İngiltere Parlamentosu, Kürtlere yönelik baskıyı ve PKK'nin statüsünü tartışıyor

İngiltere Parlamentosu, Kürtlere yönelik baskıyı ve PKK'nin statüsünü tartışıyor
Erdoğan hükümetinin Kürt halkına ve Kürt yanlısı kişilere ve gruplara uyguladığı sistemli baskı raporlanarak, İngiliz Parlamentosunda gündeme geldi.

İngiltere Parlamentosu salı günü, Erdoğan hükümetinin bazı Kürt milletvekilleri, aktivist, sivil veya siyasi örgütlere baskı uyguladığını belirten bir rapor yayınladı. Raporun lideri İşçi Partisi Milletvekili Russell, "Erdoğan bu adaletsizliğin sebebini açıklamak zorunda" ifadelerini kullandı. Parlamentoda ayrıca, İngiltere'nin PKK'yi 'terör örgütü' olarak kabul etmesi de tartışmaya açıldı.

Kürtlerin haklarını savunan kişilere veya kurumlara uygulanan ölçüsüz baskı konusunda endişelerini dile getiren İngiliz parlamentosu, Erdoğan yönetimince gerçekleştirilen hukuksuzlukları tartışmaya açtı.

"Türkiye’de Kürt Siyasi Temsili ve Eşitlik" başlıklı rapor Haziran 2021’de yayınlanmıştı. Rapor, bir grup İşçi Partili, Muhafazakar ve Ayrılıkçı İskoç Ulusal Partisi (SNP) milletvekilleri tarafından yazıldı.

TÜM MUHALİFLER ERDOĞAN’IN HEDEFİNDE

Rapordaki bulgular hakkında tartışmak fikri, raporun lideri olan, Kemptown & Peacehaven (Kemptown barış cenneti) İşçi Partisi Milletvekili Lloyd Russell tarafından gündeme geldi.

Rapora göre hedefte sadece Kürt yanlısı gruplar yok. Hükümet politikasını eleştiren ve yazılar yazan gazeteciler ve diğer muhalif vatandaşlar da Erdoğan’ın hedef alanında yer alıyor.

ERDOĞAN, BASKININ SEBEBİNİ AÇIKLAMAK ZORUNDA

Raporun lideri Russel, The New Arab haber ajansına verdiği demeçte, "İngiliz hükümeti, Türk hükümetini baskıların son bulması konusunda dürtmeli. Ve Erdoğan yönetimi, Kürt halkını ve kürtleri savunan kişi veya örgütleri sadece sebepsiz yere bastırmadığınızı kanıtlamalı" dedi.

'YÜZLERCE KÜRT TUTUKLANDI'

İngiliz milletvekilleri, Türkiye'nin Kürtlere yönelik politikalarını da tartıştı. Russell-Moyle, "Yüzlerce Kürt aktivist, gazeteci, milletvekili ve belediye başkanı tutuklandı. Aktivistlerin ve gazetecilerin tutuklanması, özellikle Türkiye'nin ifade özgürlüğünü korumamasıyla ilgilidir. Milletvekilleri tutuklandığında genellikle insan hakları ihlallerine maruz kalıyorlar, ancak buna ek olarak dokunulmazlıkları da kaldırılıyor" dedi.

Türkiye doğumlu bir Kürt olan İşçi Partisi Milletvekili Feryal Clark da kişisel deneyimlerini anlattı: "Benim ailem baskılardan kaçmak zorunda kaldı. Ben çocukken Kürtçe konuşmak ya da öğrenmek yasa dışıydı ve Türk hükümeti Kürtçe konuşmayı önlemek için hala çeşitli yöntemler kullanıyor, bu utanç verici."

PKK, TÜRK HÜKÜMETİNİN İSTEĞİYLE TERÖR ÖRGÜTÜ LİSTESİNE EKLENDİ

Oturumda söz alan İşçi Partisi Milletvekili Lloyd Russell-Moyle, "Terör örgütlerini listeleyen sistem eskidi" dedi ve genel olarak örgütlerin "terör listesi"ne nasıl eklendiğinin gözden geçirilmesi için çağrıda bulundu.

Moyle, İngiliz hükümetinin "terör örgütleri listesi" hazırlanırken dikkatli davranmadığını belirterek, "PKK, Türk Hükümeti'nin talebiyle,  başka kontroller ve güvenceler olmaksızın terör örgütü listesine alındı" diye konuştu.

İngiltere, 2001 yılında PKK'yi "terör listesi"ne eklemiş ve örgütü, "Türkiye'nin güneydoğusunda bağımsız bir Kürt devleti arayan ayrılıkçı bir hareket" olarak tanımlamıştı.  

PKK ayrıca Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği’nin de "terör örgütleri listesi"nde bulunuyor.

 

Öne Çıkanlar