Lukaşenko Avrupa’yı gaz akışını kesmekle tehdit etti

Lukaşenko Avrupa’yı gaz akışını kesmekle tehdit etti
Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko, Polonya sınırındaki göçmen krizi nedeniyle yeni yaptırımlar uygulama kararı almayı tartışan AB’yi, Avrupa’ya doğalgaz akışını durdurmakla tehdit etti.

Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, Polonya sınırında toplanan göçmenlerin AB topraklarına girmesine izin verilmeyişi nedeniyle yaşanan gerilim hakkında bir hükümet toplantısında yaptığı konuşmada, "Polonya bizi sınırı kapatmakla korkutmaya çalışıyor. Lütfen kapatın, göreceksiniz siz sınırı kapatınca sınıra giden sığınmacıların sayısı azalmayacak. Mesele bu değil" dedi.

Sputnik Türkçe'de yer alan habere göre, Belarus lideri şöyle devam etti: "Ya biz de Belarus üstünden transiti (doğalgaz akışı) kapatırsak? Ukrayna üstünden de gaz alamazsınız, orada da Rusya sınırı kapalı. Baltıklar üstünden (gaz almanızın) yolu yok. Polonyalılar ile almanlar için (gaz vanalarını) kapatırsak ne olur? Egemenliğimizi ve bağımsızlığımızı korurken bizi hiçbir şeyden geri durmamalıyız."

Belarus üstünden, Yamal-Avrupa isimli doğalgaz boru hattı geçiyor. Rus gazını Avrupa ülkelerine taşıyan bu boru hattından doğalgaz tedariki son zamanlarda artmış durumda.

"KAFASIZLARA KONUŞMADAN ÖNCE DÜŞÜNMELERİNİ TAVSİYE EDERİM"

"Biz Avrupa’yı ısıtıyoruz, onlarsa bizi sınırı kapatmakla tehdit ediyor. Ya biz buraya giden doğalgaz borusunun vanalarını kapatırsak?" diye sözlerini sürdüren Lukaşenko, "Bu sebeple Polonya liderliğine, Litvanyalılara ve diğer kafasızlara konuşmadan önce düşünmelerini tavsiye ederim" ifadelerini kullandı.

Lukaşenko ayrıca, Avrupalıların kendilerine ‘sindirilemez ve kabul edilemez yeni yaptırımlar’ uygulaması hâlinde, buna ‘karşılık vereceklerini Avrupa’daki herkese duyurması için’ Dışişleri’ni görevlendirdiğini de ekledi.

Öne Çıkanlar