Maden işçileri: Verilen sözleri tutun

Maden işçileri: Verilen sözleri tutun
Somalı maden işçileri tazminatlarının peşini bırakmıyor.

ARTI GERÇEK- Soma maden işçileri yıllardır alamadıkları tazminat haklarını elde etmek için mücadeleye devam ediyor. Soma'da 301 işçinin yaşamını yitirdiği 13 Mayıs 2014'te yaşanan maden katliamından sağ kurtulan ve katliamın ardından işten çıkartılan 2831 maden işçisinin tazminat mücadelesi sürüyor. En son geçtiğimiz yıl Bağımsız Maden- İş Sendikası öncülüğünde Ankara yürüyüşleri Manisa Kırkağaç'ta engellenen maden işçileri hükümet temsilcileri ile yaptıkları görüşmelerin ardından en geç ocak ayı itibariyle tazminatlarını alacakları sözünü aldılar. İşçilere tazminatları ödenmeye başlandı ancak hesaplamaların eksik yapıldığı ortaya çıkmıştı.


Bağımsız Maden İş Sendikası öncülüğündeki eylemler, tazminat haklarının tamamı alınana kadar sürecek.

Maden emekçileri tazminat ve emeklilik hakları için Soma caddelerinde taleplerini tekrardan dile getirmek için eylem yaptı. İşçiler, Soma Kaymakamlığı önünde toplanıp Türkiye Kömür İşletmeleri binasına yürüdü. açıklamada verilen sözlerin tutulması istenildi.

Bağmsız Maden İş Sendikası ile en son 14 Şubat’ta sendika avukatı ve uzmanıyla Enerji Bakanlığı Hukuk İşleri genel müdürü, TKİ hukuk işleri avukatları arasında gerçekleşen toplantı yapılmıştı. 

Toplantı sonuçlarına göre, Geventepe ocağı kapandığında kesintisiz olarak Eynez ocağında işlerine devam eden ve Eynez ocağında çıkışları verilen işçilerin sadece Eynez’deki değil tüm çalışması üzerinden tazminat ödenmesi gerektiği sendika tarafından bildirilmişti. Fakat işveren sadece Eynez ocağında çalışma döneminin ödemesi yapılacağını söyledi.

İşçilere eksik veya yanlış ödeme ilişkin ise TKİ’ye başvurulabileceği ve varsa sorunların düzeltilebileceği ifade edildi. TKİ katliamdan önce askere gidiş veya benzer bir sebeple işten çıkan ve sadece Eynez’de çalışmış işçilerin başvurması halinde ödemelerinin yapılacağını bildirmişti. Bağımsız Maden İş Sendikası öncülüğünde yürütülen eylemler, tazminat haklarının tamamı alınana kadar sürecek.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar