Kuzey Kore'de alarm: Kim 'tarihi ekonomik kriz' uyarısı yaptı

Kuzey Kore'de alarm: Kim 'tarihi ekonomik kriz' uyarısı yaptı
Kuzey Kore İşçi Partisi'nde seferberlik ilan eden bir konuşma yapan Kim, ülkenin tarihindeki en kötü ekonomik krizden geçtiğini söylerken, yeni bir 'çetin yürüyüş' başlattığını duyurdu.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, son dönem açıklamalarında 'ülke olarak çok zor zamanlardan geçtikleri' vurgusunu yaparken, ilk kez bunu 1990'ların kıtlık ve açlık dönemiyle kıyasladı. Kuzey Kore'nin Sovyetler'in dağılmasının tetiklediği ekonomik krize koşut 1994-98'de yüz binlerce can kaybı verdiği sanılan kitlesel açlık dönemini anan Kim, o dönemde açlığa karşı verilen mücadele için kullanılan 'çetin yürüyüş' terimini telaffuz etti.

Sputnik Türkçe'nin Kuzey Kore resmi haber ajansından aktardığı habere göre perşembe günü Kuzey Kore İşçi Partisi'nin binlerce üyesine hitap eden Kim, "Önümüzde pek çok engel ve zorluk var, dolayısıyla 80. parti kongresi kararlarını hayata geçirme çabamız kolay ilerlemeyecektir" diyerek ekledi:

"Partinin her düzeydeki örgütlerinden, Merkez Komite ve tüm hücre sekreterlikleri dahil olmak üzere, halkımızı zorluklardan bir nebze olsun kurtarmak için bir başka meşakkatli 'çetin yürüyüş' daha başlatmayı talep etmeye karar verdim."

Daha önce koronavirüs pandemisi, ABD'nin öncülüğündeki yaptırımlar ve doğal afetler gibi çeşitli etkenler nedeniyle ülkenin 'şimdiye kadarki en kötü durumla karşı karşıya olduğunu' dile getirmiş olan Kuzey Kore lideri, ilk kez yayımlanan bir konuşmasında kitlesel ölümlere yol açan açlık dönemiyle paralellik kurdu.

Dışarıya kapalı Kuzey Kore'yi gözlemleyen gruplar, herhangi bir kitlesel açlık veya insani felaket belirtisi tespit etmiş değil.

Ancak Kim’in 'çetin yürüyüş' atfı, yabancı gözlemciler tarafından '9 yıllık iktidarının en büyük sınavı' diye nitelenen halihazırdaki ekonomik zorlukları ne kadar ciddiye aldığını gösteriyor.

Çin verilerine göre, Kuzey Kore'nin en büyük yardım sağlayıcısı ve ticaret ortağı Çin'le ticareti, geçen yıl Coronavirus pandemisi nedeniyle sınırı kapatmak zorunda kalmasıyla yüzde 80 azaldı.

Öne Çıkanlar