Kürt partileri Demirtaş’a oy verecek

Kürt partileri Demirtaş’a oy verecek
Milletvekili seçimlerinde seçmenini 'özgür bıraktıklarını' açıklayan Kürt partileri cumhurbaşkanlığı için Demirtaş'ı destekleyecek.

Remzi BUDANCİR


ARTI GERÇEK - "Kürdistani Seçim İttifakı" içinde yer alan bazı Kürt partileri 24 Haziran seçimlerine ilişkin tutumlarını açıkladı. Azadi Hareketi, PAK, PDK ve PSK adına yapılan yazılı açıklamada hem iktidar hem de muhalefet partilerinin tutumu eleştirildi.

'CUMHUR' VE 'MİLLET' İTTİFAKI CUMHURBAŞKANI ADAYLARINA OY VERMEME ÇAĞRISI

24 Haziran’da yapılacak seçimlerin birinci turunda ‘Cumhur’ ve Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adaylarına oy verilmemesi çağrısının yapıldığı açıklamada, "İktidar Kürd sorununu "terör" sorunu olarak niteliyor, halkımızın barışçıl hak ve özgürlük mücadelesi ve Kürd halkının temel taleplerinin dile getirilmesini, "devletin bekası" için bir tehdit olarak görüyor. 'Çözüm süreci'nin çökmesinden bu yana AK Parti siyasette güvenlik boyutuna odaklandı. Operasyonlarla ve ölü sayılarıyla övünen bir siyasi dile yaslandı" ifadelerine yer verildi.

Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde yapılan Bağımsızlık Referandumu'na ilişkin kullanılan ırkçı, aşağılayıcı söylem ve politikaların Kürt halkının duygu ve düşüncelerinde derin yaralara yol açtığını belirten Kürdistani Seçim İttifakı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözlerini hatırlatarak oy vermeme çağrısı yaptı:

"Erdoğan’ın 'Bunlar devlet nasıl olunur zaten bilmezler… Biz vanayı kapattığımızda iş biter…. Aç kalırlar aç!' sözleri unutulmadı. Afrin sonrası operasyonlar ile de ölü sayısı ile övünen bir siyasi dili ön plana çıkarıldı. AK Parti’nin günümüzdeki söylemleri ve açıkladığı seçim beyannamesi, sürdürülen tehlikeli siyasetin devam edeceğini gösteriyor. Bu nedenle halkımızı, varlığının inkarı ve asimile edilmesi üzerine inşa edilen resmi politikanın sürdürücüsü haline gelen Erdoğan’a Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oy vermemeye çağırıyoruz. ‘'Tek devlet, tek millet, tek vatan, tek bayrak’' siyasetini bugün de devam ettiren ve aralarındaki kimi söylem farklılıklarına rağmen, halkımızın ulusal demokratik hak ve özgürlüklerini kabul etmeyen Muharrem İnce, Temel Karamollaoğlu’na ve özellikle Meral Akşener ile Doğu Perinçek’e birinci turda oy verilmemelidir. Bu tutumumuz, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda, Kürtlerin elini güçlendirecek, Kürtlerin kilit rolü oynamalarını sağlayacak bir misyona da zemin hazırlayacaktır."


Kürdistani Seçim İttifakı içinde yer alan partiler Demirtaş'ı destekleme kararı aldı

"KÜRDİSTAN SEÇİM İTTİFAKI"NDAN DEMİRTAŞ’A HEM ELEŞTİRİ HEM DESTEK

Selahattin Demirtaş'ın, Kürt ulusunun siyasi prensiplerine seçim bildirgesinde yer vermediği iddiasıyla eleştiren Kürdistani Seçim ittifakı, tüm eksikliklere rağmen Demirtaş'a oy vereceklerini açıkladı:

"Kürdistani Seçim ittifakı’nda yeralan partilerin, Kürt ve Kürdistan sorununun çözümü, Kürtlerin millet olmaktan kaynaklı ulusal demokratik hak ve özgürlükleri konusunda dile getirdiği siyasi prensiplere kendi seçim bildirgesinde yer vermemiştir. Bu durum bizler ve halkımızın talepleri açısından ciddi bir eksiklik olarak öne çıkmaktadır. Ama, Selahattin Demirtaş tutuklu cumhurbaşkanı adayıdır. Özgür değildir. Hakkında hiçbir mahkûmiyet kararı da yoktur. Selahattin Demirtaş cumhurbaşkanlığı "seçim kampanyasını" eşitsiz koşullarda ve tutuklu olarak yürütmek zorunda. Demirtaş’ın bu şekilde mağdur edilmesini kabul etmiyor ve bunun hukuk normlarına aykırı olduğunu ifade ediyoruz. Mevcut adaylar içinde kendi Kürt kimliğine sahip çıkmasını da dikkate alarak yaşanan tüm yanlışlık ve eksikliklerine rağmen yine de mağdur durumundaki Selahattin Demirtaş’a Cumhurbaşkanlığı seçiminde oylarımızı vereceğiz."

"MİLLETVEKİLLİĞİ SEÇİMLERİNDE ÜYE VE TARAFTARLARIMIZ ÖZGÜRDÜR"

24 Haziran milletvekilliği seçimlerinde ise üye ve taraftarlarının 'milli hassasiyetlerini' göz önünde bulundurduklarını açıklayan ittifak, "Milletvekilliği seçiminde üye ve taraftarlarımızı özgür bırakıyoruz" dedi.

Öne Çıkanlar