Macron: YPG ve diğerleri onlar için terörist ama bu bizim tanımımız değil

Macron: YPG ve diğerleri onlar için terörist ama bu bizim tanımımız değil
NATO zirvesi öncesi buluşan Trump ve Macron basın toplantısı düzenledi. Macron, 'Türkiye bizimle beraber çalışanlara karşı savaşıyor. Bazen de IŞİD'le bağlantılı gruplarla çalışıyor" dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile ABD Başkanı Donald Trump Nato zirvesi kapsamında Londra'da bir araya geldi

Iki liderin basın toplantısında YPG'nin "terör örgütü" olarak tanınması meselesi öne çıktı.

Macron "terör tanımı" konusunda görüşlerinin net olduğunu, bu konuda Türkiye ile fikir ayrılığı yaşadıklarını söyledi.

Türkiye'nin tepkisini çeken "NATO'nun beyin ölümü gerçekleşmiştir" sözlerinin arkasında olduğunu da belirten Macron S-400'ler konusunda Türkiye'nin NATO ittifakı içerisinde bulunan bir ülke olarak ittifakla uyumlu hareket etmesi gerektiğini kaydetti. Macron, "ABD Patriot vermediyse Türkiye, Avrupa'dan NATO'ya uyumlu füze alabilirdi. Ama Rusya'yı tercih ettiler" dedi.

Trump ise daha önce çeşitli kereler dile getirdiği gibi Türkiye'nin S-400'leri almasının Obama döneminde Türkiye'ye Pettoitlerin satılmamasının neden olduğunu kaydetti.

Türkiye-Fransa ilişkilerine de değinen Macron, "Türkiye konusuna gelecek olursak, bizimle birlikte savaşmış olan gruplara karşı savaşıyorlar. Bu gerçekten stratejik bir konu. Uzun vadeli barışı sağlamak için 'Düşmanımız kimdir?' Bunu net bir şekilde ortaya koymak lazım. Terörle daha etkin mücadele edilmesi gerekiyor" dedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a seslenen Macron, "İki şeyi netleştirmeye ihtiyacımız var" dedi şöyle devam etti:

"Türkiye'nin açıklaması gereken konular var. Onlar açıklama yapmadan biz sonuç çıkaramayız. En azından iki konuya açıklık getirmeliler: Hem NATO müttefiki olup bizimle birlikte çalışıp, hem bizden silah alıp bir parçamız olup hem de Rusya'dab S-400 almak nasıl mümkün olabilir? Teknik olarak bu mümkün değil. Türkiye Cumhurbaşkanı hala bir parçamız olmak istiyorsa buna açıklık getirmeli. İkinci konu anladığım kadarıyla Türkiye onların terörist tanımını kabul etmediğimiz sürece bu zirveden çıkacak anlaşmaların önünü tıkamak istiyor. YPG ve diğerleri onlar için terörist ama bu bizim tanımımız değil. Bu iki konuya açıklık getirilmeli. NATO'nun ciddi bir üyesi olmaları için bunu netleştirmeleri gerekiyor. Bu konuları kendileriyle de görüşeceğiz. Açıklamalarım (NATO'nun beyin ölümü gerçekleşti) tepki çekmiş olabilir ama bunların arkasındayım. ABD onlarca yıldır çok fazla yatırım yapıyor. Bu konuda aynı fikirdeyim. Daha güçlü bir NATO'dan yanayım."

MACRON: TÜRKİYE BAZEN IŞİD'LE BAĞLANTILI GRUPLARLA ÇALIŞIYOR

Türkiye'ye yönelik eleştirilerini sürdüren Macron, "Türkiye'ye baktığım zaman şunu görüyorum: Şimdi bizimle beraber çalışanlara karşı savaşıyorlar. Aynı zamanda bazen de IŞİD'le bağlantılı gruplarla beraber çalışıyorlar. Güvenlik, ticaret, göç ve Avrupa Birliği konuları ile ilgili olarak Türkiye ile işbirliğini yitirdik" dedi

Macron ayrıca Türkiye ile ilişkilerini gözden geçirdiklerini söyledi.

TRUMP'TAN MACRON'A: IŞİD'LİLERİ ALACAK MISINIZ?​

Trump'ın açıklamaları ise özetle şöyle: 

"ABD'nin (NATO için) çok fazla, diğerlerinin çok az ödeme yaptığını söylemeniz önemliydi. Biz çok önemli bir oyuncuyuz ve biz olmadan NATO kesinlikle aynı şey olmayacaktır. ABD'nin sırtından geçiniyorlar.  Suriye'de yakalanan çok sayıda terörist var. Çoğu Avrupa'dan. Cumhurbaşkanıyla (Macron) konuşamadım daha siz teröristleri geri istiyor musunuz? Burada bir numaralı önceliğimiz IŞİD'in sonunu getirmek. Hala o bölgede savaşçılarımız var. IŞİD'e karşı mücadelemizi tamamlamamız gerektiğini düşünüyorum. Bu teröristlerden kurtulmamız gerektiğini düşünüyorum. Yine IŞİD'in başka bir bölümünü yok ettik. Biz petrolü kendi güvencemiz altına aldık o yüzden petrolü kullanamayacaklar. Şimdi bu katkıların nereden geldiğini liste halinde tutuyoruz. Çok varlıklı olan insanlar da var katkıda bulunanlardan. Türkiye ve Erdoğan'la iyi ilişkilerimiz var. Suriye'nin bir kısmından askerlerimiz çektik. Siz sınırınızda kimle istiyorsanız onlarla devriye gezebilirsiniz dedik. Askerlerin bazılarını petrol sahalarına konuşlandırdık, bazıları eve dönüyor.. Türkiye Patriot almak istemişti ama Obama yönetimi izin vermedi. Türkiye çok uzun zamandır Patriot füzezi almak istiyordu. Ama bunu Türkiye'ye satmıyorlardı. İşin başka bir boyutları da var. Bu konuları görüşeceğiz." (HABER MERKEZİ) 

Öne Çıkanlar