyle bir muğlaklık yaşandı mahkeme nezdinde. Çünkü, soruşturma aşamasından karar duruşmasına kadar yargılanan tek şey gazeteciliğimdi. Zaman zaman haber merkezi ile yaptığım telefon görüşmeleri gerekçe kılındı, zaman zaman Kemal Kurkut fotoğrafı soruldu bana. Zaman zaman da özetle 2014’te Kobane Savaşı döneminde Kobane’de yaptığım haberler ve çektiğim fotoğraflar, bir de 2017’de Rakka’ya yönelik operasyonu yerinde takip ettim çektiğim fotoğraflar ve yaptığım haberler yargılama konusu yapıldı. Gelinen aşamada aslında mahkeme benim gazeteciliğimi yargıladığını bildiği için bunu perdelemek istedi" dedi.

‘GAZETECİLİĞİN SUÇ OLMADIĞINI İSPATLAMAYA ÇALIŞTIM’

Tüm duruşmaları takip ederek katıldığını belirten Gök, "Mahkeme, daha önce haberini yaptığım ve sosyal medyadan da paylaştığım haberlerimin fotoğraflarını propaganda olarak değerlendirip böyle bir cezayı verdi. Ve böylelikle benim gazeteciliğimi perdelemeye çalıştı aslında, gazetecilikle yargılanmadığım algısı yaratmaya çalıştı aslında. Ama ben bugün duruşmada da ifade ettim savunmamda da belirttim, o fotoğrafların tamamı hala arşivlerde gazete arşivlerinde internet sitelerinde ve çalıştığım ajansların arşivlerinde hala haber olarak ve fotoğraf olarak duruyor. Bunların dökümlerini de çıkarıp mahkemeye sunduk. Buna rağmen yine de 1 yıl 6 ay 22 günlük bir ceza verildi ve bu ceza ertelenmedi. Çünkü ben başından beri her duruşmaya katıldım ve her duruşmada yaptığım gazeteciliği savundum. Bana suç diye isnat edilen her şeye sahip çıktım, gazeteciliğimi savundum ve bunun suç olmadığını ispatlamaya çalıştım" ifadelerini kullandı.

‘BU DÖNEMDE, GAZETECİLİK İÇİN BİR ÖDÜLDÜR’

Mahkeme erteleme önerse de avukatına cezanın ertelenmesini istemediğini belirttiğini söyleyen Gök, "Hem belgelerle, hem dünyadan örneklerle hem de Türkiye’deki gazetecilik örnekleriyle bunu belgelemeye çalıştım bundan dolayıdır ki mahkeme benim yeniden aynı suçu işlemeyeceğim intibası yaratmadığım gerekçesiyle cezayı ertelemedi. Şunu da eklemek istiyorum aslında böyle bir talep edilseydi tarafıma sorulsaydı da ben kabul etmeyecektim ertelemeyi. Avukatıma da iletmiştim eğer erteleme sorusu sorulursa bunu kabul etmeyeceğimi çünkü yaptığımın suç olmadığını ben ispatlamaya çalışıyorum. Aksi taktirde bu ertelemeyi kabul etmeme evet, böyle bir suç işledim sizde düşük bir ceza verdiniz bana bari erteleyin gibi bir sonuç doğurabilir. Hayır ben gazeteciliğimin arkasındayım. Eğer böyle bir ceza verilecekse de gazeteciliğime ceza verilecek. Bu da bu dönemde özellikle gazetecilik için bir ödüldür" dedi.

Öne Çıkanlar