HDP ve CHP Meclis'i terketti

HDP ve CHP Meclis'i terketti
Meclis Başkanı İsmail Kahraman, Mithat Sancar'ın yerine Genel Kurulu kendisi yönetti. Sancar 'kayyımlık tablo' dedi.

HABER MERKEZİ - Meclis Başkanı İsmail Kahraman 4 partinin grup başkanvekilini toplantıya çağırmasının ardından AKP önergesinin yeniden görüşüleceği genel kurulu 'gerginlik yaşanmaması' adına kendisinin yöneteceğini söyledi.

TBMM Genel Kurulu'nun dünkü oturumunu yöneten HDP Başkanvekili Mithat Sancar AKP'nin uluslararası antlaşmaların görüşülmesinde süre sınırına ilişkin öneriyi ve CHP grup başknavekillerine istenen disiplin cezasını işleme almamıştı.

SANCAR'IN YERİNE GENEL KURULU KAHRAMAN YÖNETTİ

AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş ve MHP Grup Başkanvekili Erhan Usta'nın katıldığı görüşmesinin ardından TBMM Başkanı İsmail Kahraman,  Mithat Sancar'ın yerine Genel Kurulu açtı. Mithat Sancar'da HDP grubunun sıralarında yerini aldı.

HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, bu hafta nöbetçi olan Meclis Başkanvekili Mithat Sancar yerine Meclis’i Kahraman’ın yönetmesi kararıyla ilgili, ‘Meclis Başkanvekilliğine de kayyım atanmış oldu’ dedi.

‘GENEL KURUL'U BENİM YÖNETMEM GEREKİRDİ’

Genel Kurul’da söz alan Mithat Sancar ise şunları söyledi:

Bugün Genel Kurul'u sizin yönetmeniz normal ve olağan bir durum değil. Buna dair bir açıklama yapılmadan görüşmelere geçilmesini de doğru bulmadığım için kısa bir açıklama yapma ihtiyacı duydum.

Aylık nöbet çizelgesine göre bugün Genel Kurul’u benim yönetmem gerekiyordu ancak siz bir tasarrufta bulundunuz ve bizzat yönetmeye karar verdiniz. Gerekçe de, dün Meclis’te yaşanan gelişmelerdi. Bunlara gerilim demeyi asla istemem çünkü bana göre ve objektif bakan insanlara göre son derece olgun, demokratik, biraz tansiyonu yüksek de olsa sakin bir görüşme günü geçirdik. Önemli bir mevzuyu pek çok yönüyle tartıştık. Ben de demokratik teamüllere, İçtüzük'e ve parlamenterlik ruhuna uygun davranmak için elimden geleni yaptım. Bir konuda farklı bir yorumum vardı ve bu yoruma göre de takdir yetkimi kullanarak bir öneriyi işleme koymadım.

Sizin bugün Meclis’i bizzat yönetme isteğinizin, tasarrufunuzun gerekçesinin de bu olduğunu anlıyoruz. Doğrusu, böyle bir tasarrufun sizden gelmesini, Meclis Başkanından gelmesini hiç de doğru bulmadığımı bir kez daha vurgulamak istiyorum. Çünkü bu durum, Meclis’in iradesine de, milleti temsil etme, halkın temsili organı olma işlevine de uygun düşmüyor.

'YAPTIĞIM İŞLEMLERDE HERHANGİ BİR HUKUKSUZLUK YOK'

Sonuçta, bir teamül vardır ve bu teamüle göre de başkanvekilleri Genel Kurul’u sırayla yönetirler. Benim dün yaptığım işlemlerde herhangi bir hukuksuzluk olduğunu düşünmüyorum. Bu bir tartışmaydı, bu tartışma Parlamento’nun kendi usulleri içinde devam eder ve bir sonuca bağlanırdı. Ama bu şekilde bir müdahale, çoğunluk yetkisini kullanarak keyfi bir tasarrufta bulunma anlamına geliyor.

'BU BİR KAYYIMLIK TABLODUR'

Bugün oluşan görüntü, Türkiye'nin bir süredir ciddi sıkıntı çektiği tablolardan birini andırıyor. Ben şahsı asla hedef almam, sadece tabloyu yorumlamaya, değerlendirmeye çalışırım. Bu tablo bir kayyumluk tablosudur. Parlamento'nun ruhuna ve geleneklerine uygun bulmuyorum, demokratik teamüllerin yerleşmesi çabasını da sekteye uğratma müdahalesi olarak yorumluyorum.

İçtüzük size bu yetkiyi veriyor elbette. Ben, bu yetkiyi kullanma gerekçelerinizi, bu tasarrufu doğru bulmadığımı söyledim. Hukuka aykırı bir işlem yaptığınızı da iddia etmiyorum Sayın Başkan. Bu tasarrufun kullanılma şeklini doğru bulmadığımın altını tekrar çizeyim. Yaptığınız işlemin bir kayyum tayin işlemi değil, oluşan tablonun bir kayyumluk görüntüsü oluşturduğunu söyledim. Kullandığım sözcükleri son derece dikkatle seçiyorum.

'İÇTÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİNİ GRUP ÖNERİSİ YOLUYLA DEĞİŞTİRMEK CİDDİ SIKINTILARA YOL AÇAR'

Bir cümleyle tutumumu tekrar kamuoyunun ve Genel Kurul’un bilgisine takdim etmek istiyorum. Ben İçtüzük'ün grup önerisi yoluyla değiştirilmesi sonucunu doğuracak bir işlemi İçtüzük'e uygun bulmadığım için işleme koymadım. Eğer böyle bir tasarruf işleme konursa bundan sonra yaşayacağımız sıkıntıların büyük olacağını tekrar hatırlatayım. Çünkü İçtüzük'ü; Anayasa'nın altında, kanunların üstünde sayılan bir metni, grup önerisi yoluyla, basit çoğunlukla, diğer usul kuralları atlayarak değiştirmek, hem hukukumuz açısından hem siyasi geleneklerimiz açısından çok ciddi sıkıntılara yol açacaktır. Bunun önüne geçmek istedim.

"Sizin yönetmeniz normal ve olağan değil. Buna dair açıklama yapılmadığı için söz alma gereği duydum. Nöbet listesine göre Başkanvekili benim. Ama dün yaşanan görüşmede önemli bir mevzuyu tartıştık. Takdir yetkimi kullanarak bir önergeyi işleme koymadım. Meclisi sizin yönetme tasarrufunun da arkasında bu olduğunu görüyoruz. Bunu doğru bulmuyorum. Bu durum Meclis iradesine, milleti temsil misyonuna da uygun düşmüyor. Teamul var Meclis sırayla yönetiliyor. Bir hukuksuzluk olduğunu düşünmüyorum ama bu şekilde müdahale keyfi tasarruftur. Ben şahısları hedef almam ama bu tablo kayyımlık tablosudur. Meclis geleneklerine uygun bulmuyorum."

'MECLİS'TE AKP TAHAKKÜMÜ VAR'

CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu konuya ilişkin olarak sosyal medya hesabından "Mithar Sancar’ın TBMM Başkanlık yapmasına İsmail Kahraman fiili darbe yaptı. TBMM’de içtüzük yok, teamül yok AK Parti çoğunluğunun tahakkümü var.." açıklaması yaptı.

HDP ÖNERGESİ REDDEDİLDİ

HDP’nin Abdullah Öcalan’a tecrit uygulanmasına ilişkin önergesi de içinde geçen "Afrin Savaşı" ifadesi nedeniyle geri çevrildi.

SANCAR'IN GERİ ÇEVİRDİĞİ ÖNERGE ONAYLANDI: CHP VE HDP MECLİS'İ TERKETTİ

AKP'nin önergesiyle milletvekillerinin konuşma süreleri kısaltıldı. AKP'nin Mithat Sancar tarafından geri çevrilen uluslararası sözleşmelerin görüşmelerinde süreleri kısaltan önergesi, bugün İsmail Kahraman tarafından kabul edilerek oylandı. Önerge kabul edilince CHP ve HDP Meclis’i terk etti.

Öne Çıkanlar