Ankara'ya bir yürüyüşte Somalı maden işçilerinden

Ankara'ya bir yürüyüşte Somalı maden işçilerinden
7 yıldır tazminatlarını alamayan maden işçileri verilen sözlerin tutulması için süre verdi.

ARTI GERÇEK- Manisa'da Soma'da maden işçilerinin tazminat çilesi bitmiyor. 7 yıl önce yaşanan katliamdan sağ kurtulan 3500 işçinin kıdem tazminatı defalarca söz verilmesine rağmen hal yatırılmadı.

Yaklaşık 1 ylıdır Bağımsız Maden İşçileri Sendikası öncülüğünde yürütülen kıdem tazminatı mücadelesi geçtiğimiz yıl sonbahar aylarında ilçeden çıkarak Ankara'ya ulaşmış, bu yılın ilk çeyreği için Enerji Bakanlığı ile anlaşılmıştı. Ancak aradan geçen süreye rağmen tazminatlar yatırılmadı.

Bugün Soma Hükümet Meydanı'nda önünde bir araya gelen maden işçileri Ankara'ya tekrar yürüme kararı aldıklarını açıkladı.

İşçiler burada, "Pandemi koşullarında bir kere daha alın terimizle yaşamımız, sakat kalmamız pahasına hak ettiğimiz tazminatlarımızı gasp edenleri uyarıyoruz, verdiğiniz sözleri tutun daha fazla bizleri oyalamayın. Sadaka, bağış değil hakkımızı istiyoruz" dedi.

"Tazminatlarımızın patronlarca gasp edilmesine Sarı Sendika Türkiye Maden-İş zemin hazırladı ve bu mağduriyeti yarattı" maden işçileri salgına rağmen madenlerde çalıştıklarını belirterek yapmak istedikleri eyleme izin erilmesini istedi.

'ÇIK SOMA HALKINA AÇIKLA!'

Bağımsız Maden İşçileri Sendikası'nın yaptığı açıklamada, "Şimdi bir kere daha tüm ilgililere sesleniyoruz; özellikle Enerji Bakanına, Bakan Yardımcısına, AKP Grup Başkanvekillerine, Muhalefet Milletvekillerine bir de Soma’da her koşulda patronların avukatlığını yapan şimdilerde Sarı Sendikayı aklamak için bazı siyasi odaklarla birlikte davranan Soma’nın vekili Mehmet Ali Özkan’a: bu sefer maden işçilerinin tazminatlarının ödenmesi için meclise bir yasa önerisi vermesini istiyoruz. Eli kalem tutuyor, danışmanları var şayet yasa tasarısı hazırlamayı bilmiyorum diyorsa biz yardımcı oluruz yazmasına. Ama yazmıyor, madenciyi oyalama, bölme taktiklerine başvuruyor. Daha önce aldığınız karar, verdiğiniz söz çerçevesinde tazminatlarımız nerede? Patronlar lehine yüzlerce yasa maddesi geçirdiniz meclisten, senin de imzan var altında. Peki madencinin Torba kanun maddesi ne oldu? Çık Soma halkına bunu açıkla" ifadelerine yer verildi.

15 TEMMUZ'A KADAR MÜHLET

Kendilerine verilen sözlerin tutulması için 15 Temmuz'a kadar mühlet veren maden işçileri, haklarını alamadıkları taktirde Ankara'ya yürüyüş kararı aldıklarını duyurdu.

İşiçler; "Şimdi ısrarla tazminatları ödenmeyen Uyar, Geventepe, Işıklar, Atabacası maden işçilerinin tazminatlarının ödenmesi için Enerji Bakanını ve tüm ilgilileri verdikleri sözü tutmaya, 2020’nin ilk çeyreğinin sonuna kadar yasal düzenleme çıkarılacağı sözünün arkasında durmaya çağırıyoruz. Pandemi koşulları nedeni ile bu sözün yerine getirilemediğine inanmak istiyoruz, Enerji Bakanlığının sitesinde yayımlanan ve hala duran açıklamayı yeniden hatırlatmak istiyoruz. Aynı sözü veren AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan’a, AKP Grup Başkanvekilleri Özlem Zengin’e ve Mehmet Muş’a, MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay ve TBMM’de gurubu bulunan tüm partilere, milletvekillerine kameralar önünde verdikleri sözü yerine getirmelerini bir kere daha hatırlatıyoruz" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar